Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

H εκ περιτροπής κάλυψη της Καθολικής Υπηρεσίας επιβαρύνει τώρα τους μεγαλύτερους ιδιώτες παρόχους

H εκ περιτροπής κάλυψη της Καθολικής Υπηρεσίας επιβαρύνει τώρα τους μεγαλύτερους ιδιώτες παρόχους
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνούν τις 200.000 οι καταναλωτές που έχουν μεταπέσει στο συγκεκριμένο καθεστώς
Μυτιληναίος και Ήρων, είναι με βάση το μερίδιο τους στη λιανική αγορά ρεύματος, οι δυο εταιρίες προμήθειας που θα κληθούν να μοιραστούν με τη ΔΕΗ το κόστος των καταναλωτών καθολικής υπηρεσίας.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του πλέον πρόσφατου δελτίου ΗΕΠ του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και από τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά ο οποίος ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία όχι μόνο η ΔΕΗ αλλά και οι δυο μεγαλύτεροι προμηθευτές ρεύματος θα έχουν την υποχρέωση να παρέχουν την καθολική υπηρεσία.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η μεν Μυτιληναίος το Σεπτέμβριο κατείχε μερίδιο 5,63% της λιανικής αγοράς, η δε Ήρων 5,55% και η τρίτη κατά σειρά εταιρία δηλαδή η Elpedison βρισκόταν στο 4,12%, οι δυο πρώτες φαίνεται ότι θα υποχρεωθούν να παρέχουν την καθολική υπηρεσία.

Συνεχής αύξηση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΕΗ οι καταναλωτές που έχουν μεταπέσει στο συγκεκριμένο καθεστώς ξεπερνούν τις 200.000, ενώ το ύψος των οφειλών τους δεν είναι σαφώς προσδιορισμένο.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις οι συγκεκριμένοι καταναλωτές είναι μεταξύ των μεγαλο- οφειλετών της ΔΕΗ, με χρέη που μπορεί να φθάνουν τις 10.000-15.000 ευρώ.
Οι συγκεκριμένοι καταναλωτές με βάση το θεσμικό πλαίσιο συνεχίζουν να τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΗ, που είναι ο πάροχος της καθολικής υπηρεσίας, αφού δεν έχουν βρει άλλο προμηθευτή για να εκπροσωπηθούν.
Έτσι συνεχίζουν να σωρεύουν οφειλές χωρίς κανείς να τους ενοχλεί.   
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το ποσοστό των καταναλωτών αυτών βαίνει συνεχώς αυξανόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο του 2017 ανερχόταν σε μόλις 0,1% για το διασυνδεδεμένο σύστημα, αυξήθηκε σε 0,26% τον Ιανουάριο του 2019 για να φθάσει στο 0,51% τον Μάιο του 2019.    

Αυξημένο τιμολόγιο

Η μετάπτωση των καταναλωτών στο συγκεκριμένο καθεστώς γίνεται εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, η οποία αφού εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ρύθμισης απορρίπτει τους οφειλέτες από το πελατολόγιο της και εκείνοι από την πλευρά τους αδυνατούν να βρουν άλλον προμηθευτή.
Με δεδομένη την ύπαρξη του θεμελιώδους κανόνα ότι όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να ηλεκτροδοτούνται, η ΡΑΕ κάθε χρόνο διενεργεί έναν διαγωνισμό για να επιλέξει τον προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας, το λεγόμενο last resort των καταναλωτών.
Στο διαγωνισμό της ΡΑΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν εκδηλωνόταν ενδιαφέρον από κανέναν προμηθευτή και έτσι η Αρχή επέβαλε στον μεγαλύτερο προμηθευτή, δηλαδή τη ΔΕΗ, το ρόλο του τελευταίου καταφυγίου.
Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο η ΔΕΗ παρέχει ενέργεια στους καταναλωτές αυτούς χρεώνοντας τη με αυξημένο τιμολόγιο κατά 12% σε σχέση με τα τρέχοντα τιμολόγια των υπολοίπων καταναλωτών καθώς και σε συγκεκριμένη ισχύ μέχρι και 25kV.
Ωστόσο με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται χρονικό περιθώριο ισχύος του συγκεκριμένου καθεστώτος απλώς παραμένουν σε αυτό χωρίς κανείς να τους ενοχλεί.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικίνητρο για την ανάπτυξη των ιδιωτών εναλλακτικών προμηθευτών, εφόσον εκ των πραγμάτων αποδειχθεί ή εκτιμηθεί ότι αποτελεί αντικίνητρο να επιδιώξει κανείς πολύ μεγάλο μερίδιο στην αγορά.
Παράλληλα αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες επιφυλάξεις στην αγορά που αναμένει ταχύτερα βήματα στην απελευθέρωση της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης