Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ερχεται έρευνα της ΡΑΕ για τις ωφέλειες των Δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) στους καταναλωτές - Και η χρέωση προμηθευτή στο περισκόπιο

Ερχεται έρευνα της ΡΑΕ για τις ωφέλειες των Δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) στους καταναλωτές - Και η χρέωση προμηθευτή στο περισκόπιο
Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζουν πως το όποιο όφελος από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ εξανεμίζεται πλήρως μετά την «εκτίναξη» της χρέωσης προμηθευτών
Ολοκληρωμένη ανάλυση για την επίδραση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας στα τιμολόγια λιανικής, αναμένεται να παρουσιάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον Μάρτιο σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί, εάν το όφελος που σύμφωνα με τη ΡΑΕ έχουν οι προμηθευτές ηλεκτρισμού από τις δημοπρασίες, περνάει στους τελικούς καταναλωτές μειώνοντας τα τιμολόγια του ρεύματος.
Συγκεκριμένα η ΡΑΕ έως το τέλος Φεβρουαρίου πρόκειται να ζητήσει από τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στοιχεία για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, τις καταναλώσεις και τα έσοδα τους ανά κατηγορία πελατών, ώστε να αξιολογήσει την εξέλιξη των τιμολογίων.
Τα στοιχεία αυτά θα αφορούν το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του μέτρου των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, ενώ στο εξής οι προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν στη ΡΑΕ τα συγκεκριμένα στοιχεία σε τριμηνιαία βάση.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δημοπρασία έγινε τον Οκτώβριο του 2016 με έναρξη της φυσικής παράδοσης του προϊόντος από την 1η Δεκεμβρίου, ενώ η τιμή κατακύρωσης έφθασε τα 37,5 ευρώ/MWh έναντι τιμής εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh.

Διάχυση οφέλους στους καταναλωτές

Στόχος της ΡΑΕ είναι να διασφαλίσει πως το όφελος από τις δημοπρασίες θα διοχετεύεται επαρκώς προς τους καταναλωτές, αλλά και ισορροπημένα μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη δεύτερη δημοπρασία ΝΟΜΕ, η αγορά θεωρεί ότι το μέτρο έχει αποτύχει, καθώς η τιμή αυξήθηκε από τα 37,37 ευρώ/MWh στα 41,14 ευρώ/MWh, μειώνοντας τα περιθώρια ανταγωνισμού.
Μάλιστα όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς το όποιο όφελος από τα ΝΟΜΕ εξανεμίζεται πλήρως μετά την εκτίναξη της χρέωσης των προμηθευτών, η οποία όπως είναι γνωστό έφθασε και τα 45 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα η ΡΑΕ να επιβάλει πλαφόν στα 40 ευρώ/MWh και παρόλα αυτά το πρόβλημα να παραμένει και να διογκώνεται.
Πάντως η ΡΑΕ από την πλευρά φαίνεται ότι κάνει την ακριβώς αντίθετη ανάλυση.
Στελέχη της Αρχής θεωρούν ότι το περιθώριο που παρέχει το προϊόν της πρώτης δημοπρασίας στις εταιρίες προμήθειας είναι της τάξης των 10 ευρώ/MWh, με δεδομένο ότι η μέση προβλεπόμενη Οριακή Τιμή του Συστήματος για το 2017 είναι 47 - 49 ευρώ ευρώ/MWh.
Μάλιστα σημειώνουν πως αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τον Ιανουάριο καταγράφηκαν συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά με τιμή 42 ευρώ/MWh, ενώ προσθέτουν το περιθώριο των προμηθευτών αναμένεται να αυξηθεί λόγω της αύξησης της Οριακής Τιμής του Συστήματος που προκάλεσε η κρίση του τελευταίου διμήνου στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Στα 32 ευρώ /MWh η τιμή εκκίνησης στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ του δεύτερου εξαμήνου

Παράλληλα η ΡΑΕ προβλέπει ότι η αναθεώρηση της τιμής εκκίνησης για τις δημοπρασίες του δεύτερου εξαμήνου του έτους, η οποία προβλέπεται να γίνει τον Ιούνιο, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της, κατά τουλάχιστον 5 ευρώ/MWh λόγω της μείωσης της τιμής των ρύπων.
Δηλαδή η ΡΑΕ προβλέπει ότι στις δημοπρασίες του δεύτερου εξαμήνου του έτους η τιμή εκκίνησης θα είναι περί τα 32 ευρώ/MWh αν όχι και χαμηλότερα, αφού η αναπροσαρμογή της θα εξαρτηθεί και από τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ.  
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΡΑΕ θα επιδιώξει ασκώντας το ρυθμιστικό της ρόλο το περιθώριο που αποκτούν οι προμηθευτές λόγω των δημοπρασιών να ανταγωνιστούν μεταξύ τους αλλά και με τη ΔΕΗ, να περάσει στην τελική κατανάλωση μέσω της μείωσης των τιμολογίων.
Εξάλλου στους υπολογισμούς της, η ΡΑΕ συμπεριλαμβάνει και την παύση από τον Μάιο, της χρέωσης για το μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας (προσωρινά ΑΔΙ) που εκτιμάται σε περίπου 4 ευρώ/MWh.

Αρχική δημοσίευση 07:05

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης