Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Κίνδυνο εισαγωγής νέων στρεβλώσεων στο Target Model επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ

Κίνδυνο εισαγωγής νέων στρεβλώσεων στο Target Model επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ
Στο επίκεντρο της κριτικής ο υπό εξέταση κανόνας για πλαφόν 20% της ΔΕΗ στα διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης
Τον κίνδυνο θεσμοθέτησης νέων στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού στο πλαίσιο υλοποίησης του Target Model, οι οποίες θα επιβαρύνουν τη ΔΕΗ και θα αυξήσουν το κόστος για τον τελικό καταναλωτή, επισημαίνει για μια ακόμη φορά η εγχώρια βιομηχανία, στο πλαίσιο της άτυπης διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εν όψει της διαμόρφωσης των κανόνων λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών βρίσκεται η Προθεσμιακή Αγορά και ο υπό εξέταση κανόνας υποχρεωτικής αγοράς από τη ΔΕΗ του  80% του όγκου των πωλήσεων της σε ηλεκτρικό ρεύμα από τη συγκεκριμένη αγορά.

Ρευστότητα στην Προημερήσια Αγορά

Το μέτρο εξετάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην Προημερήσια Αγορά, ωστόσο περιορίζει την διαθεσιμότητα ενέργειας που θα μπορούσε να διατεθεί από τη ΔΕΗ στην Προθεσμιακή Αγορά μέσω Διμερών Συμβολαίων  φυσικής παράδοσης.   
Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την εγχώρια παραγωγή, το οποίο είναι ήδη κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι βιομηχανίες της Ευρώπης.
Στο συγκεκριμένο μέτρο αντιδρά και η ίδια η ΔΕΗ η οποία υποστηρίζει κατ΄αρχήν ότι δεν διαθέτει πλέον δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή ηλεκτρισμού, αφού το μερίδιο της είναι κάτω του 50%.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι το συγκεκριμένο μέτρο να αφορά το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρισμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί μεν η ρευστότητα στην Προημερήσια Αγορά, αλλά παράλληλα ο κανόνας που θα τεθεί να είναι συμβατός με τα ευρωπαϊκά πρότυπα περί ανταγωνισμού.

Απόκλιση από το ευρωπαϊκό πρότυπο λειτουργίας

Πάντως πέραν του συγκεκριμένου μέτρου από την πλευρά της ΕΒΙΚΕΝ τονίζεται ότι ήδη έχουν προκριθεί ως βασικές επιλογές σχεδιασμού της νέας αγοράς, ρυθμίσεις οι οποίες αποκλίνουν από τα ευρωπαϊκό πρότυπο λειτουργίας των αγορών που οδηγούν  σε σημαντική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ρυθμίσεις αυτές που είναι ήδη θεσμοθετημένες αφορούν τη συμμετοχή των ηλεκτροπαραγωγών στην Προημερήσια Αγορά, που θα γίνεται σε επίπεδο μονάδας και όχι ανά χαρτοφυλάκιο (portfolio) και η λειτουργία της Αγοράς εξισορρόπησης με βάση την αρχή του κεντρικού προγραμματισμού και κατανομής ανά μονάδα (unit based central dispatching model).  
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ η ενδεχόμενη θεσμοθέτηση και ανώτατου ορίου στα forward συμβόλαια που θα συνάπτει η ΔΕΗ, ως προμηθευτής, ακυρώνει την Προθεσμιακή Αγορά διατηρώντας στην πράξη τη σημερινή υποχρεωτική αγορά (pool), ενώ θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ΔΕΗ προς τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό η βιομηχανία υποστηρίζει ότι βασικές επιλογές σχεδιασμού της αγοράς  θα πρέπει επανεξεταστούν και να μη θεσμοθετήσουν μέτρα που εισάγουν στρεβλώσεις και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών πραγματικού ανταγωνισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης