Διεθνή

Προς πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο η Μ. Βρετανία - Ναι από Εργατικούς - Πιθανά όλα τα σενάρια για το Brexit

Προς πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο η Μ. Βρετανία - Ναι από Εργατικούς - Πιθανά όλα τα σενάρια για το Brexit
Πιθανά όλα τα σενάρια για το Brexit
 Σε πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο - με επικρατέστερες ημερομηνίες την 11η ή 12η Δεκεμβρίου αν και δεν έχει κλειδώσει τίποτα ακόμα - οδηγείται η Μεγάλη Βρετανία καθώς οι Εργατικοί διά στόματος του επικεφαλής τους Jeremy Corbyn επιβεβαίωσαν ότι συντάσσονται με την πρόταση για άμεση προσφυγή στις κάλπες καθώς ικανοποιήθηκε η βασική τους προϋπόθεση, δηλαδή να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.
Ωστόσο, ο Corbyn δεν ξεκαθάρισε αν το κόμμα του θα στηρίξει σήμερα Τρίτη 29/10 στη Βουλή των Κοινοτήτων το σχετικό αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson για πρόωρες εκλογές, αν και χθες η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε αντίστοιχη πρόταση του Johnson για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου 2019.
Αν και η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε χθες 28/10 το αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές στις 12/12 (υπέρ των πρόωρων εκλογών ψήφισαν 299 βουλευτές και κατά 70, ενώ οι Εργατικοί απείχαν), ο Johnson είχε διαμηνύσει πως θα έφερνε και σήμερα 29/10 προς ψήφιση και έγκριση ένα «βραχυχρόνιο νομοσχέδιο», με το οποίο θα επαναλάμβανε εκ νέου το αίτημα του για πρόωρες εκλογές.
Μάλιστα το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να υπερψηφιστεί με απλή πλειοψηφία μόλις μιας ψήφου υπέρ και όχι με την ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων, την οποία άλλωστε η κυβέρνηση του δεν διαθέτει στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Και ενώ αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Johnson θα μπορούσε να κερδίσει τις ψήφους της αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα αυτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP), καθώς ήταν διατεθειμένος να καταθέσει ένα σχεδόν ταυτόσημο νομοσχέδιο με εκείνο που είχαν προτείνει τα δύο αυτά κόμματα, τα οποία πρότειναν πρόωρες εκλογές στις 9/12, ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn έβαλε τέλος στη σεναριολογία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα στηρίξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Κίνηση που "κλείδωσε" το σενάριο των πρόωρων εκλογών και σήμανε την έναρξη μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας και ιστορικής προεκλογικής εκστρατείας στη Μ. Βρετανία.
Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία των εκλογών, θέμα το οποίο φαίνεται πως είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα βρετανικά κόμματα.
 

Corbyn (Εργατικοί): Θα στηρίξουμε πρόταση για εκλογές το Δεκέμβριο

Την θέση ότι οι Εργατικοί θα στηρίξουν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών εντός του Δεκεμβρίου διατύπωσε ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για πρόωρες εκλογές στη Μ. Βρετανία.
Σε δηλώσεις του ο Corbyn είπε πως το σενάριο ενός άτακτου Brexit δεν συζητείται πλέον μετά και την παράταση που έδωσαν οι Ευρωπαίοι, άρα η προϋπόθεση που είχαν βάλει οι Εργατικοί για να στηρίξουν ένα αίτημα για πρόωρες εκλογές έχει ικανοποιηθεί.
«Πλέον θα εξαπολύσουμε την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική προεκλογική εκστρατεία για πραγματική αλλαγή που έχει δει ποτέ η χώρα» ανέφερε ο Corbyn, ο οποίος πάντως δεν διευκρίνισε αν κατά τη σημερινή ψηφοφορία θα στηρίξει το αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson.


Πιθανά όλα τα σενάρια για το Brexit

Είναι προφανές ότι υπό αυτές τις πολιτικές συνθήκες, το Brexit παραμένει στον «αέρα».
Διότι μπορεί οι Ευρωπαίοι να ενέκριναν την παράταση του Brexit έως τις 31/1/2020 αφήνοντας πιθανή την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και νωρίτερα εφόσον εγκρίνει η Βουλή των Κοινοτήτων τη Συμφωνία Αποχώρησης, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί όσον αφορά το Brexit, όπως το πότε, το πώς ακόμα και το εάν θα γίνει.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί του Johnson προηγούνται και με διαφορά, άρα μια νέα εκλογική αναμέτρηση, μπορεί να ενισχύσει τα ποσοστά των Συντηρητικών και να τους δώσει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Όμως το γεγονός ότι διαψεύστηκε η βασική προεκλογική δέσμευση του Johnson για Brexit στις 31/10 με ή χωρίς συμφωνία, δεν αποκλείει το σενάριο που θέλει τους Βρετανούς ψηφοφόρους να του γυρνούν την πλάτη και να επιλέγουν τελικά να τον τιμωρήσουν.
Όπως επίσης πιθανό είναι και ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προηγηθεί ένα διάστημα τουλάχιστον 22 μηνών προκειμένου αυτό να οργανωθεί.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η απόφαση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα δεν εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων, οι οποίες είναι και πλέον αρμόδιες.

Μήνυμα Tusk: «Αξιοποιήστε τον χρόνο που σας δώσαμε»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk με ανάρτησή του στο twitter ανακοίνωσε το τέλος της θητείας του.
Ο κ. Tusk επεφύλασσε ένα μήνυμα προς τους Βρετανούς, τονίζοντας πως η Ε.Ε. ενέκρινε την παράταση και θα πρέπει τώρα οι ίδιοι να αξιοποιήσουν τον χρόνο που έχουν.
«Προς τους Βρετανούς φίλους μου. Η Ευρώπη των 27 επισήμως ενέκρινε την παράταση.
Μπορεί να είναι η τελευταία φορά.
Παρακαλώ, αξιοποιήστε τον χρόνο όσο καλύτερα μπορείτε», ανέφερε στην ανάρτησή του ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Image

Μόλις 23% των Βρετανών αναμένει Brexit έως την 31η Ιανουαρίου 2019

Όπως αποδεικνύεται οι πολίτες της Βρετανίας είναι βέβαοι ότι δεν πρόκειται, τουλάχιστον σύντομα, να υπάρξει Brexit.
Ή τουλάχιστον αυτό δείχνει δημοσκόπηση της YouGov, σύμφωνα με την οποία μόλις το 23% των Βρετανών θεωρούν ότι η χώρα τους θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020 (σ.σ.: την τελική ημερομηνία της νέας παράτασης που δόθηκε από την ΕΕ), με ένα 23% να θεωρεί ότι η έξοδος μπορεί να γίνει νωρίτερα, ενώ υπάρχει και ένα 22% που θεωρεί ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από την Ένωση!

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης