Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σ. Φάμελλος: Σοβαρά λάθη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ στο πρόσφατο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο

Σ. Φάμελλος: Σοβαρά λάθη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ στο πρόσφατο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο
Η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τρίμηνη παράταση της προθεσμίας ανταποκρίνεται στο αίτημα του τεχνικού κόσμου αλλά και πολλών Ελλήνων  πολιτών
Σοβαρό και ανεξήγητο λάθος αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο η απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να απορρίψει δύο τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στο λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα της χώρας μας για τα οποία η κυβέρνηση καθυστερεί να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Ειδικότερα, η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί τη δημιουργία ειδικού κεφαλαίου στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στις περιοχές της χώρας που η παραγωγική τους βάση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την λιγνιτική παραγωγή, στερεί το δικαίωμα της ανάπτυξης και της εργασίας, δηλαδή τη δίκαιη μετάβαση, στους πολίτες και τις επιχειρήσεις αυτών των περιοχών. Αποδεικνύει ξεκάθαρα ταυτόχρονα, ότι η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς δεν έχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της χώρας και ασκεί πολιτική μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών και όχι ουσίας,  γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο δημιουργίας νέων ανισοτήτων. Σε αντίθεση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τις πολλαπλές παρεμβάσεις της για τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, έχει αποδείξει ότι έχει βιώσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Προχώρησε στην πράξη, με την ενεργοποίηση των 30 εκατ. ευρώ  που διασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αναλώνεται σε μεγαλοστομίες και επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, όπως οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης.
Η άρνηση αποδοχής της τροπολογίας για την παράταση στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών για την υπαγωγή αυθαιρέτων που εκκρεμούν από το ν. 4178/2013, αφήνει στον αέρα περίπου 350.000 δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων του ν.4178/2013 που δεν έχουν μεταφερθεί στον ισχύοντα νόμο 4495/2017, καθώς η προθεσμία υποβολής των  απαραίτητων δικαιολογητικών λήγει στις 3 Νοεμβρίου.
Η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τρίμηνη παράταση της προθεσμίας ανταποκρίνεται στο αίτημα του τεχνικού κόσμου αλλά και πολλών Ελλήνων  πολιτών και είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα εκ των υστέρων, προχωρώντας ενδεχομένως σε νομοθετικούς ακροβατισμούς, μόνο και μόνο για να μην αποδεχτεί την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πραγματικά ακατανόητη η άρνηση του κυρίου Χατζηδάκη να υιοθετήσει την πρότασή μας, μία πρόταση που μπορεί να δώσει ανάσα στους μηχανικούς και να βοηθήσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία δήλωσης αυθαιρέτων.
Στη σειρά ακατανόητων πράξεων της κυβέρνησης της ΝΔ προστίθεται τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης που επιχειρεί να τροποποιήσει το σύνολο του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης δόμησης, εγκατάστασης, λειτουργίας, ακόμα και περιβαλλοντικής αδειοδότησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων και μάλιστα χωρίς την υπογραφή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επιχειρεί ακόμη να μεταφέρει την αδειοδοτική διαδικασία εκτός δημόσιων δομών (Υπουργείων, Περιφερειών, ΟΤΑ και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων) που την ασκούν μέχρι σήμερα. Η τροπολογία περί «κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων» αποτελεί μνημείο κακής, πρόχειρης και παράλογης νομοθέτησης, η οποία αγνοεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο και τις επεξεργασίες του επιμελητηριακού κόσμου και συνεπώς δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τον Υπ. Ανάπτυξης, πέρα από πρόχειρες και ανεφάρμοστες ρυθμίσεις, σε συνεννόηση με τον υποψήφιο της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Δυστυχώς όμως αυτού του είδους οι (ν)τροπολογίες ναρκοθετούν την αναπτυξιακή διαδικασία καθώς αγνοούν την επιστημονική γνώση και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, καθαρά για μικροκομματικούς λόγους, απαξιώνοντας το Δημόσιο τομέα και τους υπαλλήλους.
Ελπίζουμε το ΥΠΕΝ να μην υιοθετήσει την τακτική εξυπηρέτησης ημετέρων, αλλά να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα και να συνεχίσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει όπως το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο και η κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Επισημαίνουμε τέλος, ότι η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τα γεωχωρικά δεδομένα – ως ψηφιακό χάρτη – σε φορέα εκτός του ΥΠΕΝ, αποτελεί σοβαρό λάθος και οπισθοχώρηση της διοίκησης στη χώρα μας, ειδικά ενώ λειτουργεί ήδη αντίστοιχη Διεύθυνση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δυστυχώς τα αρνητικά αποτελέσματα της απόφασης αυτής θα τα δούμε στο μέλλον, όταν θα πρέπει να επουλώνουμε τις πληγές που θα έχουν αφήσει οι μαθητευόμενοι μάγοι των ιδιωτικοποιήσεων.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης