Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Mεζονάβ(Γάλλος πρέσβης): Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακό hub της ΝΑ Μεσογείου - Σωστή η στρατηγική των τριμερών

Mεζονάβ(Γάλλος πρέσβης): Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακό hub της ΝΑ Μεσογείου - Σωστή η στρατηγική των τριμερών
Γιατί πρέπει να ενισχυθεί η ελληνική αμυντική παρουσία - Προτεραιότητα οι γεωτρήσεις της TOTAL
H επιστροφή στην Ελλάδα του Γάλλου πρέσβη Πατρίκ Μεζονάβ, μετά την θητεία του στο Ισραήλ, συνδέεται με τον στόχο της γαλλικής πολιτικής να προασπίσει τα ζωτικά της συμφέροντα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αλλά και να υποστηρίξει την Ελλάδα ως σύμμαχο με στόχο την αναβάθμιση της αμυντικής της παρουσίας.
Η  Γαλλία είναι ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος της Ελλάδας με άμεσο ενδιαφέρον στις γεωτρήσεις της ΝΑ Μεσογείου, με επίκεντρο το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ για την TOTAL στοιχείο, που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη παρουσία του γαλλικού πολεμικού στην περιοχή.
Oι προοπτικές επίσης των γεωτρήσεων ΝΔ της Κρήτης έχουν σημαντικό ενδιαφέρον για την TOTAL, η οποία βρίσκεται στην κοινοπραξία με την EXXONMOBIL και τα ΕΛΠΕ.
Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί  διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο (hub) την ΝΑ Μεσόγειο και παράλληλα παρουσιάζει σημαντική πρόοδο στην αξιοποίηση των Ανανεωσίμων Πηγών.
Η Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση αλλά και άλλους παράγοντες όπως το μεταναστευτικό πρέπει να ενισχυθεί και να αναβαθμίσει τον ρόλο της, ως παράγοντας σταθεροποίησης σε μια περιοχή που διαθέτει χαρακτηριστικά αστάθειας και ρίσκου και λόγω Τουρκίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε σε συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Γάλλος πρέσβης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης και ολοκλήρωσης της συνεργασίας των δύο χωρών στην άμυνα και στον τομέα των φρεγατών, με στόχο την ανάκτηση του στρατηγικού πλεονεκτήματος της χώρας μας.
Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι η Γαλλία εκείνη, η οποία περισσότερο από τους υπόλοιπους συμμάχους της Ελλάδας, διαθέτει την καθαρή ατζέντα για ουσιαστική βοήθεια προς την χώρα μας.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας από τον Κ.Μητσοτάκη και εντοπίζει την διαχείριση υδάτων και αποβλήτων πέραν των υπολοίπων τομέων μεταφορών, των ασφαλειών, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τον ξενοδοχειακό και τον τουριστικό τομέα, των φαρμακευτικών προϊόντων, γεωργίας και τροφίμων σαν κλάδους, όπου οι Γάλλοι επιχειρηματίες έχουν την βούληση να ενεργοποιηθούν.
Παράλληλα δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα για τους ενεργειακούς διαδρόμους με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και φυσικά την Κύπρο, που αποτελούν και την ενδεικνυόμενη στρατηγική.
Όσον αφορά την διεύρυνση για χώρες όπως η Αλβανία και τα Σκόπια, έχουν αλλάξει τα δεδομένα της δεκαετίας του 90 και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν τόσο οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές πριν ενταχθούν στην ΕΕ αλλά και να έχουν λυθεί τα ζητήματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των αναγακαίων δαπανών.
Κατά συνέπεια αυτό δεν αποτελεί αναθεώρηση της γαλλικής πολιτικής. Χαρακτήρισε πάντως σαν μεγάλη επιτυχία, την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Βόρεια Μακεδονία της προηγούμενης κυβέρνησης.
Παράλληλα ο Γάλλος πρέσβης εκτιμά ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναβαθμίσει συλλογικά την παρουσία της σε σχέση με τις υπόλοιπες παγκόσμιες δυνάμεις της ευρύτερης γεωπολιτικής σκακιέρας υπέρ των συμφερόντων των κρατών - μελών της, αξιοποιώντας εργαλεία - προτάσεις, που υφίστανται και ή Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα σε μια τέτοια πολιτική.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης