Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δυτική Μακεδονία: Δεν κατέληξαν σε ψήφισμα για τη ΔΕΗ στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Δυτική Μακεδονία: Δεν κατέληξαν σε ψήφισμα για τη ΔΕΗ στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Μετά την μαραθώνια προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου, το θέμα επανήλθε στο τέλος της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου της Πέμπτης με τις παρατάξεις να διαφωνούν ως προς το τι θα περιλαμβάνει το ψήφισμα
Το θέμα της ΔΕΗ επανήλθε στη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, ώστε το σώμα να καταλήξει σε ένα ψήφισμα κατά του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028, μετά και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Μετά την μαραθώνια προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου, το θέμα επανήλθε στο τέλος της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου της Πέμπτης με τις παρατάξεις να διαφωνούν ως προς το τι θα περιλαμβάνει το ψήφισμα και τι όχι με κομβικό σημείο της διαφωνίας να είναι η χρήση στο ψήφισμα της «αντίδραση στο οριστικό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2028″. Ως αποτέλεσμα το σώμα δεν ήρθε σε συμφωνία και δεν εκδόθηκε και πάλι ψήφισμα από το περιφερειακό συμβούλιο και το θέμα αποσύρθηκε! 


Αναλυτικότερα: Το προσχέδιο ψηφίσματος διάβασε ο αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Τσιούμαρης. 

Ο Θ. Καρυπίδης τόνισε πως θα πρέπει τα ψηφίσματα να είναι τσεκουράτα, «ότι είμαστε ενάντια στο κλείσιμο μονάδων το ‘28», λέγοντας πως με δεδομένο τις ευρωπαϊκές οδηγίες, δεν μπορεί να εκμηδενιστεί το μείγμα λιγνίτη έως το 2028 και ότι πρέπει να παραμείνει το μείγμα λιγνίτη στο 17% και να παραμείνουν οι μονάδες που χωρούν στο σύστημα, με ενταγμένη και την Πτολεμαΐδα 5.  «Η χώρα και η περιοχή δεν μπορεί να πάει σε περιπέτειες», τόνισε ο ίδιος, ζητώντας να εμπλουτιστεί το σχέδιο ψηφίσματος.
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου ζήτησε να αντιδράσει η περιοχή στον «ξαφνικό θάνατο της περιοχής» και όχι στο κλείσιμο  μονάδων μέχρι το 2028. «Οι στιγμές είναι ιστορικές και η ευθύνη είναι τεράστια», τόνισε η ίδια, ζητώντας να γίνει σαφές στην κυβέρνηση να τηρηθεί ό,τι προβλέπεται από την παγκόσμια συνθήκη για την απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2050. «Δεν δεχόμαστε τον ξαφνικό θάνατο της οικονομίας», επανέλαβε.
Ο κ. Χαστάς από τη «λαϊκή συσπείρωση», επεσήμανε τη στρατηγική διαφωνία του με τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου στον κλάδο της ενέργειας, λέγοντας και αυτός ότι θα είναι «ξαφνικός θάνατος» για την περιοχή, για τον λαό και ό,τι θα είναι παράδεισος για τους επενδυτές. «Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα τέτοιο ψήφισμα», τόνισε.
Ο Στέφανος Πράσσος από την ΑΡΣΥ τόνισε πως δεν θα είχε αντίρρηση να ψηφίσει το εν λόγω ψήφισμα και ο Χατζηδάκης, αλλά και ο Μητσοτάκης αλλά και ο Κοπελούζος και ο Μυτιληναίος. «Είναι απαράδεκτο γιατί αποδέχεται το κλείσιμο των μονάδων και ζητάει 30 αργύρια. Και 30 δις ευρώ να μας δώσουν δεν θα μπουν σε επενδύσεις», τόνισε, λέγοντας πως είναι «ντροπή» να το αποδεχθεί το συμβούλιο. Κασαπίδης: «Αν χαθούν θέσεις εργασίας η περιοχή θα καταρρεύσει»
Ο περιφερειάρχης τόνισε πως δεν διαφωνούν στην ουσία αλλά στο κομμάτι του «ξαφνικού θανάτου» υπάρχει συμφωνία απόψεων, μιλώντας αναλυτικότερα για το τι χρειάζεται ώστε να έρθει ήπια μετάβαση στην περιοχή και να γίνει ομαλή η μετάβαση. «Πρέπει να διεκδικήσουμε χωρίς καμία έκπτωση τη μείωση θέσεων εργασίας, τόνισε ο κ. Κασαπίδης, ζητώντας υποδομές που θα εξασφαλίζουν ισότιμη μετάβαση στην εργασία, αν γίνει γρήγορα η προσαρμογή χωρίς σχέδιο.
Ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πως η περιοχή δεν διαπραγματεύεται το χάσιμο ούτε μιας θέσης εργασίας, ούτε και στον παραγόμενο πλούτο, ζητώντας να εκπονηθεί το σχέδιο από την κυβέρνηση και τότε να αξιολογηθεί από την περιοχή για το κατά πόσο είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. «Η ομαλή μετάβαση δεν μπορεί να γίνει πλήττοντας ούτε μια θέση εργασίας στη Δυτική Μακεδονία. Η έλλειψη σχεδίου μέχρι σήμερα μας καθιστά ανήσυχους και το χαρακτηρίζουμε ως ξαφνικό θάνατο», είπε ο κ. Κασαπίδης, λέγοντας πως πρέπει να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν αντέχει η κοινωνία μας άλλο χτύπημα γιατί θα καταρρεύσει.
«Δεν δεχόμαστε την απαξίωση του λιγνίτη στην παραγωγική δραστηριότητα της Δ. Μακεδονίας», τόνισε ο περιφερειάρχης, λέγοντας πως αν έρθουν νέες παραγωγικές δυνατότητες για την περιοχή, τότε αυτό να αποτυπωθεί στην πράξη, λέγοντας πως θα πρέπει να ισοσκελιστεί η απώλεια για την περιοχή, με κρατικό σχεδιασμό.  
Για την ανάγκη να πάρει ο περιφερειάρχης μια ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης για τα συμφέροντα της περιοχής έκανε λόγο ο πρώην περιφερειάρχης στη δευτερολογία του. «Καλό είναι να μην ανοίξουμε το θέμα ποιος θα παραιτούνταν και ποιος όχι», απάντησε με έμφαση η Γ. Ζεμπιλιάδου στον κ. Καρυπίδη . «Το περιφερειακό συμβούλιο να απορρίπτει τον σχεδιασμό για βίαιη απολιγνιτοποίηση το 2028», πρότεινε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Ο περιφερειάρχης ζήτησε να πει η περιοχή όχι στον «ξαφνικό θάνατο» της ΔΕΗ, αλλά η συζήτηση τράβηξε επί μακρόν για το τι θα συμπεριληφθεί στο ψήφισμα ή όχι, με τη Γ. Ζεμπιλιάδου να λέει προς τον κ. Κασαπίδη ότι δεν δέχεται να συμπεριληφθεί η άρνηση του κλεισίματος των μονάδων μέχρι το ’28, άρα δεν υπάρχει συμφωνία. Η συζήτηση συνεχίστηκε για ώρα με τις παρατάξεις να διαφωνούν, και τον κ. Καρυπίδη να τονίζει πως επειδή δεν θα υπάρχει συμφωνία, τότε η παράταξη Κασαπίδη θα πρέπει να ψηφίσει το δικό της ψήφισμα. Η κ. Ζεμπιλιάδου ρώτησε τον περιφερειάρχη τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό και εκείνος απάντησε πως του είχε αναφέρει για μείωση του λιγνιτικού μείγματος από το 30% στο 17% μέχρι το 2030, αλλά όχι για οριστικό κλείσιμο μονάδων το 2028.
Το θέμα αποσύρθηκε.

Πηγή: e-ptolemeos.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης