Ηλεκτρισμός

Στα 300 εκατ. ευρώ το 2019 οι απώλειες της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες

Στα 300 εκατ. ευρώ το 2019 οι απώλειες της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, η πολιτική της απολιγνιτοποίησης εδράζεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους
Σε 300 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν οι απώλειες της ΔΕΗ για το 2019  λόγω της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνιτικές μονάδες, έναντι απωλειών της τάξης των 200 εκατ. ευρώ το 2018.
Το στοιχείο αυτό δημοσιοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι η «πράσινη ατζέντα» της κυβέρνησης δεν είναι θεωρία, ούτε απλώς μια πολιτικά ορθή επιλογή.
Όπως είπε η πολιτική της απολιγνιτοποίησης δεν εδράζεται μόνο σε περιβαλλοντικές ανάγκες αλλά κυρίως σε οικονομικές, γεγονός που αποδεικνύεται από διπλή αποτυχία των διαγωνισμών για την πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Μάλιστα ο κ. Χτζηδάκης σημείωσε πως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με τις οποίες η ΔΕΗ υποχρεώθηκε στην πώληση λιγνιτικών μονάδων, έχουν ξεπεραστεί από τα πράγματα και πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά προσδοκά συνεργασία με την Γερμανία για συντονισμό των δράσεων που αφορούν την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων για επενδύσεις και για την προετοιμασία της μεταλιγνιτικής εποχής.

Λεπτομερές σχέδιο απολιγνιτοποίησης στο ΕΣΕΚ

Επίσης ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι στο ΕΣΕΚ θα περιλαμβάνεται λεπτομερής προγραμματισμός για το «σβήσιμο» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αρχής γενομένης από το α' 6μηνο του 2020.
Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση προωθεί το κλείσιμο των μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς εντός του 2020 ενώ οι λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή θα προκύψουν από το ΕΣΕΚ που θα πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν έως το τέλος του χρόνου.
Αυτή τη στιγμή εκπονούνται σε συνεργασία και με τη διοίκηση της ΔΕΗ τα σχετικά σενάρια η υλοποίηση των οποίων θα εξαρτηθεί και από το μείζον ζήτημα της διασφάλισης της επάρκειας του συστήματος.

Νέα Μελέτη Επάρκειας

Η σχετική μελέτη εκπονείται από τον ΑΔΜΗΕ και θα ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για το ζήτημα των λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ.
Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Χατζηδάκης έχουμε ανηφόρα στα ζητήματα της ενέργειας. Μια ανηφόρα όμως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τα ταξίδια στις Βρυξέλλες είναι πολλά και θα συνεχιστούν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα από αυτά τα ταξίδια βρίσκονται σε εξέλιξη με την γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου να συζήτα αυτές τις ημέρες με την DGComp ακριβώς το ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης