Διεθνή

Την Δευτέρα 28/10 θα ψηφίσει το βρετανικό κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Την Δευτέρα 28/10 θα ψηφίσει το βρετανικό κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
«Βαθαίνει» η πολιτική κρίση στην Βρετανία
Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στη Βρετανία. Ο πρωθυπουργός Boris Johnson ζήτησε εκλογές για την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019.
Έτσι την ερχόμενη Δευτέρα οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν αν οι εκλογές θα διεξαχθούν.
«Τα μέλη (του κοινοβουλίου) θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να εγκρίνουν ένα ψήφισμα που θα σχετίζεται με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές» είπε ο Jacob Rees-Mogg, Ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων, στο κοινοβούλιο.

Νέα πίεση Johnson προς τους Βρετανούς βουλευτές

Νέες πιέσεις ασκεί στους Βρετανούς βουλευτές ο πρωθυπουργός της χώρας, Boris Johnson, ο οποίος υποστήριξε ότι θα προσφέρει στα μέλη του κοινοβουλίου περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τη συμφωνία για το Brexit υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα δεχθούν την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών.
Μάλιστα αυτή τη φορά ο Johnson αποκάλυψε και την ημερομηνία, καθώς υποστήριξε ότι οι πρόωρες εκλογές μπορούν να λάβουν χώρα στις 12 Δεκεμβρίου 2019, ενώ το βρετανικό κοινοβούλιο μπορεί να διαλυθεί στις 6 Νοεμβρίου 2019, με αποτέλεσμα η προεκλογική περίοδος να είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.
Προσέθεσε ακόμη ότι θεωρεί βέβαιη την υπερψήφιση της συμφωνίας για το Brexit εάν επανεκλεγεί με σημαντική διαφορά.
Παράλληλα υποστήριξε ότι εάν η ΕΕ συμφωνήσει για μία νέα παράταση για τη διαδικασία του Brexit, με δεδομένο ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτευχθεί έως την 31η Οκτωβρίου 2019, το καλύτερο θα ήταν αυτή να είναι μικρής διάρκειας και όχι φυσικά τριών μηνών όπως φαίνεται να επιθυμούν αρκετοί Βρετανοί βουλευτές.
Επίσης, υποστήριξε ότι εάν οι Εργατικοί πουν «όχι» σε εκλογές, η στάση τους θα είναι «απολύτως ηθικά απαράδεκτη».
Ωστόσο η στάση των Εργατικών δεν είναι σαφής, καθώς η ηγεσία φέρεται ότι στηρίζει τις πρόωρες εκλογές και μάλιστα σύντομα, όμως οι βουλευτές προτιμούν να συνεχιστεί η συζήτηση για τον νομοσχέδιο, καθώς θα επιχειρήσουν να περάσουν τροπολογίες για δεύτερο δημοψήφισμα και παραμονή στην ΕΕ.
Στις προηγούμενες ψηφοφορίες μάλιστα απουσίαζαν, καθιστώντας ανέφικτη την πλειοψηφία των 2/3.

Επιστολή στον Corbyn απέστειλε ο Johnson

Σε επιστολή του προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Jeremy Corbyn ο Johnson αναφέρει ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στο κοινοβούλιο προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit, όμως παράλληλα οι βουλευτές πρέπει να στηρίξουν το αίτημά του για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου 2019.
Νωρίτερα σήμερα 24/10 ο Boris Johnson ζήτησε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit, το οποίο ταλανίζει Ευρώπη και Βρετανία εδώ και τρία χρόνια.Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια του Τζόνσον να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Μόλις μία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι θα δώσουν την αναβολή που ζήτησε το Λονδίνο μολονότι ο Συντηρητικός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι δεν την θέλει αλλά αναγκάστηκε να την ζητήσει.
Για το επιτελείο του, οι εκλογές θεωρούνται ο μοναδικός τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο αφού το κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα ψήφισε μεν υπέρ της συμφωνίας για το Brexit αλλά λίγα λεπτά αργότερα απέρριψε το χρονοδιάγραμμα που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός για να επιτευχθεί ο στόχος του στις 31 Οκτωβρίου.
Για να εγκριθεί η προσφυγή στις κάλπες από το κοινοβούλιο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων.
Οι Εργατικοί έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη ότι θα στηρίξουν τις πρόωρες εκλογές μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι το ενδεχόμενο ενός no-deal Brexit δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης