Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σύνοδος ΑΠΕ στο Πεκίνο (BREIS): Oι εμπορικοί πόλεμοι απειλούν την πράσινη ενέργεια

Σύνοδος ΑΠΕ στο Πεκίνο (BREIS): Oι εμπορικοί πόλεμοι απειλούν την πράσινη ενέργεια
Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την  IPCC, πρέπει να αυξηθούν στα 2,4 τρισ δολάρια ετησίως έως το 2050
Στους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, αναφέρθηκαν οι κορυφαίες εταιρείες ΑΠΕ που έδωσαν το «παρών» στην Σύνοδο για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ (Beijing Renewable Energy Investment Summit (BREIS) που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στο Πεκίνο.
«O εμπορικός πόλεμος, οι συγκρούσεις και οι προστατευτισμοί δημιουργούν τον κίνδυνο να αυξηθεί το κόστος της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια», σημείωσαν.
«Οι προστατευτικές πολιτικές θα μπορούσαν να αυξήσουν μέχρι και 20% το κόστος στην αλυσίδα προμήθειας ανεμογεννητριών και για να αποφευχθεί αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον». Αυτό επεσήμαναν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των κορυφαίων εταιρειών του χώρου που συμμετείχαν στη Σύνοδο.
Μάλιστα, για να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, οι επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να πενταπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να μγν αυξηθεί η θερμοκρασία  του πλανήτη πάνω από τον στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου.
Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την  IPCC, πρέπει να αυξηθούν στα 2,4 τρισ δολάρια ετησίως έως το 2050, αν ο κόσμος θέλει να ελπίζει ότι θα ξεπεράσει τις επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας  επισημαίνει ότι ορισμένες χώρες εισήγαγαν νέους εμπορικούς φραγμούς στα βασικά προϊόντα επηρεάζοντας τη βιομηχανία αιολικών πάρκων και εισήγαγαν νέους μηχανισμούς,   μεταξύ άλλων μέτρων περιορισμού των παγκόσμιων επενδύσεων, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Τι είπαν κορυφαίοι εκπρόσωποι του κλάδου

Ben Backwell, CEO του Παγκοσμίου  Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη σπάει τα ρεκόρ βάζοντας σε κίνδυνο τη μοίρα του πλανήτη μας, ο κόσμος αντιμετωπίζει μια ιστορική πρόκληση και υπάρχει μια δημόσια και πολιτική υποστήριξη χωρίς προηγούμενο για να αναλάβουμε δράση. Είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες, οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και οι κοινότητες να συνεργαστούν για να αυξήσουν την ανάπτυξη τεχνολογιών για την αξιοποίηση της αιολική ενέργεια και την απανθρακοποίηση. Είτε βρισκόμαστε στο Πεκίνο, τις Βρυξέλλες ή την Ουάσιγκτον, όλοι αντιμετωπίζουμε ένα κοινό πρόβλημα και πρέπει να συνεργαστούμε για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με το χαμηλότερο κόστος».

Morten Dyrholm, Senior Αντιπρόεδρος της Vestas

«Οι εμπορικοί πόλεμοι και τα εμπόδια επιφέρουν πραγματική ζημιά στις επιχειρήσεις με την αύξηση των τιμών. Κάνει μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού λιγότερο παγκόσμια, καθιστώντας τις ΑΠΕ λιγότερο ανταγωνιστικές. Στη Vestas, είναι σαφές ότι οι εμπορικοί πόλεμοι και τα εμπόδια δεν βοηθούν στην προώθηση της τοπικότητας των επενδύσεων και στον υγιή ανταγωνισμό που απαιτείται για την προσέλκυση επενδύσεων».
 
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC), το οποίο εκπροσωπεί τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της αιολικής ενέργειας, καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αποφύγουν την εισαγωγή εμπορικών εμποδίων που επηρεάζουν τον εξοπλισμό των ανεμογεννητριών και να εξασφαλίσουν ένα ανοικτό επενδυτικό κλίμα για τις εταιρείες που χρηματοδοτούν την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης