Διεθνή

Συμφωνία Putin - Erdogan για την Βόρεια Συρία - Προθεσμία 150 ωρών για να απομακρυνθούν οι Κούρδοι

Συμφωνία Putin - Erdogan για την Βόρεια Συρία - Προθεσμία 150 ωρών για να απομακρυνθούν οι Κούρδοι
Τουρκία και Ρωσία, θα σχηματίσουν κοινό μηχανισμό που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας
Περισσότερες από πέντε ώρες διήρκησε η συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin και ο Τούρκος ομολογός του, Recep Tayyip Erdogan στο Σότσι.
Putin και  Erdogan ανακοίνωσαν την συμφωνία τους για την Βόρεια Συρία η οποία προβλέπει ότι θα δοθεί προθεσμία 150 ωρών για να απομακρυνθούν οι Κούρδοι της Συρίας πίσω από τα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.
Επίσης οι Κούρδοι θα αποσυρθούν από τις πόλεις Μανμπίτζ και Τελ Ριφάτ, ενώ θα παραδώσουν και τον οπλισμό τους.
Άγκυρα και Μόσχα, θα σχηματίσουν κοινό μηχανισμό που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας ενώ θα γίνονται κοινές περιπολίες των τουρκικών και των ρωσικών δυνάμεων σε βάθος δέκα χιλιομέτρων εντός της Συρίας.
Στη συριακή πλευρά των συνόρων, θα αναπτυχθούν η ρωσική στρατονομία και οι Σύροι συνοριοφύλακες από τις 12:00 το μεσημέρι αύριο Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, εκτός της ζώνης της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας αλλά και στις διμερείς σχέσεις των χωρών τους.
Μετά το πέρας της συνάντησης και σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο Putin υποστήριξε ότι η Μόσχα «κατανοεί πλήρως τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία προκειμένου να προστεύσει τα εθνικά της συμφέροντα», ενώ προσέθεσε ότι η ειδική επιτροπή Syrian Constitutional Committee θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίασή της στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2019 στη Γενεύη.

Νωρίτερα

O Ρώσος πρόεδρος V. Putin και ο Τούρκος πρόεδρος ΡT. Erdogan, στις συνομιλίες στο Σότσι, δεν συζήτησαν το θέμα της πώλησης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su35 και Su-57, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας επί θεμάτων στρατιωτικό-τεχνολογικής συνεργασίας D. Sugagev.
Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε επίσης ότι Putin και Erdogan, δεν συζήτησαν στο Σότσι και τη νέα συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας S-400.
«To θέμα των S-400 βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το ζήτημα των S-400 συνεχίζεται. Αλλά δεν συζητήθηκε».

www.wordldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης