Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην αντεπίθεση περνούν οι ΑΠΕ για την χρέωση προμηθευτών

Στην αντεπίθεση περνούν οι ΑΠΕ για την χρέωση προμηθευτών
ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ μπορούν να εξομαλύνουν το Σύστημα
«Ανταποδοτική χρέωση» που πληρώνουν οι  προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για το φθηνότερο ρεύμα που αγοράζουν λόγω της παραγωγής ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές, χαρακτηρίζει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) τη σχετική χρέωση των προμηθευτών, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο διάστημα.
Με αφορμή δημοσιεύματα περί «τέλους ΑΠΕ» ο ΕΣΗΑΠΕ διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για «τέλος» αλλά για «χρέωση προμηθευτών» η αποτελεσματική εφαρμογή της οποίας προϋποθέτει τη στενή και ουσιαστική συνεργασία των δύο συναρμόδιων φορέων, δηλαδή της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ. Σύμφωνα με τον ΕΣΗΑΠΕ, οι δυο φορείς μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς και της έγκαιρης παρέμβασής τους, είναι απόλυτα ικανοί να αντιμετωπίσουν, με εύλογο και αποδοτικό τρόπο, οποιαδήποτε δυσκολία και πρόβλημα παρουσιαστεί στην πράξη, κατά την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Αναλυτικότερα ο ΕΣΗΑΠΕ σημειώνει ότι:

1.     Δεν υφίσταται κανένα τέλος υπέρ των ΑΠΕ κι οι συνεχιζόμενες αναφορές σε κάτι ανύπαρκτο δυσφημούν αδικαιολόγητα κι άδικα τις ΑΠΕ, ελπίζουμε όχι σκοπίμως.
Η χρέωση προμηθευτών δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ανταποδοτική χρέωση που πληρώνουν οι προμηθευτές για το φθηνότερο (λόγω ΑΠΕ) ρεύμα που αγοράζουν.

2.      Η χρέωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με «τέλος» ή  φόρο, ούτε και με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (δηλαδή το ΕΤΜΕΑΡ).
3.      Πλήθος έγκυρων και εξειδικευμένων μελετών τα τελευταία χρόνια (ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΙΟΒΕ, κ.ά.) έχουν τεκμηριώσει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι ΑΠΕ μειώνουν σημαντικά την Οριακή Τιμή Συστήματος, χωρίς, όμως, να καρπώνονται οι ίδιες ή οι καταναλωτές αυτή την μείωση. Αντιθέτως, η μείωση αυτή κατέληγε για πολλά χρόνια σε επιδότηση υπέρ των προμηθευτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαρκώς διογκούμενα ελλείμματα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
4.      Τον Αύγουστο του 2016, με διάταξη του Ν.4414/16 που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή, επαναπροσδιορίστηκε ο τρόπος υπολογισμού και πληρωμής του κόστους των ΑΠΕ, έτσι ώστε να μεταφερθεί σταδιακά στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ από την αγορά (δηλ. από τους προμηθευτές) η ως άνω οικονομική αξία που προσφέρουν οι ΑΠΕ.
5.      Η νέα αυτή ρύθμιση εξειδικεύθηκε, μετά από σχετική ευρεία δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ, και ενσωματώθηκε στους Κώδικες Συναλλαγών και Διαχείρισης του Συστήματος.
Και ο Σύνδεσμος καταλήγει: «Η αποτελεσματική εφαρμογή της ρύθμισης αυτής προϋποθέτει φυσικά τη στενή και ουσιαστική συνεργασία των δύο συναρμόδιων φορέων, ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ, οι οποίοι μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς και της έγκαιρης παρέμβασής τους, είναι απόλυτα ικανοί να αντιμετωπίσουν, με εύλογο και αποδοτικό τρόπο, οποιαδήποτε δυσκολία και πρόβλημα παρουσιαστεί στην πράξη, κατά την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης