Τελευταία Νέα

Η Ελλάδα παράδειγμα μείωσης κόστους για τους αιολικούς σταθμούς σύμφωνα με μελέτη του PV-Europe

Η Ελλάδα παράδειγμα μείωσης κόστους για τους αιολικούς σταθμούς σύμφωνα με μελέτη του PV-Europe
Τα μέτρα για τη μείωση του χρηματοοικονομικού κινδύνου μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος των έργων ανανεώσιμης ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Εκτενή αναφορά στις οικονομικές απαιτήσεις των έργων ΑΠΕ κάνει το PV- Europe για τις χώρες της Ν. Ευρώπης, με την Σερβία και την Ελλάδα να βρίσκονται σε περίοπτη θέση.
Μέχρι στιγμής, το κόστος χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Ωστόσο, τα μέτρα για τη μείωση του χρηματοοικονομικού κινδύνου μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος των έργων ανανεώσιμης ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι χαμηλότερα από αυτά των συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν σημαντικά πιο ακριβές στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από ό, τι στη Δυτική ή τη Βόρεια Ευρώπη. Και αυτό λόγω των ρίσκων που «έβλεπαν» οι ίδιοι οι επενδυτές.

Τρόποι μείωσης του κόστους

Οι στοχευμένες κινήσεις, οι εγγυήσεις από τα funds της ΕΕ και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης.
Αυτό συμπεραίνει μια μελέτη της Agora Energiewende χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της αιολικής ενέργειας στη Σερβία και την Ελλάδα. Μάλιστα, φαίνεται ότι το κόστος παραγωγής για τους αιολικούς σταθμούς μετά την εφαρμογή των μέτρων, είναι 20% περίπου χαμηλότερο από το σημερινό επίπεδο και κατ’ επέκταση από το κόστος κατασκευής συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις για την αντικατάσταση παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

Επί του παρόντος, περίπου το 60% της ετήσιας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην περιοχή προέρχεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που είναι άνω των 40 ετών κατά μέσο όρο.
Συνεπώς, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις σε νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Λόγω του συγκριτικά υψηλού κόστους χρηματοδότησης των μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ελλοχεύουν οικονομικοί κίνδυνοι για την περιοχή, παρα την ταχεία πτώση του κόστους τεχνολογίας για τους ηλιακούς και αιολικούς σταθμούς.
Απαιτούνται πολιτικά και οικονομικά μέτρα για την επέκταση φθηνών και καθαρών πηγών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης