Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Θέμα ημερών η έναρξη λειτουργίας του e-εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ

Θέμα ημερών η έναρξη λειτουργίας του e-εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ
Σύμφωνα με κύκλους της Αρχής, το εργαλείο θα συμβάλει στη διαφάνεια του τρόπου κοστολόγησης των προμηθευτών
Σε αντίστροφη μέτρηση έχει μπει η έναρξη λειτουργίας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη σύγκριση των τιμολογίων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Έτσι, «από μέρα σε μέρα», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές της ΡΑΕ, η πλατφόρμα θα βγει στον «αέρα», δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να βρουν συγκεντρωμένες και να αντιπαραβάλουν τα προγράμματα όλων των εγχώριων προμηθευτών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας πέρα από την τιμή της κιλοβατώρας θα περιλαμβάνονται όλες οι υπόλοιπες χρεώσεις που επιβάλλουν οι προμηθευτές, όπως τα πάγια ή τυχόν ρήτρες αναπροσαρμογής.
Επομένως, το εργαλείο έρχεται να συμβάλει στη μεγαλύτερη διαφάνεια του τρόπου με τον οποίο κάθε εταιρεία κοστολογεί την παροχή ρεύματος, σε μία συγκυρία όπου υπάρχουν «σκιές» στα στοιχεία που αναφέρουν ορισμένες επιχειρήσεις στις διαφημιστικές τους καμπάνιες, αναφορικά με το αν αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν όντως τα πραγματικά οφέλη για τους υποψήφιους πελάτες.

Δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων

Τα δεδομένα στην πλατφόρμα θα προέρχονται από τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες μάλιστα θα είναι υποχρεωμένες να επικαιροποιούν τα στοιχεία, όποτε προχωρούν σε οποιαδήποτε αλλαγή στους τιμοκαταλόγους τους, ώστε οι καταναλωτές να έχουν πάντοτε πρόσβαση στα τρέχοντα τιμολόγια που προσφέρονται στην αγορά.
Χάρις σε αυτά τα δεδομένα, η πλατφόρμα θα αποτελέσει κατ’ αρχάς ένα ηλεκτρονικό παρατηρητήριο, μέσα από το οποίο θα μπορεί οποιασδήποτε να βρει συγκεντρωμένα όλα τα διαθέσιμα προϊόντα που παρέχουν οι εγχώριες εταιρείες.
Παράλληλα, ωστόσο, οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν τα τρέχοντα προγράμματα των παρόχων, εισάγοντας ορισμένες παραμέτρους που θα εξατομικεύουν την αναζήτησή του, όπως την κατηγορία του τιμολογίου (οικιακό – επαγγελματικό), ή το είδος της παροχής.
 Με βάση αυτές τις παραμέτρους, θα εμφανίζεται μία λίστα των διαθέσιμων προϊόντων, όπου θα εμφανίζονται ξεχωριστά τα ανταγωνιστικά σκέλη των τιμολογίων (δηλαδή οι τιμές με τις οποίες κάθε πάροχος χρεώνει την κιλοβατώρα) και ξεχωριστά οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, οι οποίες μάλιστα θα εμφανίζονται αναλυτικά.
Όπως προαναφέρθηκε, παράλληλα θα προβάλλονται και οι υπόλοιπες επιπλέον επιβαρύνσεις, όπως οι ρήτρες προσαρμογής. Το ίδιο θα γίνεται όμως και με τις προσφερόμενες εκπτώσεις, όπως για παράδειγμα με την έκπτωση συνέπειας, που ενδεχομένως παρέχει κάποιος προμηθευτής.

Ευκολότερη παρακολούθηση της αγοράς

Στην ίδια πλατφόρμα, θα υπάρχει επίσης διακριτή ενότητα, όπου θα αναρτώνται οι ανακοινώσεις της ΡΑΕ και των προμηθευτών, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτές οι καταναλωτές.
Την ίδια στιγμή, με δεδομένο πως οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να επικαιροποιούν τα στοιχεία στην πλατφόρμα, όποτε προχωρούν σε οποιαδήποτε αλλαγή στους τιμοκαταλόγους τους, η ΡΑΕ θα μπορεί να ασκεί πιο εύκολα εποπτεία στην ενεργειακή αγορά.
Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει πιο εύκολα στατιστικά στοιχεία σε μηνιαία βάση για τη διακύμανση των τιμών.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης