Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Έκρηξη» ληξιπρόθεσμων οφειλών και άνοδος τιμών για το οικιακό ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη

«Έκρηξη» ληξιπρόθεσμων οφειλών και άνοδος τιμών για το οικιακό ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη
Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 157% τη δεκαετία 2005 – 2015, εντούτοις δεν είναι από τις ακριβότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το εισόδημα
Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών στους λογαριασμούς ρεύματος φαίνεται ότι αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και είναι αποτέλεσμα της κατακόρυφης αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες.
Στην Ελλάδα οι οφειλές προς τη ΔΕΗ όπως είναι γνωστό άγγιξαν και τα 3 δις ευρώ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 10% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος.
Το 1/3 των Βουλγάρων έχει ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας όπως επίσης το 30% των Κροατών και το 29% των Ρουμάνων.
Η αύξηση της ενεργειακής φτώχειας είναι αποτέλεσμα και της ανόδου των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έφθασε κατά μέσο όρο το 24% την πενταετία 2010 - 2015.
Έτσι ο μέσος όρος της τιμής της kWh στην ΕΕ το 2015 ήταν 20,8 λεπτά του ευρώ, έναντι 16,7 λεπτά το 2010.


Στο 56% η μέση αύξηση τιμής στην Ε.Ε., 157% στην Ελλάδα

Σε ότι αφορά τη δεκαετία 2005 - 2015 ο μέσος όρος αύξησης της τιμής του ρεύματος για τα νοικοκυριά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 56%, με την Ελλάδα να κατέχει την πρώτη θέση με αύξηση 157% και να ακολουθούν η Βρετανία με 142% και η Ισπανία με 110%.
Σχεδόν σταθερές έμειναν στη διάρκεια της δεκαετίας, οι τιμές του ρεύματος στην Ολλανδία καταγράφοντας αύξηση μόλις 0,1%.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην Ελλάδα οι τιμές του ρεύματος για τα νοικοκυριά παρά το γεγονός ότι τα τιμολόγια αυξήθηκαν κατά 157% δεν είναι από τις ακριβότερες στην ΕΕ, σε σχέση με το εισόδημα.
Τα έτη 2014 και 2015 η μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του ρεύματος για τα νοικοκυριά καταγράφηκε στη Λετονία φθάνοντας στο 20%.
Ακολουθούν η Βουλγαρία με 13% και η Βρετανία με 11%.
Μειώσεις τιμών της τάξης του 15% σημειώθηκαν στην Μάλτα και την Κύπρο.
Τις υψηλότερες τιμές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται όλα τα κόστη (φόροι τέλη υπέρ ΑΠΕ κλπ) πληρώνουν τα νοικοκυριά στη Δανία και τη Γερμανία με 30,47 λεπτά /kWh και 29,5 λεπτά /kWh, αντίστοιχα.
Όμως οι τιμές αυτές είναι ανεκτές σε σχέση με το εισόδημα.

Αντίθετα στη Βουλγαρία οι τιμές του ρεύματος είναι χαμηλότερες και ανέρχονται σε 9,6 λεπτά ανά kWh, αλλά σε σχέση με τη μέση αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, η Βουλγαρία έχει την ακριβότερη ενέργεια.
Ακολουθούν η Λετονία και η Σουηδία.
Στον αντίποδα βρίσκεται το Λουξεμβούργο και ακολουθεί η Ολλανδία.
Ένας τυπικός εργαζόμενος στη Βουλγαρία δαπανά το 3% του εισοδήματος του για να πληρώσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος (ο μισθός τοποθετείται στα 356 ευρώ/μήνα), όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ διαμορφώνεται στο 1,9%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης