Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Σε ανοδική τροχιά η ΟΤΣ το τελευταίο 15νθήμερο

Σε ανοδική τροχιά η ΟΤΣ το τελευταίο 15νθήμερο
Ανησυχία για την εξέλιξη των τιμών τους χειμερινούς μήνες, όταν θα αυξηθεί η ζήτηση
Σε σταθερή ανοδική πορεία βρίσκεται το τελευταίο δεκαπενθήμερο η Οριακή Τιμή του Συστήματος, δηλαδή η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ασκώντας πιέσεις στη ΔΕΗ που ως προμηθευτής θα πρέπει να αγοράζει από την χονδρεμπορική αγορά για να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της, αφού το μερίδιο της στην παραγωγή είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το μερίδιο της στην λιανική αγορά ρεύματος.
Με δεδομένο ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μάλλον χαμηλή αφού μετά βίας ξεπερνάει τα 6.000 MW για ελάχιστες ώρες του εικοσιτετραώρου το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα διαμορφωθεί η χονδρεμπορική αγορά τους χειμερινούς μήνες όταν η ζήτηση εκ των πραγμάτων θα αυξηθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος στο χρονικό διάστημα μεταξύ 7 και 13 Οκτωβρίου ανήλθε στα 65,26 ευρώ/MWh και ήταν αυξημένη κατά κατά 5,84% σε σχέση με τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.
Μάλιστα η μέγιστη ΟΤΣ ανήλθε σε 84,40ευρώ/MWh, ενώ η ελάχιστη ήταν στα 35,07 ευρώ/MWh.
Αντίστοιχη ήταν η πορεία της Οριακής Τιμής του Συστήματος και τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 14/10 η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα 74,131 ευρώ/MWh την Τρίτη 15/10 στα 70,210 ευρώ/MWh, την Τετάρτη 16/10 στα  68,657 ευρώ/MWh, την Πέμπτη 1710 στα 72,034 ευρώ/MWh και για σήμερα Παρασκευή 18/10 η μέση ΟΤΣ έχει διαμορφωθεί στα 71,032 ευρώ/MWh.

«Βαρίδι» το μίγμα φυσικού αερίου της ΔΕΗ

Ένα ακόμη στοιχείο που χαρακτηρίζει την ελληνική χονδρεμπορική αγορά, η οποία μάλιστα είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, είναι ότι οι μονάδες φυσικού αερίου, κατά κύριο λόγο της ΔΕΗ και δευτερευόντως των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αυτές που καθορίζουν την Οριακή Τιμή του Συστήματος.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα και μετά το σβήσιμο των δυο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη (3 και 4) λόγω προβλημάτων στην περιβαλλοντική αδειοδότηση τους, η ΟΤΣ καθορίζεται για πολλές ώρες του 24ώρου από την μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ  Μεγαλόπολη 5.  
Και εδώ προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα: Πώς δεν αντικατοπτρίζεται στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού η μείωση των τμών του φυσικού αερίου, ειδικά του LNG όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης;
Η απάντηση προκύπτει από το μίγμα καυσίμου της ΔΕΗ η οποία έχει μεν προμηθευτεί το τελευταίο διάστημα τρία φορτία LNG, τα οποία όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν την παραγωγή της και βεβαίως η ΔΕΗ στο μίγμα φυσικού αερίου είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί και αέριο αγωγού που προμηθεύεται μέσω μακροχρόνιου συμβολαίου από τη ΔΕΠΑ. 
Το αέριο αγωγού είναι βεβαίως ακριβότερο από το LNG.

Στα τεχνικά ελάχιστα οι λιγνιτικές μονάδες

Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα αυτές του Αγίου Δημητρίου, λειτουργούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας στα τεχνικά ελάχιστά προκειμένου να είναι διαθέσιμες να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης όταν πέφτει ο ήλιος και παύουν να παρέχουν ενέργεια στο σύστημα τα φωτοβολταικά.
Η συνεισφορά των ΑΠΕ αιολικών και φωτοβολταικών ξεπερνάει τα 1.500 MW για αρκετές ώρες ενώ προσεγγίζει ακόμη και τα 2.000 MW.
Όσο δε η συνεισφορά τους στο σύστημα θα αυξάνεται τόσο θα αυξάνεται και η ανάγκη ευελιξίας αφού θα πρέπει να είναι διαθέσιμες μονάδες που να μπορούν γρήγορα να καλύπτουν τη ζήτηση όταν τα φωτοβολταικά θα παύουν να λειτουργούν το βράδυ.

Μεγαλύτερη αναγκαιότητα ευέλικτων σταθμών

Όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς η αύξηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών αλλάζει την καμπύλη του φορτιού για τις μονάδες παραγωγής.
Δημιουργείται η λεγόμενη duck curve (καμπύλη της πάπιας) που έχει πάρει το όνομα της από την ομοιότητά της με πάπια και απεικονίζει τη διαφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και την ποσότητα διαθέσιμης ηλιακής ενέργειας καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Όταν πέφτει ο ήλιος η ζήτηση αυξάνεται απότομα και θα πρέπει να καλυφθεί από ευέλικτες θερμικές μονάδες.
Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι ποιες θα είναι αυτές οι μονάδες για το ελληνικό σύστημα αλλά και ποια θα είναι η τιμή στην χονδρεμπορική αγορά, με δεδομένο ότι οι διασυνδέσεις της Ελλάδας είναι επί του παρόντος τουλάχιστον περιορισμένες.   
Τέλος σε ό,τι αφορά τη αύξηση της ΟΤΣ το τελευταίο διάστημα πρέπει να σημειωθεί ότι πίεση ασκείται και από τις υψηλές τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης, γεγονός που ενίσχυσε τις εξαγωγές ηλεκτρισμού της Ελλάδας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης