Διεθνή

Trump σε Erdogan: Μην είσαι σκληρός και ανόητος, έλα να κάνουμε μια καλή συμφωνία - Πέρασαν τον Ευφράτη οι Ρώσοι

tags :
Trump σε Erdogan: Μην είσαι σκληρός και ανόητος, έλα να κάνουμε μια καλή συμφωνία - Πέρασαν τον Ευφράτη οι Ρώσοι
Με νέες οικονομικές κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ - Ανυποχώρητος δηλώνει ο Erdogan, διαμηνύει ότι δεν θα σταματήσει εάν δεν πετύχει τους στόχους του
Εξαιρετικά έντονες πιέσεις ασκούν τα τελευταία 24ωρα οι ΗΠΑ στην Τουρκία προκειμένου να βάλει τέλος στην στρατιωτική της εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει άμεσα κατάπαυση του πυρός.
Αυτό ακριβώς το αίτημα αναμένεται να μεταφέρουν στον πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo.

«Αποστολή μας είναι να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός, να δούμε εάν μπορούμε να διαπραγματευθούμε» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Pompeo λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του, την ώρα πάντως που ο Erdogan δηλώνει ανυποχώρητος και επισημαίνει πως η τουρκική εισβολή δεν θα σταματήσει εάν δεν πετύχει τον στόχο της.
Πάντως, τα τελευταία 24ωρα πυκνώνουν οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για να σταματήσει τη στρατιωτική της επίθεση και ενώ ο πρόεδρος Trump, ο οποίος επί της ουσίας έδωσε το πράσινο φως για την τουρκική εισβολή ύστερα από την απόφαση του να αποσύρει από την περιοχή τα αμερικανικά στρατεύματα, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο ύστερα και από τη συντριπτική πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το ψήφισμα καταδίκης της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων με την Τουρκία.
Τελευταίο επεισόδιο στις συνεχιζόμενες αντιφατικές και αντικρουόμενες δηλώσεις του Trump είναι η επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, με την οποία τον καλεί να μην είναι «σκληρός» και «ανόητος» και να κάνουν μια καλή συμφωνία.
Σε αυτό άλλωστε το πλαίσιο κινείται και ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ο οποίος διεμήνυσε και αυτός από την πλευρά του ότι θα επιβληθούν περαιτέρω αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν η Άγκυρα συνεχίσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός.
«Οι νέες κυρώσεις μπορεί να στοχοθετήσουν περισσότερους τούρκους υπουργούς, ή τουρκικές εταιρείες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ένας κατάλογος δυνητικών στόχων δόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo και στον αντιπρόεδρο Mike Pence, που αναμένεται να συναντηθούν με τον Trump.

Trump σε Erdogan: Μην είσαι σκληρός και ανόητος, έλα να κάνουμε μια καλή συμφωνία

Μέρος των συνεχιζόμενων παρεμβάσεων των ΗΠΑ τα τελευταία 24ωρα ήταν και η επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump στον πρόεδρο Erdogan, η οποία έχει ημερομηνία αποστολής την 9η Οκτωβρίου.
«Αγαπητέ κύριε πρόεδρε:
Ας βρούμε μια καλή συμφωνία!
Δεν θέλετε να είστε υπεύθυνος για τον σφαγιασμό χιλιάδων ανθρώπων και εγώ δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας –
Και θα το κάνω.
Σας έδωσα ήδη μια μικρή γεύση με την υπόθεση του πάστορα Brunson.
Εργάστηκα σκληρά για να λύσω μερικά από τα προβλήματά σας.
Μην απογοητεύσετε τον κόσμο.
Μπορείτε να πετύχετε μια εξαιρετική συμφωνία.
Ο Στρατηγός Mazlum (σ.σ. ο ηγέτης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που τελούν υπό την ηγεσία των Κούρδων) είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί μαζί σας και να κάνει συμβιβασμούς που δεν θα έκανε ποτέ στο παρελθόν.
Εμπιστευτικά σας επισυνάπτω ένα αντίγραφο της επιστολής του σε μένα, που μόλις ήρθε.
Η ιστορία θα σας έχει ψηλά αν το κάνετε αυτό με σωστό και ανθρώπινο τρόπο.
Θα σε κοιτά για πάντα σαν τον διάβολο αν δεν συμβούν καλά πράγματα.
Μην είσαι σκληρός τύπος.
Μην είσαι ανόητος.
Θα σε καλέσω αργότερα»!
Image
Ανυποχώρητος ο Erdogan, τελεσίγραφο στους Κούρδους
 

Πάντως και παρά τις συνεχιζόμενες και ασφυκτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ και όχι μόνο, ο Erdogan εμφανίζεται ανυποχώρητος και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να βάλει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία, εάν δεν επιτύχει τους στόχους του, δηλαδή τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων που θα απομακρύνει από τα νότια σύνορα της Τουρκίας, τους Κούρδους της Συρίας.
Μάλιστα, ο Erdogan απέστειλε χθες Τετάρτη 16/10 τελεσίγραφο στους Κούρδους της Συρίας, ζητώντας τους να παραδώσουν τα όπλα την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με πρωταγωνιστές τους Ρώσους, οι οποίοι και αυτοί πιέζουν για συμφωνία μεταξύ των τουρκικών και των συριακών δυνάμεων.

Το τελεσίγραφο στους Κούρδους 

«Μέχρι το βράδυ όλοι οι ‘’τρομοκράτες’’ πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που καθορίσαμε» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.
«Όταν οι τρομοκράτες εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη στη Βόρεια Συρία, τότε θα τελειώσει και η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» διεμήνυσε.
Ο ίδιος απέρριψε για ακόμα μία φορά κάθε πρόταση για διαμεσολάβηση με τους Κούρδους, κάτι που είχε προτείνει και ο Trump.
«Η Δημοκρατία της Τουρκίας ποτέ στην ιστορία της δεν κάθισε στο τραπέζι με τρομοκρατικές ομάδες, δεν ψάχνουμε μεσολαβητή γι’ αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία ποτέ δεν διέπραξε σφαγή αμάχων στην ιστορία της και ποτέ δεν θα το κάνει, πρόσθεσε ο Erdogan, κάνοντας λόγο για «ψεύτικες» φωτογραφίες με νεκρούς αμάχους που δημοσιεύθηκαν από «μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τάσσονται υπέρ του ΡΚΚ». 
«Αν θέλετε να δείτε σφαγές αμάχων κοιτάξτε στην Κύπρο πριν την Τουρκική εισβολή…
Κοιτάξτε την Παλαιστίνη όπου σχεδόν κάθε μέρα αθώοι ανθρώποι σκοτώνονται κάτω από την μύτη σας» δήλωσε ο Erdogan.
Απευθυνόμενος στη Δύση, τον Αραβικό Σύνδεσμο και άλλους επικριτές του, ο πρόεδρος της Τουρκίας σχολίασε ότι κάποια στιγμή «θα βρουν μπροστά τους» αυτά που κάνουν.
«Κάποια μέρα βόμβες θα πέφτουν στις χώρες σας μέσα στα σύνορά σας, σκοτώνοντας τους πολίτες σας που θα τρέμουν από τους βομβιστές αυτοκτονίας και τις τρομοκρατικές επιθέσεις» είπε.

Η στρατηγική σημασία της Manbij

Στη μέση της βόρειας ζώνης της Συρίας, η Manbij αποτέλεσε στόχο στη σύγκρουση της Συρίας λόγω των γραμμών τροφοδοσίας που διέρχονται από αυτήν.
Έχει συχνά αλλάξει τα χέρια κατά τη διάρκεια του πολέμου: Αφού καταλήφθηκε από τους αντάρτες το 2012, η πόλη πέρασε στο Ισλαμικό κράτος του Ιράκ  (ISIL ή ISIS) το 2014, ο οποίος στη συνέχεια την έχασε από το SDF πριν από τρία χρόνια.
Τοπικός οικονομικός κόμβος, η Manbij βρίσκεται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Μ4, μια σημαντική εμπορική διαδρομή που συνδέει τη δυτική πόλη λιμάνι της Λατάκιας με το Χαλέπι, την Ρακιά και τον πλούσιο σε πετρέλαιο Deir Az Zor στα ανατολικά.
Για τον Assad, ο έλεγχος της εθνικής οδού θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο.
"Η κυβέρνηση της Συρίας παρακολουθεί εδώ και χρόνια τη Manbij", δήλωσε ο Aron Lund  του Century Foundation Άρον Λουντ. "Σήμερα είδαν την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και τη ρωσική στήριξη ως ευκαιρία να το πράξουν".

Oι Ρώσοι πέρασαν τον Ευφράτη

Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρειο Συρία και έφθασαν στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) , μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τμήματα του συριακού στρατού μπήκαν στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen.
Σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα του Κομπάνι, ενώ μπήκε και στην πόλη Ράκα, όπου επίσης αναπτύσσεται σε διάφορα σημεία.
«Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν σε περιοχή έξω από το Κομπάνι, σε απόσταση περίπου 4-5 χιλιομέτρων έξω από την πόλη, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη» δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στην Βρετανία.
Αξιωματούχος των SDF που ρωτήθηκε για την είδηση δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες για μια τέτοια ρωσική προέλαση.
Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μετά την συμφωνία που σύναψαν οι κουρδικές δυνάμεις με την συριακή κυβέρνηση αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τον στρατό τους από το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

Στροφή 180 μοιρών για συνάντση με Pompeo και Pence 

Εν τω μεταξύ μία περίπου ώρα μετά την τοποθέτησή του στο Skynews ότι δεν θα δεχθεί να συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που ταξιδεύουν στην Τουρκία για να διαπραγματευτούν εκεχειρία στη Συρία ο Erdogan τα «γυρίζει».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το skynews και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Erdogan κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στους Τούρκους δημοσιογράφους δήλωσε ότι θα συναντηθεί τόσο με τον αντιπρόεδρο Pence, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Pompeo.
Ωστόσο, αρχικά, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πως δεν θα έχει συνομιλίες με τους Pence και Pompeo, οι οποίοι αναμένονται στην Άγκυρα για να ζητήσουν να σταματήσει η τουρκική επίθεση στη Συρία.
«Δεν θα τους συναντήσω», δήλωσε ο Erdogan στο Sky News έπειτα από μια συνεδρίαση στο κοινοβούλιο με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
«Θα συναντήσουν τους ομολόγους τους.
Εγώ θα μιλήσω μόνο στον Trump εάν έρθει», πρόσθεσε.
Στόχος των Αμερικανών είναι να εξετάσουν τις νέες και εξαιρετικά λεπτές και κρίσιμες ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή.
«Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία μας για να επιχειρήσουμε να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός και να φέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο μετά την επιχείρηση της Άγκυρας» υπογράμμισε Αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενος στην επίσκεψη των Pence, Pompeo στην Τουρκία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης