Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Στουρνάρας: Μονόδρομος η άμεση επιβολή φόρου άνθρακα

Γ. Στουρνάρας: Μονόδρομος η άμεση επιβολή φόρου άνθρακα
Απαιτείται μια δυναμική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από το  3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του  Economist
Την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για άμεση επιβολή φόρου άνθρακα με αύξηση στα 75 δολάρια ανά τόνο το 2030, ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του  Economist για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας απαιτείται μια δυναμική στρατηγική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης και στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ η οποία υποστηρίζει την άμεση επιβολή φόρου στον άνθρακα, με αύξηση στα 75 δολάρια ανά τόνο το 2030, ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Το παράδειγμα της Σουηδίας

Όπως τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, το ίδιο το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια τέτοια αύξηση θα είναι δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και παραθέτει ως λύση στο πρόβλημα, το παράδειγμα της Σουηδίας.
Συγκεκριμένα η Σουηδία αύξησε σταδιακά, σε μια μακρά χρονική περίοδο, τον φόρο άνθρακα, από 28 δολάρια τον τόνο το 1991 σε 127 δολάρια φέτος, μαζί με μειώσεις άλλων έμμεσων και άμεσων φόρων και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων κάθε είδους για να αντισταθμίσει το κοινωνικό κόστος για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας ουσιαστικά σημειώνει ότι η επιβολή φόρου άνθρακα (μια πρόταση που έχει ξανακάνει ο ίδιος στο παρελθόν) είναι μονόδρομος. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αυτή η μελέτη του ΔΝΤ, δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος και τις οικονομικές και κοινωνικές επιλογές που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις εάν πραγματικά στοχεύουν στη διατήρηση της θερμοκρασίας στο στόχο του +1,5 βαθμού Κελσίου έως το 2100. Οπότε, το ερώτημα προς την επιστημονική κοινότητα είναι το εξής: Υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εάν ο στόχος του +1,5 βαθμού Κελσίου θεωρηθεί αδιαπραγμάτευτος»;

Η κλιματικά ουδέτερη οικονομία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της κοινωνίας

Νωρίτερα ο διοικητής της ΤτΕ είχε επισημάνει πως οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να ενσωματώνονται στα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και των επιχειρήσεων.  
Όπως ανέφερε, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη κεντρική τράπεζα που ασχολήθηκε και ασχολείται συστηματικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
«Μακροπρόθεσμα, η βιωσιμότητα της κοινωνίας σχετίζεται άμεσα με τη διαχείριση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Στην προσπάθεια να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη σε ισορροπία με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευημερία, ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος (τράπεζες και άλλα ιδρύματα, όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επενδύσεων, κ.ά.) πρέπει να είναι καταλυτικός», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
Κατά τον ίδιο οι πολιτικές εξασφάλισης του περιβαλλοντικού κινδύνου πρέπει να υιοθετούνται από όλες τις εταιρείες ως δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα.
«Οι ίδιοι οι επενδυτές επιλέγουν όλο και πιο συχνά βάση των κριτηρίων της περιβαντολογικής βιωσιμότητας και επιβραβεύουν έτσι στις υπεύθυνες πολιτικές των επιχειρήσεων», ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης