Ενέργεια

Μετατέθηκε τον Νοέμβριο η απόφαση της ΕΤΕπ για τη δανειοδότηση έργων σχετικών με ορυκτά καύσιμα

tags :
Μετατέθηκε τον Νοέμβριο η απόφαση της ΕΤΕπ για τη δανειοδότηση έργων σχετικών με ορυκτά καύσιμα
Η αναβολή φαίνεται να σχετίζεται και με τις αντιρρήσεις ισχυρών χωρών, όπως η Γερμανία
Αναβλήθηκε για το Νοέμβριο η  λήψη της  απόφασης  από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σχετικά με το αν θα συνεχίσει να δανειοδοτεί  έργα που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα, γεγονός που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συνδέεται τόσο με την καθυστέρηση στην ανάληψη των καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και στις αντιρρήσεις ισχυρών χωρών, όπως η Γερμανία.
Ο πρόεδρος της τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ πιέζει, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, προκειμένου η ΕΤΕπ. να πάρει το προβάδισμα στη χρηματοδότηση βιώσιμων έργων και στο πλαίσιο αυτό ήδη από τον περασμένο Ιούλιο πρότεινε τη διακοπή του δανειοδότησης έργων ορυκτών καυσίμων από τα τέλη του 2020.
Η Γερμανία όμως, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αλλά και ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, επιθυμεί η ΕΤΕπ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί έργα φυσικού αερίου.

Έως τον Νοέμβριο το σχέδιο για «απανθρακοποίηση» των χρηματοδοτήσεων

Παρατηρητές πάντως συνδέουν την αναβολή της απόφασης και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να καθυστερήσει να αναλάβει καθήκοντα μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας τριών Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένης της Επιτρόπου που πρότεινε η Γαλλία, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μέχρι σήμερα το Παρίσι και το Βουκουρέστι δεν έχουν υποδείξει νέους Επιτρόπους και δεδομένης της διαδικασίας που απαιτείται θεωρείται πολύ πιθανόν η νέα Επιτροπή να μην μπορέσει να αναλάβει την 1η Νοεμβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί.
Κύκλοι της ΕΤΕπ εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι ως τον Νοέμβριο η τράπεζα θα έχει έτοιμο και στην τελευταία λεπτομέρεια, το σχέδιό της για την απόσυρση από τη χρηματοδότηση έργων άνθρακα.
“Με βάση τη συζήτηση που είχαμε στο Διοικητικό Συμβούλιο- το οποίο συνεδρίασε χθες το πρωί για το θέμα αυτό-πιστεύω ότι τον Νοέμβριο θα πετύχουμε την τελική έγκριση”, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Andrew McDowell, εκ των αντιπροέδρων της ΕΤΕπ.

Αρνητικά κράτη που εξαρτώνται από τον άνθρακα ή το φυσικό αέριο

Στο Διοικητικό Συμβούλιο ΕΤΕΠ, στο οποίο μετέχουν υπουργοί ή εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών κάθε χώρας μέλους της ΕΕ, συζητήθηκαν τρόποι για να μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε μία Πράσινη Τράπεζα.
Ορισμένες χώρες όμως, οι οποίες ενεργειακά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, ή το φυσικό αέριο αντιτίθενται στην πλήρη απαγόρευση της χρηματοδότησης πρότζεκτ ορυκτών καυσίμων.
Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Λετονία και η Ισπανία, οι οποίες επιθυμούν η τράπεζα να συνεχίσει να χρηματοδοτεί ορισμένα έργα αερίου, τόσο για λόγους ενεργειακής ασφάλειας όσο και για τη διευκόλυνση της μετάβασης στη μετανθρακική εποχή.
Ο κ. McDowell πάντως δήλωσε ότι η  αναβολή μπορεί να επιτρέψει στα κράτη να εξετάσουν βαθύτερα το θέμα, αφού αρκετές χώρες ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις από την  ΕΤΕπ σχετικά με το σχέδιό της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης