Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kαι οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν πάυση πυρός στην Συρία - Στους 342 οι νεκροί - Περί τους 70000 οι εκδιωχθέντες

Kαι οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν πάυση πυρός στην Συρία - Στους 342 οι νεκροί - Περί τους 70000 οι εκδιωχθέντες
Κρίσιμη αναμένεται η επικείμενη συνάντησή Ερντογάν με τον Τραμπ στις 13 Νοεμβρίου
(upd)Για τρίτη ημέρα συνεχίζει απτόητη η Τουρκία τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο έδαφος της βόρειας Συρίας αφήνοντας πίσω της - σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας - «342 νεκρούς τρομοκράτες», τραυματίες, εβδομήντα χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες και παγκόσμια ανησυχία.
Παράλληλα ο πρόεδρος Trump δήλωσε ότι υπάρχουν 3 σενάρια: Να στείλει στρατό για να επιβάλει την τάξη, να χτυπήσει οικονομικά την Τουρκία είτε να διαμεσολαβήσει για να βρεθεί ενδιάμεση λύση, που είναι και το ευκταίο.
Η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης» βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Ερντογάν δηλώνει ότι δεν έχει «κρυφή ατζέντα» ενώ κρίσιμη αναμένεται η επικείμενη συνάντησή του με τον Τραμπ στις 13 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάρτηση στον λογαρισμό του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας «49 τρομοκράτες από PKK/PYD-YPG εξουδετερώθηκαν κατά τη διάρκεια των νυχτερινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιχείρησης "Πηγή Ειρήνης". Επομένως ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατών που έχουν εξουδετερωθεί από την αρχή της επιχείρησης ανέρχται σε 277».
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη μετακινήσει δύο σημαντικούς αιχμαλώτους του ISIS, σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera.
Πέραν των 5 βασικών ευρωπαϊκών δυνάμεων και οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να υπάρξει παύση πυρός στην Συρία.
Τοποθέτηση υπάρχει επίσης και από τον Πούτιν που θεωρεί ότι η κίνηση των Τούρκων μπορεί να αποβεί υπέρ μιας ανάκαμψης του ISIS.

 Διεθνής κατακραυγή - Να σταματήσουν οι επιθέσεις

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών A. Guterres εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, τονίζοντας πως «η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σέβεται απόλυτα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Από την πλευρά της η ΕΕ κάλεσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, αναφέροντας πως δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα»
«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση.
Δεν θα χορηγήσουμε βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται» αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέν τους οι 28 της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, V. Putin, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του T. Erdogan, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης ενώ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υποστήριξε ότι «βασίζομαι στην Τουρκία ότι θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση και θα διασφαλίσει ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν θα τεθεί σε κίνδυνο».
Το Ιράν ζήτησε να σταματήσει «αμέσως» η τουρκική επίθεση και να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας από το Ιράν, ενώ «εκφράζει ανησυχίες» για τις συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο αυτής της επιχείρησης ενώ η Κίνα ζήτησε να γίνει σεβαστή η συριακή κυριαρχία.
«Η Κίνα πίστευε ανέκαθεν πως η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να είναι σεβαστές και να διαφυλαχθούν» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Έκτακτη Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στις 12/10

Εν τω μεταξύ ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκαλεί για το Σάββατο 12/10 έκτακτη σύνοδο του οργανισμού για την επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.
«Κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου, οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συνέλθουν στο Κάιρο στις 12 Οκτωβρίου για να συζητήσουν για την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος» ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, αναφέροντας ότι η τουρκική επίθεση «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και συνιστά απαράδεκτη επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης