Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σ. Φάμελλος: Η αλλαγή στο Μετρό Θεσσαλονίκης θα οδηγήσει σε νέες μελέτες, νέα έρευνα και αποζημιώσεις

Σ. Φάμελλος: Η αλλαγή στο Μετρό Θεσσαλονίκης θα οδηγήσει σε νέες μελέτες, νέα έρευνα και αποζημιώσεις
Τοποθέτηση του Σ. Φάμελλου στην Ολομέλεια της Βουλής για το ν/σ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
Σε νέες μελέτες, νέα αρχαιολογική έρευνα, καθυστερήσεις, δικαστήρια, και αποζημιώσεις θα οδηγήσει η αλλαγή στο Μετρό Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την την τοποθέτηση του Σ. Φάμελλου στην Ολομέλεια της Βουλής για το ν/σ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι "είναι τραγικό το ολίσθημα του Πρωθυπουργού, διότι έδωσε δικαίωμα στην ανάδοχο εταιρεία να διεκδικήσει αποζημιώσεις, αυξήσεις των τιμών μονάδος και έκτακτες εργασίες και αμοιβές, εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου. Κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν έχει προβεί σε ένα τόσο μεγάλο ολίσθημα που θα αποτελέσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τη Θεσσαλονίκη. Γιατί Μετρό η Θεσσαλονίκη δεν θα αποκτήσει ποτέ αν ξαναρχίσει λογική του "ράβε και ξήλωνε".
Στις αρχές του 2015, με συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε  να βγουν οι λαμαρίνες από την Εγνατία Οδό και να ξεκινήσει ξανά το έργο του Μετρό. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει σοβαρές ευθύνες, καθώς αποφάσισε να γεμίσει με λαμαρίνες τη Θεσσαλονίκη, να σταματήσει το έργο τον Δεκέμβριο του 2014 και να συσσωρευτούν απαιτήσεις από τους ανάδοχους που υπερέβαιναν το 1 δισ. ευρώ. Από το 2006 μέχρι το 2015, μέσα σε περίπου δέκα χρόνια, το έργο του Μετρό είχε φτάσει μόλις στο 30%. Μέσα σε δύο μόνο χρόνια, από το 2016 έως το 2018, το έργο έφτασε στο 75%, κατασκευάστηκαν οι δώδεκα από τους δεκατρείς σταθμούς και όλη η γραμμή προς την Καλαμαριά. Κατασκευάστηκαν οι σήραγγες, οι μετροπόντικες έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, το Φεβρουάριο του 2019, δήλωνε πως το έργο προχωράει κανονικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Όμως, ο κύριος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ δήλωσε άγνοια για το θέμα,  έδωσε, την ίδια στιγμή, πολιτική εντολή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τη διευθύνουσα υπηρεσία, την προϊσταμένη αρχή, τους επιβλέποντες μηχανικούς να συμμορφωθούν με τη δική του απόφαση. Να γίνει απόσπαση των αρχαίων στη Βενιζέλου και αλλαγή των μελετών του έργου.
Υπερέβη λοιπόν, κάθε θεσμική διαδικασία και ευρωπαϊκή κανονικότητα, παραβιάζοντας τις λειτουργίες όλων των θεσμικών οργάνων. Υπέδειξε, δηλαδή, ο Πρωθυπουργός στους μηχανικούς, τι να υπογράψουν, αποτρέποντάς τους από το να κινηθούν βάσει των θεσμικών διαδικασιών, του δημοσίου συμφέροντος και των τεχνικών δεδομένων.
Αυτή η επιλογή θα μας οδηγήσει σε νέες μελέτες, νέα αρχαιολογική έρευνα, νέες καθυστερήσεις, πιθανώς νέα δικαστήρια, νέα αναβολή του έργου, νέες αποζημιώσεις, νέες τιμές αμοιβών. Και τελικά τι αποδεικνύεται; Ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάζει τα συμφέροντα πάνω από τους θεσμούς. Και ως αποτέλεσμα, η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει Μετρό.
Έρχονται σήμερα οι τάχατες μακεδονομάχοι να κατακερματίσουν τη βυζαντινή ιστορία της Θεσσαλονίκης, ένα ζωντανό της μνημείο. Αυτή είναι λοιπόν η αγάπη τους για τη Μακεδονία;
Η μόνη απόφαση που μπορεί να ληφθεί σήμερα είναι το έργο να συνεχιστεί και η Θεσσαλονίκη, στο τέλος του 2020, να έχει δώδεκα σταθμούς μετρό σε λειτουργία και το 2021 να έχει ολοκληρωθεί η γραμμή της Καλαμαριάς. Αυτή είναι η λύση για τη Θεσσαλονίκη, για αυτό δουλέψαμε, και αυτό αξίζει η πόλη μας. Αλλιώς, θα έχει πλήρη την ευθύνη η κυβέρνηση, που δεν θα είναι μόνο πολιτική, αλλά και ευθύνη παράβασης του δημοσίου συμφέροντος.
Σε ότι αφορά στο θέμα των μέσων σταθερής τροχιάς, φαίνεται ότι οι οπαδοί του συνθήματος «Μένουμε Ευρώπη», ακολούθησαν απολύτως αντιευρωπαϊκή πολιτική και στα  θέματα των σιδηροδρόμων.
Ενώ το θέμα των συνδυασμένων μεταφορών και των μέσων σταθερής τροχιάς απασχολεί την ευρωπαϊκή πολιτική, πάνω από είκοσι χρόνια, η Ελλάδα μάλλον έβγαζε, παρά έβαζε, γραμμές σιδηροδρόμων επί των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Οι σιδηρόδρομοι υποβαθμίστηκαν πριν από το μνημόνιο, έτσι ώστε όταν ήρθε και το μνημόνιο και η χρεοκοπία που δημιουργήσατε εσείς, τότε δεν έμεινε τίποτα όρθιο.
Οι μεγάλες ανάγκες που δημιουργεί πλέον η κλιματική αλλαγή στην καθημερινή μας ζωή, επιβάλλει και μία μεγάλη αλλαγή του τρόπου με τον οποίο συντελείται το μεταφορικό έργο. Χρειάζεται η διείσδυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, η μεγάλη συμμετοχή των σιδηροδρομικών μεταφορών στο εμπορευματικό έργο, αλλά και ο εξηλεκτρισμός του τομέα μεταφορών.
Η πρόταση, λοιπόν, του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν και είναι, να τριπλασιαστεί το μεταφορικό έργο των μέσων σταθερής τροχιάς, σε συμφωνία με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση από τα 294 εκατ. τονοχιλιόμετρα, το 2015, σε περίπου 616 εκατ. τονοχιλιόμετρα έργου σταθερής τροχιάς, με την ενίσχυση των αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς και του σιδηροδρόμου στο μεταφορικό έργο.
Εμείς, από τη μεριά μας, κάναμε μεγάλες αλλαγές, προωθώντας την επέκταση του προαστιακού, την ηλεκτροκίνηση της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη κ.ά.
Εσείς, σε αντίθεση με τις περιβαλλοντικές ανάγκες, τις επιταγές της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, διακόψατε τα σχέδια των μέσων σταθερής τροχιάς. Δεν ακούσαμε λέξη, από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αναδύονται λοιπόν σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με το μέλλον της Θεσσαλονίκης, της Βορείου Ελλάδας και της Μακεδονίας.
Τι θα γίνει, παραδείγματος χάριν, με το σχέδιο των διεθνών σιδηροδρομικών συνδέσεων της Βορείου Ελλάδας; Θα προχωρήσει το σχέδιο της σιδηροδρομικής Εγνατίας; Θα συνδεθούν η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη με τα λιμάνια μέχρι τον Δούναβη; Θα προχωρήσουν οι Βαλκανικές συνδέσεις; Υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός στη δική σας ατζέντα;
Θέλουμε επίσης να μας απαντήσετε, εάν θέλετε η Ελλάδα να καταστεί τόσο ενεργειακός κόμβος, όσο και κόμβος μεταφορών και εμπορίου, γιατί ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι, το στρατόπεδο Γκόνου θα μετατραπεί σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου και όχι σε κέντρο logistics. Ρωτάω λοιπόν τον αρμόδιο Υπουργό που προΐσταται και της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων ΟΣΕ (ΓΑΙΑΟΣΕ) αν θα προχωρήσει ο δικός μας σχεδιασμός για τη δημιουργία κέντρου logistics στο στρατόπεδο Γκόνου. Ένα κέντρο εμπορευματικού και διαμετακομιστικού εμπορίου που μπορεί να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της κέντρο του εμπορίου των Βαλκανίων. Υπενθυμίζω ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον πρώτο διαγωνισμό και υπάρχουν έτοιμες μελέτες για τον οριστικό διαγωνισμό. Άρα, προχωράτε τα εν λόγω ζητήματα συνδυασμένων μεταφορών ή απλά βάζετε μια βόμβα και ανατινάζετε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη βαλκανική διέξοδο της χώρας μας; Πρέπει να πάρετε θέση για όλα αυτά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης