Περιβάλλον

Διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή στις μεγάλες πρωτεύουσες, αναμένεται να φτάσουν τις 60 πόλεις παγκοσμίως

Διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή στις μεγάλες πρωτεύουσες, αναμένεται να φτάσουν τις 60 πόλεις παγκοσμίως
Διαμαρτυρίες από ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής και εκατοντάδες συλλήψεις
Εκατοντάδες ακτιβιστές της Extinction Rebellion έχουν συλληφθεί καθώς διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με το BBC τριάντα άτομα κατηγορήθηκαν για αδικήματα στο Σίδνεϊ, καθώς εκατοντάδες έκλεισαν έναν δρόμο, ενώ περισσότεροι από 100 συνελήφθησαν στο Άμστερνταμ ενώ πάνω από 200 συλλήψεις έγιναν στο Λονδίνο.
Διαδηλώσεις έγιναν και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Γαλλία και η Νέα Ζηλανδία.
Διαμαρτυρίες από ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής αναμένονται σε περίπου 60 πόλεις τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Η ομάδα προκαλεί επίσης αναστάτωση στο Λονδίνο, όπου περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν τη Δευτέρα.
Η Extinction Rebellion ζητεί από τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

maxresdefault

"Έχουμε δοκιμάσει αναφορές, πιέσεις και πορείες, και τώρα έχει τελειώσει ο χρόνος", δήλωσε ο Αυστραλός ακτιβιστής Jane Morton στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
"Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να επαναστατήσουμε μέχρι η κυβέρνησή μας να δηλώσει ένα κλίμα και οικολογική έκτακτη ανάγκη και να αναλάβει τη δράση που απαιτείται για να μας σώσει".
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει επικριθεί για την έλλειψη δράσης της στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, αλλά επιμένει ότι συμβάλλει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Στο Σίδνεϊ, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία σε έναν κεντρικό δρόμο. Εκατοντάδες απομακρύνθηκαν και 30 από αυτούς κατηγορήθηκαν.
Διαδηλώσεις υπήρξαν στη Μελβούρνη και τη Μπρίσμπεϊν.

index
 
Συλλήψεις

Συλλήψεις έγιναν και στη Νέα Ζηλανδία, όπου ακτιβιστές περικύκλωσαν το κτίριο της κυβέρνησης στο Ουέλλινγκτον όπου στεγάζεται το υπουργείο που χορηγεί άδειες γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου
Περισσότεροι από 100 συνελήφθησαν στο Άμστερνταμ μετά τις διαδηλώσεις στο κεντρικό δρόμο έξω από το Rijksmuseum, το Ολλανδικό Εθνικό Μουσείο
Συλλήψεις έγιναν και στη Νέα Υόρκη, αφού οι διαδηλωτές έριξαν ψεύτικο αίμα πάνω στο άγαλμα του ταύρου Wall Street .
Οι ακτιβιστές εμπόδισαν την κυκλοφορία στο Βερολίνο, όπου οι αρχές δήλωσαν ότι δεν θα προβούν σε συλλήψεις προς το παρόν
Στο Παρίσι, 1.000 ακτιβιστές που υποστηρίχθηκαν από το αντικυβερνητικό κίνημα των κίτρινων γιλέκων έχουν καταλάβει ένα εμπορικό κέντρο.

yq climatechange2 07102023

Σχεδόν 150 ακτιβιστές κρατούνται στο Λονδίνο, με τους διοργανωτές να δεσμεύονται να κλείσουν βασικούς χώρους στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων του Κοινοβουλίου και της πλατείας Trafalgar.
Παρόμοιες διαμαρτυρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα φέτος έφεραν μεγάλες διαταραχές στο Λονδίνο και οδήγησαν σε περισσότερες από 1.100 συλλήψεις.
Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να εξαπλωθούν σε δεκάδες πόλεις, όπως το Δελχί και τη Νέα Υόρκη, τις επόμενες ημέρες και   εβδομάδες, καθώς οι ακτιβιστές καλούν για επείγουσα περιβαλλοντική δράση.

10d5a5ec9d120d80b658346193f2f939

Η  Extinction Rebellion
 
Η  Extinction Rebellion (XR για συντομία) ζητεί από τις κυβερνήσεις να δηλώσουν "κλιματική και οικολογική έκτακτη ανάγκη" και να αναλάβουν άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι ίδιοι περιγράφουν την οργάνωση ως ένα διεθνές "μη βίαιο κίνημα ακτιβιστικής πολιτικής ανυπακοής".
Η εξέγερση ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 και υποστηρίζουν ότι πλέον υπάρχουν ομάδες που επιθυμούν να δράσουν σε δεκάδες χώρες.
Η ομάδα χρησιμοποιεί μια κλεψύδρα μέσα σε ένα κύκλο, καθώς το λογότυπό της αντιπροσωπεύει το χρόνο που εξαντλείται για πολλά είδη.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης