Ενέργεια

Σήμερα κρίνεται αν θα απαιτηθούν αυξήσεις στα τιμολόγια για να καλυφθεί το έλλειμμα των Ανανεώσιμων

Σήμερα κρίνεται αν θα απαιτηθούν αυξήσεις στα τιμολόγια για να καλυφθεί το έλλειμμα των Ανανεώσιμων
Η ΡΑΕ καλείται να "μετρήσει" εάν οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι επαρκείς για να "κλείσει" η τρύπα του λογαριασμού των ΑΠΕ 
Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την εξέλιξη των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. 
Η ΡΑΕ καλείται να «μετρήσει» εάν οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα μέσω της νομοθετικής οδού, θα οδηγήσουν στον έλεγχο του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ, ή εάν θα απαιτηθεί νέα αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του τέλους που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους, προκειμένου να καλύπτεται η διαφορά μεταξύ της χονδρικής τιμής του ρεύματος και της τιμής με την οποία πληρώνεται η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. 
Η εξάλειψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΛΑΓΗΕ, εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα θα έφθανε τα 446,59 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017 (το τρέχον έλλειμμα ανέρχεται σε 159,42 εκατ. ευρώ), αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση που συμπεριελήφθη στη συμφωνία του περασμένου Μαΐου, με την πρόβλεψη ότι θα επιτευχθεί έως τον Ιούνιο του 2017. 
Στη συμφωνία του Μαΐου προβλέφθηκε επίσης, ότι η ΡΑΕ δεν θα προχωρούσε στην αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 έως ότου ληφθεί το σύνολο των μέτρων που θα οδηγούσαν στην εξάλειψη του ελλείμματος. 
Ωστόσο, η πρόβλεψη για μετακύληση μέρους του κόστους στους προμηθευτές ρεύματος, η οποία συμπεριελήφθη στο νόμο για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο. δεν κρίθηκε επαρκείς από τους δανειστές, με αποτελέσματα το ζήτημα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ να αναδειχθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου σε μια από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ. 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης που έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία αυξάνοντας την επιβάρυνση των προμηθευτών. 
Στην ίδια τροπολογία προβλέφθηκε ότι ο ισοσκελισμός του ελλείμματος θα πρέπει να επιτευχθεί έως το τέλος του 2017, καθώς και ότι η ΡΑΕ θα πρέπει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2016, να εκδώσει απόφαση για το εάν απαιτείται, ή όχι αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ για το δεύτερο εξάμηνο 2016.
Έτσι ερχόμαστε στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΕ η οποία καλείται να κρίνει, εάν η αύξηση του τέλους που θα πληρώνουν οι προμηθευτές, όπως και η αύξηση των εσόδων του λογαριασμού ΑΠΕ από τις δημοπρασίες ρύπων (από 60% σε 72% με βάση απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προ ολίγων ημερών), είναι επαρκείς για να μην γίνει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και εν τέλει των λογαριασμών του ρεύματος στην παρούσα φάση.

Να αποφευχθεί με κάθε τρόπο αύξηση τιμολογίων για τα νοικοκυριά 

Πάντως, με δεδομένο ότι το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ για το 2016 εκτιμάται από τον ΛΑΓΗΕ ότι θα διαμορφωθεί σωρευτικά στα 287,17 εκατ. ευρώ, και οι προμηθευτές ρεύματος θα επιβαρύνθούν από την 1η Οκτωβρίου με το 50% του κόστους, στο τραπέζι της συζήτησης έχουν τεθεί μια σειρά από σενάρια, όπως η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ σε επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών (π.χ.αγρότες 5%), ώστε να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η αύξηση για τα νοικοκυριά. 
Αυτή άλλωστε είναι η πολιτική κατεύθυνση που έχει δώσει ο κ. Σκουρλέτης, μέσω δηλώσεων του όλο το προηγούμενο διάστημα.
Έτσι η σημερινή απόφαση της ολομέλειας της ΡΑΕ είναι κρίσιμη και για έναν ακόμη λόγο: Για το εάν θα κριθεί επαρκείς από τους δανειστές, ώστε να μην υπάρξει ένας νέος γύρος συζητήσεων και πιέσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.     
Πάντως, πέρα απ΄όλα τα προηγούμενα  είναι βέβαιο ότι το όλο ζήτημα δεν κλείνει εδώ.
Και τούτο διότι με βάση την πρόσφατη τροπολογία "Σκουρέλτη" η ΡΑΕ θα αξιολογεί ανά τρίμηνο και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2017 εάν απαιτούνται αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ για να μηδενιστεί ο λογαριασμός ΑΠΕ. Οι νέες χρεώσεις που θα προκύπτουν θα επιβάλλονται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα, δηλαδή η απόφαση του Δεκεμβρίου 2016 θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2017 κ.λπ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης