Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε Κάιρο και Σόφια τις επόμενες ημέρες ο Κ. Χατζηδάκης

Σε Κάιρο και Σόφια τις επόμενες ημέρες ο Κ. Χατζηδάκης
Συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Ενέργειας θα δώσει το «παρών» στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, όπου θα τεθεί προς συζήτηση ο καθορισμός των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο
Σε Κάιρο και Σόφια θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, όπου συμμετέχει στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και με στόχο να προωθήσει την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά.
Πρόκειται για πρόταση που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει Σύνοδο Κορυφής για το θέμα αυτό στην Αθήνα το 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πρόταση έχει ήδη υποστηριχθεί από την UNESCO, το ICOMOS και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό καθώς και από  περισσότερες από 40 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας  Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Στο Κάιρο ο κ. Χατζηδάκης θα βρίσκεται τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Οκτωβρίου συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
Πρόκειται για την 7η Τριμερή Σύνοδο Κορυφή στην οποία αναμένεται να τεθούν ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα τρομοκρατίας, καθώς και ζητήματα ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Σύνοδος προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και στοχεύει στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ζητημάτων που θα τεθούν προς συζήτηση είναι και ο καθορισμός των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Αυτό άλλωστε είχε δηλώσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την πρόσφατη συνάντηση του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, στη Νέα Υόρκη.
«Κανονίσαμε, είπε ο κ. Δένδιας, να ξεκινήσουμε πάλι τις επαφές για να μπορέσουμε να καθορίσουμε τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου». Και βεβαίως η τριμερής συνάντηση κορυφής του Καίρου θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για μια τέτοια συζήτηση.

Υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον IGB

Την Τετάρτη και την Πέμπτη 9 και 10 Οκτωβρίου ο κ. Χατζηδάκης θα μεταβεί στη Σόφια για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου IGB.
Πέραν της διακρατικής συμφωνίας, στη βουλγαρική πρωτεύουσα αναμένεται να υπογραφούν και όλα τα υπόλοιπα σχήματα, όπως το σύμφωνο μετόχων (Shareholders Agreement) καθώς και η συμφωνία δανειοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΙB), γεγονός που σημαίνει ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την έναρξη κατασκευής του έργου.
Η διακρατική συμφωνία θα υπογραφεί από τον κ. Χατζηδάκη και την Βουλγάρα υπουργό Ενέργειας Τεμενούσκα Πέτκοβα.

Δεύτερο σημείο διασύνδεσης των δικτύων αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας

Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός μήκους 182 χιλιομέτρων θα συνδέει την Κομοτηνή με την βουλγαρική πόλη Stara Zagora δημιουργώντας ένα δεύτερο σημείο σύνδεσης των δικτύων αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, πέραν του Σιδηροκάστρου.
Ο IGB, ο οποίος θα έχει δυναμικότητα 5 δισ. κυβικά μέτρα, αρχικά προβλέπεται να λειτουργήσει μεταφέροντας ποσότητες της τάξης των 3 δισ. κ.μ. ετησίως. Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, προβλέπεται να συνδεθεί και με τον αγωγό TAP.
Τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του Έργου έχει αναλάβει η Εταιρεία ICGB AD, με έδρα τη Βουλγαρία και μετόχους τη Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και την  IGI Poseidon (50%), στην οποία μετέχουν η ΔΕΠΑ και η Edison.
Τον περασμένο Ιούλιο ο αγωγός εξασφάλισε την αδειοδότησή του ως Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και πλέον κατέχει όλες τις απαραίτητες άδειες για την έναρξη των εργασιών κατασκευής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης