Ενέργεια

Κροατία: Mείωση 27% στα κέρδη της HEP το πρώτο εξάμηνο

Κροατία: Mείωση 27% στα κέρδη της HEP το πρώτο εξάμηνο
Μειώθηκε η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος
Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Κροατίας HEP, ανακοίνωσε την Τετάρτη 2/10/2019  μείωση 27% στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σε 859,3 εκατ. κροατικά κούνα (126,6 εκατ. δολάρια), καθώς μειώθηκε η παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε.
Η παραγωγή ενέργειας σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια μειώθηκε σχεδόν κατά 34% λόγω της χαμηλής βροχόπτωσης, καθώς και μιας διακοπής στον υδροηλεκτρικό σταθμό 252 μεγαβάτ (MW) του Ντουμπρόβνικ, ο οποίος παραμένει κλειστός μετά από πυρκαγιά τον Ιανουάριο. Ως αποτέλεσμα, η HEP αναγκάστηκε να εισάγει περισσότερη ενέργεια  και να αυξήσει την παραγωγή σε μονάδες με καύση άνθρακα κατά 23%, αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος.
Συνολικά 1,504 GWh ηλεκτρικής ενέργειας παρασχέθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο Krsko το οποίο η HEP μοιράζεται με τη γειτονική Σλοβενία - το 14,5% της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν διαθέσιμο στην HEP.
Τα έσοδα της  HEP αυξήθηκαν κατά 3,6% σε 7,8 δισεκατομμύρια κούνα, ενώ το κόστος αυξήθηκε κατά 10% σε 6,8 δισεκατομμύρια κούνα.
Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 868,3 εκατ.κούνα.
Η HEP πρόσφατα ανακοίνωσε σχέδια για να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο kuna το χρόνο κατά μέσο όρο μέχρι το 2030 για την τόνωση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η κυβέρνηση της Κροατίας δήλωσε τον Αύγουστο ότι ενέκρινε το θέμα του εταιρικού ομολόγου αξίας έως 1,2 δισεκατομμυρίων Kuna από την HEP στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης