Ενέργεια

Μυτιληναίος: Το 2030 το Αλουμίνιο θα διασφαλίζει ενέργεια μόνο από ΑΠΕ – Σχέδιο πράσινων επενδύσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Μυτιληναίος: Το 2030 το Αλουμίνιο θα διασφαλίζει ενέργεια μόνο από ΑΠΕ – Σχέδιο πράσινων επενδύσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε τον στόχο του πρωθυπουργού για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2028 πέρα από φιλόδοξο, αναγκαίο
(upd)Τον στόχο να προμηθεύεται το Αλουμίνιο της Ελλάδος ενέργεια απoκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές το 2030 ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος στα εγκαίνια της νέας υπερσύγχρονης μονάδας φυσικού αερίου στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας που έγιναν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε τον στόχο του πρωθυπουργού, για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2028, πέρα από φιλόδοξο και αναγκαίο, συγχαίροντάς τον για την αποφασιστικότητά του.
«Αυτή πρέπει να είναι η εθνική μας γραμμή. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε ότι ο Όμιλος θα συμβάλει τα μέγιστα στην πράσινη ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια, και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική του δραστηριότητα θα γίνει και αυτή «πράσινη».
Έτσι, έως το τέλος της επόμενης 10ετίας, ο Τομέας Μεταλλουργίας της εταιρείας, η ιστορική Αλουμίνιον, και άλλες μονάδες της εταιρίας στο εξωτερικό, θα έχουν μηδενίσει το βιομηχανικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία υβριδικών ομάδων στα νησιά του Αιγαίου παράλληλα με τις διασυνδέσεις και αναφέρθηκε στο Εθνικό σχέδιο της Ηλεκτροκίνησης το οποίο θα ανακοινωθεί το νέο έτος.
Κατά τον τρόπο αυτόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ένα νέο σχέδιο πράσινων επενδύσεων που θα τονώσουν την οικονομία.

Μυτιληναίος: Μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος 70% με τη νέα επένδυση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Mytilineos, η περιβαλλοντική στροφή για την βιομηχανία είναι μονόδρομος.
«Η νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι "πράσινη" δεν θα υπάρξει. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας.
Χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται την έρευνα και την καινοτομία», επισήμανε.  

Όσον αφορά τη νέα μονάδα, σημείωσε πως θα είναι η μεγαλύτερη, αποδοτικότερη και πιο «πράσινη» ενεργειακά στην Ευρώπη.
Κατά συνέπεια, η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, και μάλιστα τόσο υψηλής απόδοσης, θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα παραδοσιακά λιγνιτικά και ανθρακικά εργοστάσια κατά 70%.
Με αυτό τον τρόπο, η Mytilineos γίνεται αρωγός του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση για πιο επιθετική απολιγνιτοποίηση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, καθώς η ενέργεια από τη νέα μονάδα θα μπορεί να αντικαταστήσει σταδιακά παραγωγή από τα λιγνιτικά εργοστάσια.
«Δώσατε το έναυσμα για την πλήρη παύση της λιγνιτικής δραστηριότητας στη χώρα έως το 2028», σημείωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Είμαστε στο πλευρό σας».
Ο κ. Μυτιληναίος έκανε επίσης μνεία στο εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος, τα εγκαίνια λειτουργίας του οποίου είχε κάνει το 1966 κατά σύμπτωση ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, Κώστας Μητσοτάκης, ως υπουργός Συντονισμού τότε.
Ένα εργοστάσιο που, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Mytilineos, η πορεία του και η θέση που καταλαμβάνει πλέον στο εξωτερικό δείχνει πως εμείς οι Έλληνες μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. 

99888


K.Μητσοτάκης: Μία από τις κορυφαίες επενδυτικές προσπάθειες την επαύριο της οικονομικής κρίσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη σε θερμό κλίμα τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, προσφωνώντας τον μάλιστα Βαγγέλη, για την εμπιστοσύνη του στην ελληνική οικονομία και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επένδυση σε ενέργεια ήπιας μορφής.
Σημείωσε πως η επένδυση είναι συμβατή με τις τρεις επιλογές της κυβέρνησης στα ενεργειακά, δηλαδή πρώτον με την αντικατάσταση του λιγνίτη, δεύτερον με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, και τρίτον με τον περιορισμό της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλούν συχνά οι εισαγωγές ρεύματος από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκειται για μία από τις κορυφαίες και καλοδεχούμενες επενδυτικές προσπάθειες, στο περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την κρίση.
Επισήμανε πως η επένδυση θα αγγίξει τα 350 εκατ. ευρώ, και θα δημιουργήσει 30 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία της μονάδας.
Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, η μονάδα θεμελιώνεται στην αφετηρία μίας κυβέρνησης που πιστεύει στην πράσινη ανάπτυξη.
«Έτσι, αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων στο πρόγραμμά μας και στη βούληση μας να ξετυλίξουμε το κουβάρι που παρακωλύει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας», τόνισε.

mytil123

Το σχέδιο πράσινων επενδύσεων του πρωθυπουργού

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο νέο πολυνομοσχέδιο, τόνισε ότι θα υπάρξουν οριζόντιες παρεμβάσεις παντού για την ενίσχυση των επενδύσεων.
Υπενθύμισε ότι, όπως ανακοίνωσε από τη Νέα Υόρκη, η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε για πιο γρήγορη απεξάρτηση από τον λιγνίτη, με τις μονάδες να κλείνουν σταδιακά έως το 2028.  
Για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, μίλησε επίσης για το αναγκαίο master plan για την υποστήριξη της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Μάλιστα, για την υλοποίησή του θα υπάρξει έμπρακτη στήριξη και σε πόρους, και όχι μόνο σε τεχνογνωσία, από την Ευρώπη.  
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία υβριδικών ομάδων στα νησιά του Αιγαίου, όπως επίσης και για τις διασυνδέσεις.
Αναφέρθηκε επίσης στο Εθνικό σχέδιο της Ηλεκτροκίνησης το οποίο θα ανακοινωθεί το νέο έτος.

Κατά τον τρόπο αυτόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ένα νέο σχέδιο πράσινων επενδύσεων που θα τονώσουν την οικονομία.

myt1.2
 
Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας – Protergia της MYTILINEOS
δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «φιλοδοξούμε το Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου να συνεχίσει να είναι ένας κλιματικά θετικός ενεργειακός πόλος για την Ελλάδα, αλλά και ένας σημαντικός οικονομικός πυρήνας της ευρύτερης περιοχής. Το Ενεργειακό Κέντρο φιλοδοξεί να είναι η καθαρή καρδιά του ενεργειακού μας συστήματος.»

Ο Michael Rechsteiner, CEO και Αντιπρόεδρος της GE Power Services Europe
, δήλωσε στην ομιλία του ότι «η GE έχει την τιμή να συνεργαστεί με τη MYTILINEOS για να φέρει τον πρώτο αεριοστρόβιλο HA στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ορόσημο για τις 100 ΗΑ παραγγελιες αεριοστροβίλων της GE. Το Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου θα ενταχθεί στην “αφρόκρεμα” της Η-class. Όταν λειτουργήσει, θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, με 63% θερμική απόδοση, καθιστώντας το, το πιο ισχυρό και αποδοτικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη. Στη GE, είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που συμμετέχουμε στην προώθηση της “καθαρής” ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.»

Παρόντες στα εγκαίνια
ήταν μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Πικραμμένος, ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Θωμάς, εκ μέρους στο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο πρώην πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, ο καθηγητής και πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος,  ο καθηγητής Γ. Μανιάτης, ο τομεάρχης Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ. Γ. Αρβανιτίδης.
Παρών ήταν επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, ο Ιβάν Σαββίδης, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς  Χ.Μεγάλου, ο Φ. Καραβίας της Eurobank και ο Κ. Μητρόπουλος της Attica Bank.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης