Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βουλγαρία: 10ετή άδεια λειτουργίας για τον δεύτερο αντιδραστήρα του Kozloduy

Βουλγαρία: 10ετή άδεια λειτουργίας  για τον δεύτερο αντιδραστήρα του Kozloduy
Η υπουργός Ενέργειας Temenizhka Petkova δήλωσε ότι η επέκταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Kozloduy θα εξασφαλίσει αξιόπιστη και προσιτή ηλεκτρική ενέργεια
Η πυρηνική ρυθμιστική αρχή της Βουλγαρίας χορήγησε μια νέα 10ετή άδεια λειτουργίας την Τρίτη 1/10/2019  σε έναν από τους δύο αντιδραστήρες στο εργοστάσιο του Kozloduy μετά τη διεύρυνση της διάρκειας ζωής της.
Το εργοστάσιο του Kozloduy, το οποίο παράγει περίπου το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας των Βαλκανίων, έχει ήδη αναβαθμίσει τους δύο γηρασμένους αντιδραστήρες των 1.000 μεγαβάτ με κόστος περίπου 474 εκατομμυρίων (264,29 εκατομμύρια δολάρια). Αυτές οι αναβαθμίσεις πρόσθεσαν περίπου 30 χρόνια στην πιστοποιημένη λειτουργική ζωή τους.
Μια κοινοπραξία με επικεφαλής τις μονάδες  της ρωσικής Rosatom της Ρωσίας Rosenergoatom και Rusatom Service και της γαλλικής  EDF   αναβάθμισαν τον άλλο αντιδραστήρα του Kozloduy, μονάδα 5, το 2017 και οι αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί τώρα να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι το 2047. Η Rusatom αναβάθμισε επίσης τη Μονάδα 6, η οποία μπορεί να λειτουργήσει μέχρι το 2051.
"Μετά τις αναβαθμίσεις, μπορώ να πω ότι η μονάδα 6 μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια τα επόμενα 30 χρόνια", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Kozloduy, Nasko Mihov, αφού έλαβε τη νέα άδεια. "Φυσικά, πρέπει να επιδιώξουμε την ανανέωση της άδειας κάθε 10 χρόνια".
Η υπουργός Ενέργειας Temenizhka Petkova δήλωσε ότι η επέκταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Kozloduy θα εξασφαλίσει αξιόπιστη και προσιτή ηλεκτρική ενέργεια. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι από τα πολιτικά ευαίσθητα θέματα στη Βουλγαρία επειδή οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αποσπούν μεγάλο τμήμα από τα μηνιαία εισοδήματα, ειδικά το χειμώνα.
Η Βουλγαρία αναζητά επενδυτές για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου της, στην πόλη Belene του Δούναβη. Περίπου 13 αιτούντες υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής στο έργο των 10 εκατ. Ευρώ (10,9 εκατ. Ευρώ), ανέφερε το υπουργείο ενέργειας τον Αύγουστο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης