Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Οι ανισορροπίες παραμένουν στην ενεργειακή αγορά

Οι ανισορροπίες παραμένουν στην ενεργειακή αγορά
Στις ανησυχίες των παραγωγών ΑΠΕ για το ισοζύγιο του Ειδικού Λογαριασμού προστίθενται οι ηλεκτροπαραγωγοί που αναμένουν τον Μηχανισμό Επάρκειας
Τις παρενέργειες των μέτρων για τη διάσωση της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού καλείται να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ η οποία το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αποδέκτης ανησυχιών που εκφράζονται από το ιδιωτικό κομμάτι της αγοράς και κυρίως τον κλάδο των ΑΠΕ.
Με αυτές τις παρενέργειες συνδέεται και η καθησυχαστική αναφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου για την ακύρωση των ΝΟΜΕ, περί επίσπευσης των απαραίτητων ενεργειών για τη λειτουργία νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2020 της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς στην οποία, αρχικά, θα μπορούν να διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με χρηματικό διακανονισμό.
Στην ίδια ανακοίνωση και με αποδέκτη του ιδιώτες προμηθευτές που πλήττονται από την ακύρωση των ΝΟΜΕ, το υπουργείο, αναφέρει ότι "επεξεργάζεται πρόσθετη δέσμη μέτρων με στόχο τη βελτίωση του πλαισίου της λιανικής αγοράς, ηλεκτρισμού, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και εν τέλει την υιοθέτηση πιο αποδοτικών και αποτελεσματικών εμπορικών πολιτικών για τον καταναλωτή".

Νέο σημείο ισορροπίας των  ελλειμμάτων της αγοράς

Στην ουσία, το υπουργείο Ενέργειας καλείται να βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας των ελλειμμάτων της αγοράς, τα οποία ελλείψει των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών δεν εξαλείφονται, αλλά απλώς μετατοπίζονται με ρυθμιστικά κάθε φορά μέτρα από τον ένα πόλο στον άλλο.
Το 2016 για παράδειγμα όταν η χώρα έπρεπε να ανταποκριθεί στη μνημονιακή δέσμευση εξυγίανσης της αγοράς των ΑΠΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντί να εξετάσει διαρθρωτικά μέτρα επέλεξε να λύσει το θέμα ταμειακά, μεταφέροντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο βάρος του ελλείμματος στη ΔΕΗ μέσω της θέσπισης τέλους προμηθευτή.
Η ΔΕΗ από το 2016 μέχρι και το τέλος του 2018 πλήρωσε σωρευτικά για το μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ περί τα 400 εκατ. ευρώ.
Το ίδιο διάστημα διασφαλίστηκαν και πρόσθετες πηγές εσόδων για το λογαριασμό ΑΠΕ τα οποία οδήγησαν σε πλεόνασμα, εξέλιξη που επέτρεψε την κατάργηση του τέλους προμηθευτή, υπό την προυπόθεση ότι σε ετήσια βάση ο λογαριασμός θα παραμένει πλεονασματικός κατά 70 εκατ. ευρώ , ποσό που θα λειτουργεί ως "μαξιλάρι" για να διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τις ομαλές πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ.

Αγωνία από το «πράσινο» στρατόπεδο

Τα ρυθμιστικά μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος των ΑΠΕ, χτύπησαν στη ΔΕΗ, διευρύνοντας τις ζημιές από τα ΝΟΜΕ και το υψηλό κόστος των CO2, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να φτάσει στα πρόθυρα χρεοκοπίας. 
Για να διασωθεί η ΔΕΗ, ελλείψει πίστωσης χρόνου για διαρθρωτικά μέτρα, το υπουργείο Ενέργειας μεταξύ άλλων μεταφέρει 180 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό ΑΠΕ στην μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) προκειμένου να αντισταθμίσει για τους καταναλωτές, την επιβάρυνση από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Η αγωνία που εξέφραζε το 2016 η ΔΕΗ για την επίπτωση στη βιωσιμότητά της από τα μέτρα μηδενισμού του ελλείμματος των απε, εκφράζεται σήμερα από το «πράσινο» στρατόπεδο.

Κίνδυνος εκτροχιασμού του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ

Οι φορείς των ΑΠΕ, με κοινή επιστολή τους προς το   ΥΠΕΝ, επισημαίνουν ότι το φαινομενικά υφιστάμενο λογιστικό πλεόνασμα συνυπάρχει με ένα ταμειακό έλλειμμα , με αποτέλεσμα οι πληρωμές να γίνονται με καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών και υπογραμμίζει "τον κίνδυνο το έλλειμμα αυτό να μεγαλώσει και να τεθεί εκτός ελέγχου, όπως έχει κατ' επανάληψη συμβεί στο παρελθόν, με ιδιαίτερες αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους παραγωγούς ΑΠΕ, αλλά για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας..."
Η πλευρά των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας αναμένει ακόμη τον Μηχανισμό επάρκειας ισχύος , ενώ η πλευρά της βιομηχανίας την διακοψιμότητα και οι προμηθευτές, καθετοποιημένοι και μη, αναμένουν μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από την κατάργηση των ΝΟΜΕ.
Τη νέα αυτή άσκηση καλείται να επιλύσει ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, που είναι σε συνεχή επαφή με τους φορείς της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης