Ηλεκτρισμός

Γ.Θωμάς: Ο ΑΗΣ Μελίτης θα επανέλθει στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ

Γ.Θωμάς: Ο ΑΗΣ Μελίτης θα επανέλθει στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ
Άμεσα στις τοπικές κοινωνίες οι οφειλές της ΔΕΗ, ύψους 130 εκατ. ευρώ, από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης
Την διαβεβαίωση ότι «ο ΑΗΣ Μελίτης θα επανέλθει στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ» έδωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην ακριτική Φλώρινα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση εργαζομένου στο κοντρόλ της μονάδας ο κ. Θωμάς τόνισε ότι «δεν έχει νόημα να υπάρχουν οι χωριστές εταιρίες, αυτό έγινε προκειμένου να γίνει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, όμως εφόσον δεν έγινε η πώληση τους για διάφορους λόγους, θα πάμε πάλι στην μητρική ΔΕΗ για να διαχειριστεί το δυναμικό της» και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανταπεξέλθει η ΔΕΗ σε αυτά που χρειάζεται».

Υπενθυμίζεται ότι στην διάρκεια της αποεπένδυσης το 2018 δημιουργήθηκαν δύο εταιρίες, η Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ και η Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ αφού αποσπάστηκαν από το χαρτοφυλάκιο της μητρικής ΔΕΗ προκειμένου να πωληθούν.

Μιλώντας σε εργαζόμενους της μονάδας μετέφερε την διαβεβαίωση της κυβέρνησης, του υπουργού και του πρωθυπουργού, είτε γίνει γρήγορα ή αργότερα η μετάβαση στην μεταλιγνιτικη εποχή, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΔΕΗ θα είναι η πρώτη που θα δώσει απάντηση για τις λιγνιτικές μονάδες και η κυβέρνηση στην συνέχεια θα λάβει την πρόταση της προκειμένου να λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Υπογράμμισε βέβαια ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αλλάξει πολλά σε ό,τι αφορά τις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) οι οποίες έχουν ανέβει στα ύψη και προανήγγειλε ότι στο μέλλον θα ανέβουν ακόμη περισσότερο δημιουργώντας ασφυκτικό περιβάλλον στην λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.
Ανέφερε επίσης ότι το κλίμα σε πολλές χώρες της ΕΕ είναι αρνητικό στην παρουσία του λιγνίτη και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται υπέρ της δημιουργίας τελών και φόρων για τις χώρες που συνεχίζουν να το αξιοποιούν.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς παρακολούθησε αναλυτική ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας αφού η «Μελίτη» είναι η νεότερη και φιλικότερη μονάδα σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος που διαθέτει η ΔΕΗ. Έδειξε ενδιαφέρον για τις εκπομπές των ρύπων και εάν αυτές βρίσκονται κάτω από το περιβαλλοντικό όριο που έχει θέσει η ΕΕ.

Άμεση απόδοση του τοπικού πόρου

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θωμάς επισκέφτηκε επίσης το ορυχείο του Νοτίου πεδίου της ΔΕΗ.

«Είμαι εδώ για να δω από κοντά τους εργαζόμενους, τις δεξιότητες που διαθέτουν στο χειρισμό γιγάντιου και ξεχωριστού μηχανολογικού εξοπλισμού, που δουλεύουν κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, με ήλιο, σκόνη ή και χιόνι», τόνισε ο υφυπουργός κατά την επίσκεψή του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Σημείωσε ότι ελπίζει στο τέλος αυτής της περιοδείας να συναντηθεί και το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό «που είναι για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μια πηγή πλούτου».
«Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θέλουμε το σχέδιο που ετοιμάζουμε για την επόμενη ημέρα της περιοχής, να έχει αυτήν την παράμετρο».

Υποσχέθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στο υπουργείο και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ώστε να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία οι οφειλές της επιχείρησης από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης. Τα ποσά που οφείλονται από τη ΔΕΗ στους ενεργειακούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας είναι οφειλές από το 2014 και αγγίζουν τα 130 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, εκδήλωσε την επιθυμία να συμμετέχουν στο σχεδιασμό που έχει ήδη ξεκινήσει όλοι οι φορείς της Περιφέρειας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, «ώστε να φτιάξουμε ένα καλό σχέδιο για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου ο διευθυντής της Λιγνιτικής εκμετάλλευσης Κώστας Μαχτής ανέφερε στον υπουργό ότι «η ΔΕΗ έχει δαπανήσει χρήματα και έχει ήδη προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις εκτάσεων που διαθέτουν συνολικό κοίτασμα λιγνίτη 160 εκατ. τόνων, το οποίο επαρκεί για τη λειτουργία του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου έως το 2040». Ανέφερε επίσης ότι «έχουν γίνει απαλλοτριώσεις του οικισμού της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής που θα τροφοδοτήσουν με λιγνίτη τα επόμενα χρονιά τη λειτουργία της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας».

Ο Γεράσιμος Θωμάς επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας, ένα έργο που θα κοστίσει 1,386 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον διευθυντή παραγωγής Δημήτρη Μετικάνη, έχουν εκταμιευθεί από τη ΔΕΗ προς την ανάδοχο εταιρεία 1,071 δισ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021 και θα συμβάλει στο ενεργειακό σύστημα της χώρας με 660 ηλεκτρικά MW και 130 θερμικά MW για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.

Αυτή τη χρονική περίοδο απασχολούνται 1.800 εργαζόμενοι ενώ μετέχουν στην κατασκευή ως υπεργολάβοι 100 εργολαβικές εταιρείες από τη Δυτική Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστικού έργου, η μονάδα έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί 7.000 ώρες το χρόνο για τα επόμενα 40 χρονια.

Ο υφυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για τις κατασκευαστικές καινοτομίες της νέας μονάδας, καθώς και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την εκπομπή αέριων ρύπων. Επίσης, επισκέφθηκε τον λέβητα της μονάδας στα 30 μέτρα ύψους και συνομίλησε με το εξειδικευμένο προσωπικό που ασχολείται στον τομέα των συγκολλήσεων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης