Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ στο ΥΠΕΝ για τουλάχιστον 3ετή παράταση της διακοψιμότητας

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ στο ΥΠΕΝ για τουλάχιστον 3ετή παράταση της διακοψιμότητας
Η βιομηχανία επικαλείται την ύπαρξη αντίστοιχων μηχανισμών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες
Την παράταση για τουλάχιστον τρία χρόνια και οπωσδήποτε έως ότου ωριμάσει η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να επιτρέπει την ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης (demand) σε αυτή, ζητεί η βιομηχανία από την κυβέρνηση επικαλούμενη την ύπαρξη αντίστοιχων αυτοτελών μηχανισμών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μάλιστα διαθέτουν ώριμες αγορές.
Με επιστολή προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Γεράσιμο Θωμά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) υπενθυμίζει ότι ο υφιστάμενος μηχανισμός διακοψιμότητας με βάση την εγκριτική απόφαση της Κομισιόν λήγει στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020 και ότι η παράταση του είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι την προηγούμενη εβδομάδα (25-26/9) πραγματοποιήθηκε η τελευταία δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου, με βάση την υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί σε εφαρμογή της έγκρισης του μηχανισμού από την Κομισιόν.
Ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει σε μια ακόμη δημοπρασία τον Ιανουάριο του 2020 δεδομένου ότι η εγκριτική απόφαση της Κομισιόν εκπνέει στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020.

Λύση στο πλαίσιο  συνολικής λύσης για την αγορά

Πάντως πέραν αυτών η βιομηχανία, ειδικά μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και λόγω των υψηλών τιμών των δικαιωμάτων ρύπων που περνούν στην κατανάλωση μέσω της ρήτρας ρύπων που περιέχουν τα τιμολόγια της Μέσης και της Υψηλής Τάσης, διεκδικεί την παράταση του Μηχανισμού της διακοψιμότητας για τρία έτη.
Το ζήτημα της διακοψιμότητας, χειρίζεται ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος φαίνεται ότι επιδιώκει να διαμορφώσει μια συνολική λύση για την αγορά, επιδιώκοντας την έναρξη λειτουργίας του Target Model τον Ιούνιο του 2020 και συνεξετάζοντας του μηχανισμούς ενίσχυσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, Επάρκειας Ισχύος (μόνιμος) και Ευελιξίας (προσωρινός).
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι όποιος από τους δυο μηχανισμούς προχωρήσει τελικώς θα πρέπει να εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, ώστε να είναι αποδεκτός από την Κομισιόν.   

Απαραίτητη η διακοψιμότητα για την ισότιμη συμμετοχή της βιομηχανίας

Ωστόσο η βιομηχανία υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ωριμάσει η ελληνική αγορά και να επιτρέψει την ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης, ενώ η σύζευξη της με την αγορά της Βουλγαρίας δεν φαίνεται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το τέλος του 2020.
Πέραν αυτών για λόγους τεχνικών προδιαγραφών οι βιομηχανίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός μηχανισμού, μόνιμου ή προσωρινού, και ως εκ τούτου η ισότιμη συμμετοχή τους μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω ενός αυτοτελούς μηχανισμού όπως η διακοψιμότητα.     
Άλλωστε οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ως μέτρο άμεσης εφαρμογής για τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής της ζήτησης στην αγορά έχουν υιοθετήσει μηχανισμούς διακοψιμότητας που λειτουργούν παράλληλα με τους εγκεκριμένους μηχανισμούς επάρκειας ισχύος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει εξασφαλίσει παράταση ισχύος  του αυτοτελούς μηχανισμού για τη ζήτηση (διακοψιμότητα) έως το τέλος Ιουλίου του 2022.
Πρόκειται για έναν μηχανισμό που εφαρμόζει διαχρονικά λαμβάνοντας υπόψη ότι η ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά δεν μπορεί να διασφαλιστεί στην πράξη, λόγω των υφιστάμενων ρυθμιστικών εμποδίων της αγοράς.
Αντιστοίχως και η Γαλλία εφαρμόζει αυτοτελή μηχανισμό για τη ζήτηση έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2023 παράλληλα με τον ήδη εγκεκριμένο μηχανισμό επάρκειας ισχύος, ο οποίος επίσης προβλέπει τη συμμετοχή της ζήτησης.

Χώρες με ώριμες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας

Και όλα αυτά σε χώρες με ώριμες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, το πλαίσιο λειτουργίας των οποίων επιτρέπει τη συμμετοχή της ζήτησης σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη μετάβαση στο νέο πλαίσιο αγοράς.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η βιομηχανία υποστηρίζει ότι η διακοψιμότητα αποτελεί τη μόνη δυνατότητα συμμετοχής της ζήτησης στην αγορά, έως ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο πλαίσιο αγοράς.
Έτσι ζητεί να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση η κοινοποίηση επίσημου αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας τουλάχιστον για τρία χρόνια και οπωσδήποτε για το διάστημα που απαιτείται μέχρι να λειτουργήσει η νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να υπάρχουν εμπόδια και να ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να διασφαλίζει στην πράξη την ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης.       

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης