Διεθνή

Βλέπει ΓΓ του ΟΗΕ ο ΠτΔ - Ολοκληρώνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό

Βλέπει ΓΓ του ΟΗΕ ο ΠτΔ - Ολοκληρώνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό
Ο Πρoέδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και για τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο
Με τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα νωρίς το πρωί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το γεύμα εργασίας που θα παραθέσει το μεσημέρι, ολοκληρώνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό, στην διάρκεια της εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία θα μιλήσει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χθες πάντως είχαν σύντομη συνάντηση στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών, μετά την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση.
Σημειώνεται ότι ο ΓΓ τη Δευτέρα θα δει και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Ο κύκλος αυτός θα κλείσει με τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί τη διαμόρφωση «Όρων Αναφοράς» πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να επαναληφθεί ένα Κραν Μοντανά, υποδεικνύοντας ότι γι αυτό απαιτείται καλή προετοιμασία.
Ο Πρoέδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και για τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε ότι επιθυμεί να μπουν όλες οι επιλογές στο τραπέζι των συνομιλιών, για να καταλήξουν στη μορφή λύσης και κατηγόρησε για άλλη μια φορά την ε/κ πλευρά ότι προσπαθεί να κλέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους ενεργειακούς πόρους.
Λευκωσία και Αθήνα συζητούν μόνο για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και για τα ενεργειακά παρέπεμψε στις συγκλίσεις και την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πάντως, δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις προθέσεις της Τουρκίας στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για να συζητήσουν – εξουσιοδοτημένοι από τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη – πτυχές των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού που δεν κάλυψαν στην προχθεσινή τους συνάντηση οι ηγέτες.
Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε μάλλον ενθουσιωδώς για τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών, όταν ο Νίκος Δένδιας του επισήμανε ότι εμείς δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε διακυβερνητικές όταν συνεχίζετε τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρο. Του επισήμανε επίσης πως μοναδική επιλογή στο Κυπριακό είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα μεταφέρει τα μηνύματα στον πρόεδρο Ερντογάν, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή η συζήτηση δεν επεκτάθηκε περαιτέρω.
Συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχε το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η Ευρωπαία αξιωματούχος τον ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Για τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε γνωστό ότι η κ. Μογκερίνι προειδοποίησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντάς του πως πρέπει να αντιληφθεί ότι η θέση της Τουρκίας θα επιδεινωθεί αν αργότερα προκληθούν οι γεωτρητικές επιχειρήσεις Γαλλικών και Ιταλικών εταιρειών.Έτοιμος για πιο ενεργό εμπλοκή στο Κυπριακό και αποφασισμένος να δώσει ώθηση στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο κ. Γκουτέρες στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Χθες από το βήμα της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε όλα τα σημεία, που είχε εγείρει στη δική του ομιλία ενώπιων της Συνέλευσης ο Ταγίπ Ερντογάν.
Αναφέρθηκε σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, κάτι που δεν έκανε πέρσι, γεγονός που δεν είναι άσχετο με την τουρκική προπαγάνδα ότι κατά καιρούς φλέρταρε με άλλες λύσεις.
Παράλληλα έθεσε και ξεκάθαρες προϋποθέσεις για το περιβάλλον, που πρέπει να διέπει ενδεχόμενες συνομιλίες, κατέδειξε τις παρενέργειες, που προκαλούνται από πλευράς Τουρκίας στις προσπάθειες για συνομιλίες και διερωτήθηκε ποιο άλλο κράτος μέλος του ΟΗΕ υπόκειται σε εγγυήσεις από τρίτη χώρα.
Στήριξη εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο ζήτησε, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Νέα πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση των τελματωμένων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αναμένεται να πάρει στο αμέσως προσεχές διάστημα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Γκουτέρες είναι πολύ πιθανό να ζητήσει το επόμενο διάστημα την πρώτη διερευνητική, τριμερή, συνάντηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και της Ειδικής Απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ.
 Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, καθώς Αθήνα και Λευκωσία δεν επιθυμούν πενταμερή διάσκεψη.

Πηγή:sigmalive.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης