Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πάνω από 50% το περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες - Μικρό ακόμα το μέγεθος της εταιρίας

Πάνω από 50% το περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες - Μικρό ακόμα το μέγεθος της εταιρίας
Η θυγατρική της ΔΕΗ καταδεικνύει ότι η στροφή προς τις ΑΠΕ μπορεί να συμβάλει στη μετάβαση της ΔΕΗ σε μια νέα εποχή κερδοφορίας
Εξαγγελθείσα πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και της διοίκησης της ΔΕΗ, τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης, είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πρόκειται για μια επιλογή που υπαγορεύεται από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση, η οποία όμως αποδεικνύεται και εξαιρετικά προσοδοφόρα.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δηλαδή της θυγατρικής της ΔΕΗ που δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Περιθώριο EBITDA 66,4%

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου της ΔΕΗ, το περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ξεπερνάει το εντυπωσιακό ποσοστό του 50%.
Βεβαίως, μιλάμε για μια εξαιρετικά περιορισμένη δραστηριότητα σε σχέση με το σύνολο της ΔΕΗ αφού ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι μόλις 12,2 εκατ. ευρώ και η επιχείρηση κατέχει ποσοστό λιγότερο από το 3% του συνόλου της αγοράς των ΑΠΕ, όμως το τεράστιο περιθώριο κέρδους καταδεικνύει ότι η στροφή προς τις ΑΠΕ μπορεί πράγματι να αποτελέσει τη λύση για τη μετάβαση της ΔΕΗ σε μια νέα εποχή κερδοφορίας.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 τα κέρδη προ φόρων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανήλθαν σε 7,4 εκατ. ευρώ με κύκλο εργασιών 12,2 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη στα 6,1 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ  φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 8,1 εκατ. ευρώ με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται στο 66,4%.

Δραστική περικοπή λειτουργικών δαπανών

Πρόκειται για σημαντική διαφορά σε σχέση με το εξάμηνο του 2018, όταν το περιθώριο EBITDA ήταν στο 19,3% με κέρδη προ  φόρων, τόκων και αποσβέσεων, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ σε σύνολο εσόδων 11,9 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια χρονική περίοδο τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας είχαν διαμορφωθεί στα 3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στο 1 εκατ. ευρώ.
Η μεγάλη διαφορά προέκυψε, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τη δραστική περικοπή των λειτουργικών δαπανών, ενώ σημαντικά υποχώρησαν και οι επενδύσεις.  
Οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 57,3% και υποχώρησαν στο πρώτο εξάμηνο 2019 στα 4,1 εκατ. ευρώ από 9,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του  προηγούμενου έτους.
Επίσης, οι «Αποσβέσεις, καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες και τα κέρδη/ζημίες από συνδεδεμένες εταιρίες» εμφανίζουν φέτος θετικό αποτέλεσμα 0,7 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικού αποτελέσματος 0,7 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Σε λειτουργία έργα 153 MW

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, εμφανίζονται μειωμένες στα 11,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 από 20,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου.
Στόχος του νέου διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γιώργου Στάσση είναι να αυξήσει το δυναμικό ΑΠΕ της εταιρίας, σε συνεργασία με ελληνικές και ξένες εταιρίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική εγκατεστημένη εν λειτουργία ισχύς της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανέρχεται σε 153 MW, εκ των οποίων τα 81,71 MW προέρχονται από 20 αιολικά πάρκα και τα 69,55 MW από 17 μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες.
Οι  28 φωτοβολταϊκοί σταθμοί της εταιρίας έχουν εγκατεστημένη ισχύ μόλις 1,32 MW.
Υπό κατασκευή βρίσκονται εξάλλου έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 23,65 MW

Ανάκληση της απορρόφησης

Πρόσφατα, ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Στάσση και αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γιώργο Μαύρο.
Τέλος χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε  επίσημα την ανάκληση της απόφασης για την  απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες  από τη μητρική. Πρόκειται για απόφαση που είχε ληφθεί από την προηγούμενη διοίκηση το Νοέμβριο του 2018 και ανακλήθηκε με απόφαση της συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΗ στις 24 Σεπτεμβρίου 2019. Οι διαδικασίες της απορρόφησης πάντως είχαν παγώσει ήδη από την εποχή της προηγούμενης διοίκησης, επειδή διαφώνησαν οι πιστωτές  της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης