Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Τριήμερη επίσκεψη Γ. Θωμά από σήμερα στη Δυτική Μακεδονία – Στίγμα για τις πολιτικές μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών

Τριήμερη επίσκεψη Γ. Θωμά από σήμερα στη Δυτική Μακεδονία – Στίγμα για τις πολιτικές μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών
Ο υφυπουργός Ενέργειας θα δώσει το «παρών» μεταξύ άλλων σε τοπικά ορυχεία και λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Στη Δυτική Μακεδονία θα βρεθεί σήμερα ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, πραγματοποιώντας περιοδεία έως την Κυριακή στην περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων ορυχεία και μονάδες της ΔΕΗ στην Περιφέρεια.
Για την προετοιμασία της επίσκεψης, μάλιστα, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας, παρουσία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος από τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και την Αρκαδία.
Η επίσκεψη γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού για κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028.
Έτσι, όπως είναι φυσικό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η παρουσία ενός υψηλόβαθμου στελέχους του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου, λίγα μόλις 24ωρα αργότερα, στην περιοχή που μαζί με την Αρκαδία αφορούν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσία του κ. Θωμά έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αναδεικνύοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεργαστεί με την τοπική κοινωνία, στην εκπόνηση ενός επενδυτικού σχεδίου που θα απορροφήσει τους κραδασμούς από την αλλαγή του τοπικού παραγωγικού μοντέλου.
Όπως είναι ήδη γνωστό, το σχέδιο θα αρχίζει να καταρτίζεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με σκοπό οι νομοί των λιγνιτικών σταθμών να συνεχίσουν να ζουν με άλλες οικονομικές δραστηριότητες και να αποφύγουν την ερήμωση.

Επίσκεψη σε επιχειρήσεις-παραδείγματα ενός άλλου παραγωγικού προτύπου

Ωστόσο, αν και βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, ο κ. Θωμάς αναμένεται να δώσει ένα στίγμα των πολιτικών στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση, για τη στήριξη της μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.
Επίσης, κατά την παραμονή του στην περιοχή, πρόκειται να επισκεφθεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα, τα οποία αναδεικνύουν ένα νέο παραγωγικό περιβάλλον για τη μεταλιγνιτική εποχή.
Από την άλλη πλευρά, από την επίσκεψη δεν αναμένεται να προκύψουν περισσότερα στοιχεία ούτε για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί ακριβώς η απολιγνιτικοποίηση, ούτε όμως και για τα σχέδια για την Πτολεμαΐδα V.
Κι αυτό γιατί, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ακόμη βρίσκεται προς εξειδίκευση ο σχετικός «οδικός χάρτης» - κάτι που επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη ο υπουργός επισήμανε πως εξετάζονται διάφορες επιλογές για την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, με συνέπεια προς ώρας να είναι ανοικτά όλα τα σενάρια.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης