Ηλεκτρισμός

ΔΕΗ: Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών

ΔΕΗ: Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την τιτλοποίηση  ληξιπρόθεσμων οφειλών
Στο τέλος Ιουνίου 2019, οι οφειλές ανέρχονταν σε 2,792 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο 318 εκατ. βρίσκονταν σε διακανονισμό.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της ΔΕΗ με τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών κατά τη διάρκεια του conference call για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στάσσης το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ στο τέλος Ιουνίου 2019 ανέρχονταν σε 2,792 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο 318 εκατ. ευρώ βρίσκονταν σε διακανονισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές στο τέλος του εξαμήνου παρουσίασαν μια μικρή υποχώρηση σε σχέση με το τέλος του 2018 που ανέρχονταν σε 2,817 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 374 εκατ. ευρώ βρίσκονταν σε διακανονισμό.

Κανένα «φρένο» από την έκπτωση συνέπειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στους αναλυτές καταρρίπτουν τα όσα λέγονταν από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ περί αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά το 2016, όταν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα ανταμοιβής των συνεπών καταναλωτών με την έκπτωση συνέπειας 15%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος του 2016 ήταν 2,986 και σε διακανονισμό ήταν 728 εκατ ευρώ, ενώ στο τέλος του 2017 οι οφειλές ξεπέρασαν τα 3 δις. ευρώ ανήλθαν συγκεκριμένα σε 3,064 δις ευρώ και οι διακανονισμοί μειώθηκαν σε 528 εκατ. ευρώ.
Επίσης εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι από το σύνολο των οφειλών, τα 927 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη χαμηλή τάση και μάλιστα από τους λεγόμενους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή αυτούς που έχουν αλλάξει πάροχο, ή ΑΦΜ ή έχουν κλείσει τις παροχές και από τους οποίους η ΔΕΗ δεν ελπίζει να εισπράξει.
Μεταξύ των τελικών καταναλωτών υπάρχουν 2,2 εκατ. πελάτες που οφείλουν ως 3.000 ευρώ. και συνολικά 694 εκατ. ευρώ, ενώ 143.182 πελάτες με οφειλή άνω των 3.000 ευρώ ανά περίπτωση, χρωστούν συνολικά 1 δις. ευρώ.
Εξάλλου όσα χρωστούν στη ΔΕΗ 1,5 εκατομμύριο πελάτες με οφειλές έως 3.000 ευρώ ο καθένας (συνολικά 402 εκατομμύρια ευρώ), τόσα περίπου είναι και τα χρέη 66.000 πελατών με οφειλή άνω των 3.000 ευρώ ανά περίπτωση (συνολικά 364 εκατ.).

Πρώτος στόχος οι μεγαλοφειλέτες

Οι οφειλέτες με μεγάλα υπόλοιπα αποτελούν τον πρώτο στόχο της εκστρατείας μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν εξαγγείλει, τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο κ. Στάσσης, με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας της επιχείρησης.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσονται και οι αρκετά προωθημένες συζητήσεις για την τιτλοποίηση που αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.
Όπως είναι γνωστό το σχέδιο προβλέπει την άντληση ρευστότητας της τάξης των 350-400 εκατ ευρώ.
Η ΔΕΗ σχεδιάζει να προχωρήσει στη σύσταση δυο εταιριών ειδικού σκοπού (SPV) κατά 100% θυγατρικές της, στις οποίες θα μεταβιβάσει ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της, ύψους έως και 1,5 δις ευρώ έναντι των οποίων οι δυο εταιρίες θα συνάψουν κοινοπρακτικά ομολογιακά δάνεια με ενέχυρο τις οφειλές.
Το σχέδιο, προετοιμάζεται σε συνεργασία και με την κοινοπραξία της Qualco η οποία ως γνωστόν έχει αναλάβει να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές για λογαριασμό της ΔΕΗ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δυο εταιρίες που μετέχουν στην κοινοπραξία της Qualco, δηλαδή η Deutsche Bank και Finacity Corporation λειτουργούν ως σύμβουλοι της ΔΕΗ στο  σχέδιο της τιτλοποίησης των οφειλών.
Το σχέδιο προβλέπει ότι στο πρώτο SPV η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 60 ημέρες και στο δεύτερο οφειλές καθυστερούμενες από 90 ημέρες και πάνω.
Διοργανωτής της  έκδοσης για το δάνειο που θα λάβει η θυγατρική με τις ληξιπρόθεσμες ως 60 ημέρες θα είναι η Deutsche Bank, ενώ  στο δάνειο του δεύτερου SPV με τις οφειλές σε καθυστέρηση άνω των  90 ημερών,  θα είναι η Finacity Corporation.
Σε αυτή τη φάση γίνεται το ξεκαθάρισμα των  οφειλών ώστε να κατανεμηθούν στις δυο εταιρίες ειδικού σκοπού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης