Γερμανία: Μέτρα για μείωση της γραφειοκρατίας στην αιολική ενέργεια ζητεί η ρυθμιστική αρχή ενέργειας

Γερμανία: Μέτρα για μείωση της γραφειοκρατίας στην αιολική ενέργεια ζητεί η ρυθμιστική αρχή ενέργειας
Μείωση 82%, σε χαμηλό εικοσαετίας, κινούνται τα χερσαία αιολικά πάρκα
Ο ρυθμιστικός φορέας ενέργειας της Γερμανίας υποστηρίζει την αναθεώρηση των νομικών διαδικασιών και της γραφειοκρατίας από το υπουργείο οικονομίας για την αναστροφή της απότομης πτώσης στις κατασκευές ανεμογεννητριών που απειλούν την πορεία του ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας.
Οι κατασκευές στροβίλων στην ξηρά μειώθηκαν κατά 82% στα 287 megawatts το πρώτο εξάμηνο του 2019, το χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς η Γερμανία προωθεί έναν φιλόδοξο στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να προμηθεύσει το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επέκταση στο 65% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα μέχρι το 2030 μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν αναζωογονηθεί η επέκταση της χερσαίας αιολικής ενέργειας", δήλωσε ο Jochen Homann, πρόεδρος της αρχής Bundesnetzagentur.
"Έχουν συμφωνηθεί περαιτέρω συνομιλίες", ανέφερε ο Homann σε συνέντευξή του σε συνέδριο.

Πρόβλημα η γραφειοκρατία

Τα σχόλιά του έγιναν όταν ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier πραγματοποίησε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα για την κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος, εντοπίζοντας τη γραφειοκρατία και την απροθυμία των πολιτών να δεχτούν την υποδομή των αιολικών συστημάτων   μεταξύ των κυριότερων προβλημάτων υποσχόμενος να αναλάβει δράση.
"Πολύ λίγοι χώροι γης είναι προετοιμασμένοι. Οι διαδικασίες έγκρισης χρειάζονται πολύ χρόνο », δήλωσε ο Homann.
Η Bundesnetzagentur, η οποία διενεργεί τους πλειστηριασμούς για νέα χωρητικότητα, ανέφερε ότι στην τελευταία δημοπρασία υπογράφηκαν   187 MW από τα 500 MW.
Αυτό συνέβη παρά την υψηλότερη μέση τιμή των 6,2 σεντ / κιλοβατώρα σε σχέση με την τιμή αναφοράς της αγοράς χονδρικής πώλησης περίπου 5 σεντ.
Ενώ οι συνολικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφθασαν το 41% ​​του ενεργειακού μίγματος μετά από 20 χρόνια επιδοτούμενης ανάπτυξης, η αιολική ενέργεια στην ξηρά συμβάλλει κατά 18% και ο αιολικός τομέας μόνο το 4% του συνόλου, ενώ το υπόλοιπο από τα υδροηλεκτρικά, την ηλιακή ενέργεια, τη βιομάζα και τα απόβλητα.

Σταδιακή απόσυρση των μονάδων άνθρακα

Ο κ. Homann σχολίασε επίσης τον ρόλο του οργανισμού για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου κλεισίματος των γερμανικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, καθώς την περασμένη Πέμπτη νομοσχέδιο  έθεσε τα πρώτα σενάρια υλοποίησης.
Η Bundesnetzagentur θα πρέπει να οργανώσει τις δημοπρασίες για τη σταδιακή κατάργηση των μονάδων παραγωγής καυσίμων άνθρακα και να προσδιορίσει τις προτεραιότητες για ενδεχόμενες αναγκαστικές διακοπές.
"Αυτό δεν αφορά μόνο τον εντοπισμό των εργοστασίων που άρχισαν την παραγωγή αλλά και τα μέτρα ανακατασκευής (εγκατάσταση νέων ή τροποποιημένων τμημάτων) στο παρελθόν", ανέφερε.
"Αυτό θα οδηγήσει σε κάποιες αμφιλεγόμενες συνομιλίες με τις εταιρείες", πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης