Ηλεκτρισμός

Παράταση της προθεσμίας για το αγροτικό τιμολόγιο και νέος διακανονισμός για χρέη προς τη ΔΕΗ

Παράταση της προθεσμίας για το αγροτικό τιμολόγιο και νέος διακανονισμός για χρέη προς τη ΔΕΗ
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, από τις 30 Σεπτεμβρίου που προβλεπόταν αρχικά, η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από τους δικαιούχους
Την άμεση μετάθεση της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για τους αγρότες που δικαιούνται αγροτικού τιμολογίου προανήγγειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας κατά τη συνάντηση του με την αντιπροσωπεία βαμβακοπαραγωγών από τη Λάρισα και την Τροφίμων Καρδίτσα.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, ο ίδιος επικοινώνησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος δήλωσε πως προτίθεται να δώσει άμεσα παράταση υποβολής των δικαιολογητικών μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019.
Παράλληλα, ο αρμόδιος υφυπουργός υπογράμμισε ότι, σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς οι οποίοι έχουν διακανονισμό πληρωμής οφειλής τους προς την εταιρεία και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, να προσέλθουν από αύριο στα κατά τόπους καταστήματα και να προβούν σε νέο διακανονισμό.
Η πρώτη δόση -συμπλήρωσε- θα οριστεί για την 1η Νοεμβρίου, καθώς θα έχουν ήδη λάβει την προκαταβολή των ενισχύσεων και θα έχουν αυξημένη οικονομική ρευστότητα.

Από τον Αύγουστο αίτημα των γεωπόνων για παράταση

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών ολοκληρωνόταν στις 30 Σεπτεμβρίου, έπειτα από σχετική παράταση που είχε δώσει η ΔΕΗ τον περασμένο Μάιο.
Πάντως, ήδη από τον Αύγουστο, η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων (ΠΕΠΤεΓ) είχε ζητήσει να δοθεί παράταση έως το τέλος του έτους, ώστε οι δικαιούχοι μειωμένου αγροτικού τιμολογίου να συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα υποβολής των απαραίτητων στοιχείων στα τοπικά υποκαταστήματα της ΔΕΗ, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμότητές τους.
Σύμφωνα με την ΠΕΠΤεΓ, ένας σημαντικός λόγος είναι ο πολύ μεγάλος όγκος βεβαιώσεων που πρέπει να εκδοθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΗΜΟΙ, ΔΑΟΚ, ΤΟΕΒ κ.λ.π.) σε συνάρτηση με τον μικρό αριθμό υπαλλήλων.
Επίσης, ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι ότι δεν έχει προχωρήσει η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής, ώστε να πραγματοποιηθεί η καταχώρηση των ηλεκτροδοτημένων εγκαταστάσεων αγροτικής χρήσης, στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Αυτό σημαίνει πως δυσχεραίνεται η διαδικασία αδειοδότησης χρήσεων ύδατος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ακολούθως την έκδοση του απαιτούμενου Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, για θέματα αγροτικού εξηλεκτρισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης