Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διχογνωμία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή νέων ενεργειακών φόρων

Διχογνωμία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή νέων ενεργειακών φόρων
Οι κανόνες και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των ενεργειακών προϊόντων δεν έχουν αλλάξει εδώ και 15 χρόνια
Δύσκολες προμηνύονται οι διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή νέων ενεργειακών φόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο Euractiv.
Όπως αναμεταδίδει η ιστοσελίδα, οι υψηλές τιμές στα δικαιώματα ρύπων θεωρούνται μέσο επίτευξης των στόχων προστασίας του κλίματος.
Μάλιστα, κατά την τελευταία δεκαετία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας αυξήσει το κόστος χρήσης του άνθρακα, έτσι ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τα ρυπογόνα καύσιμα.
Οι κανόνες και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη φορολογία ενέργειας, είναι αναλλοίωτα εδώ και 15 χρόνια.


Χαώδεις διαφορές

Στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται στο Ελσίνκι για τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών κανόνων, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Joerg Kukies δήλωσε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες έφεραν στο προσκήνιο τις χαοτικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για το φλέγον αυτό ζήτημα.
Ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών έθεσε βέτο σε οποιαδήποτε πρόσθετη φορολόγηση του άνθρακα, με τον Μαλτέζο ομόλογό του να ασπάζεται τη συγκεκριμένη άποψη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Οι υψηλότεροι φόροι στον τομέα αερομεταφορών είναι αντίθετοι με τα συμφέροντά μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος απείλησε να σαμποτάρει κάθε προσπάθεια εισαγωγής πρόσθετης φορολογίας στη ναυτιλία.

Απαραίτητη η ομοφωνία

Υπενθυμίζεται πως, για να εγκριθούν θεσμικές αλλαγές στα φορολογικά ζητήματα, η ΕΕ απαιτεί ομοφωνία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η άποψη του Joerg Kukies περί «κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας στη φορολογική πολιτική, τουλάχιστον σε ορισμένα θέματα» για να βρεθεί λύση στο ατελείωτο αυτό αδιέξοδο.
Αντίθετος σε αυτή την οπτική δηλώνει ο Clemens Fuest, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, καθώς «βλέπει» κινδύνους από τις ad hoc πλειοψηφίες. Ωστόσο, δεν είναι «κακό να λαμβάνουμε υπόψη τις περισσότερες φορές τα συμφέροντα των μικρότερων χωρών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης