Ηλεκτρισμός

Οι προτάσεις των ιδιωτών παρόχων για την υποκατάσταση των ΝΟΜΕ

Οι προτάσεις των ιδιωτών παρόχων για την υποκατάσταση των ΝΟΜΕ
Μεταξύ άλλων, εισηγούνται την κατάργηση της ρύθμισης που προβλέπει τον υπολογισμό της πληρωμής της παραγωγής ΑΠΕ, με βάση το μέσο κόστος λειτουργίας των θερμικών μονάδων, αντί για την ΟΤΣ
Μια σειρά από στρεβλώσεις που καταλήγουν σε επιβάρυνση των παρόχων διαπραγματεύονται με το υπουργείο Ενέργειας οι ιδιώτες πάροχοι.
Σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά οι ιδιώτες προμηθευτές έχουν προχωρήσει στην καταγραφή συγκεκριμένων προτάσεων για την ελάφρυνση του κόστους, κάτι που θα λειτουργήσει εν μέρει ως αντιστάθμισμα της απώλειας των εσόδων από την κατάργηση των ΝΟΜΕ.

Κατάργηση της υποχρέωσης για χάρτινο συμβόλαιο και λογαριασμούς

Μεταξύ αυτών των προτάσεων, που αναμένεται να υποβληθούν στον υφυπουργό σε επόμενη συνάντηση, είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας για την κατάργηση της υποχρέωσης χάρτινου συμβολαίου με τους πελάτες.
Η υποχρέωση αυτή έχει καταργηθεί σε όλη την Ευρώπη, αναφέρει στο Worldenergynews στέλεχος μεγάλου ιδιώτη παρόχου, επισημαίνοντας ότι το χάρτινο συμβόλαιο προϋποθέτει υπηρεσία ταχυμεταφορέα που το κόστος μπορεί να είναι μικρό για τον ένα πελάτη, αλλά για όταν έχεις χιλιάδες πελάτες δεν είναι αμελητέο.
Η κατάργηση του χάρτινου λογαριασμού που επίσης είναι υποχρεωμένοι σήμερα να εκδίδουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνεται επίσης στις προτάσεις προς το υπουργείο.

Πρόταση για αλλαγή της αποζημίωσης των ΑΠΕ

Μία ακόμη πρόταση, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση των παραγωγών ΑΠΕ, είναι η κατάργηση της ρύθμισης που προβλέπει τον υπολογισμό της πληρωμής της πράσινης μεγαβατώρας όχι με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος αλλά με βάση το μέσο κόστος λειτουργίας των θερμικών μονάδων.
Η ρύθμιση αυτή υπολογίζεται ότι επιβαρύνει τους ιδιώτες παρόχους με ένα κόστος της τάξης του 1,5 ευρώ τη μεγαβατώρα και η κατάργησή της θα έχει ένα συνολικό ετήσιο όφελος για τους ιδιώτες περί τα 10-15 εκατ. ευρώ και για τη ΔΕΗ περί τα 40 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης