Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Γαλλία: Έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων της EDF στη διχοτόμησή της σε δύο εταιρίες

tags :
Γαλλία: Έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων της EDF στη διχοτόμησή της σε δύο εταιρίες
Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις μείωσαν χθες την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 9%
Συμβαίνουν και εις Παρισίους: Ο μετασχηματισμός του γαλλικού ενεργειακού  κολοσσού EDF, τον οποίο προωθεί η Γαλλική κυβέρνηση για προσαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς, προκαλεί την έντονη αντίδραση των συνδικάτων που προχώρησαν χθες σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις μειώνοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας κατά περίπου 9%.   
Το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης που φέρει τον τίτλο «Ηρακλής» προβλέπει τη διχοτόμηση της EDF σε δυο εταιρίες, την EDF Bleu (Μπλε) και την EDF Vert (Πράσινη) .

Ξεχωριστά χαρτοφυλάκια

Η «EDF Bleu» θα είναι μία επιχειρηματική οντότητα του δημοσίου, στην οποία θα ενταχθούν όλες οι πυρηνικές μονάδες, τα υδροηλεκτρικά φράγματα και ίσως οι μονάδες φυσικού αερίου, καθώς και ο  Διαχειριστής του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η RTΕ (στην ελληνική περίπτωση ο ΑΔΜΗΕ).
Στην «EDF Vert» περνούν οι πωλήσεις λιανικής, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι  υπηρεσίες και η Enedis δηλαδή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το αντίστοιχο του ΔΕΔΔΗΕ.

Διαπραγμάτευση με την Κομισιόν

Τα συνδικάτα αντιδρούν στην αναδιοργάνωση και κάλεσαν χθες τους εργαζόμενους σε μαζική απεργία. Οι εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της παραγωγής της τάξης του 9% στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και σε ορισμένες πυρηνικές και θερμικές μονάδες, λόγω της κινητοποίησης.
Το σχέδιο για την αναδιοργάνωση και τη διχοτόμηση της EDF, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ηλεκτρισμού παγκοσμίως, έχει ήδη υποβληθεί στις Βρυξέλλες και βρίσκεται από το καλοκαίρι σε διαπραγμάτευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.  
Στρατηγικός στόχος του Παρισιού είναι η δραστηριότητα της πυρηνικής ενέργειας, που αποτελεί και το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της EDF,  να εξαιρεθεί από τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού, με το επιχείρημα ότι αποτελεί  «υπηρεσία γενικού οικονομικού συμφέροντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο», οπότε να της επιτραπεί να παρεκκλίνει από τους κανόνες του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και να μπορεί να διοικείται απευθείας από το κράτος.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης