Χρηματιστήριο & Αγορές

Fed: Μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στην κλίμακα 1,75% - 2% - Νέα επίθεση Trump

tags :
Fed: Μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στην κλίμακα 1,75% - 2% -  Νέα επίθεση Trump
Τρία στελέχη της Fed διαφώνησαν με την απόφαση - Ενίσχυση των πιέσεων στη Wall Street
Σε μείωση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε η Fed με αποτέλεσμα αυτό να διαμορφώνεται μεταξύ 1,75% και 2%, σε μία κίνηση που είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.
Παράλληλα μείωσε και το επιτόκιο το οποίο καταβάλει στις τράπεζες που καταθέτουν σε αυτή τα πλεονάζοντα αποθεματικά τους κατά 30 μονάδες βάσης, σε μία ακόμη προσπάθεια να οδηγήσει χαμηλότερα το overnight repo rate, μετά από δύο δημοπρασίες που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες αλλά δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αρνητική ήταν η αντίδραση από τη Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να διευρύνουν τις απώλειές τους, καθώς στην ανακοίνωση της τράπεζας δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη μελλοντική της στάση αναφορικά με τα επιτόκια, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι αυξήθηκαν τα μέλη που διαφώνησαν με τη μείωση.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Ιουλίου 2019, όπου επίσης η Fed είχε μειώσει τα επιτόκια, είχαν διαφωνήσει δύο στελέχη, ενώ στην τρέχουσα συνεδρίαση διαφώνησαν τρία στελέχη.
Βάσει των περίφημων «dot pot» της Fed, στα οποία καταγράφονται οι προσωπικές απόψεις κάθε μέλους του διοικητικού της συμβουλίου, πέντε στελέχη τάσσονται υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο επίπεδο 2%-2,25%, πέντε τάχθηκαν υπέρ της μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης αλλά τόνισαν ότι επιθυμούν τα επιτόκια να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο έως το τέλος του 2019 και επτά τάχθηκαν υπέρ μίας ακόμη μείωσης εντός του 2019.

Επίθεση από Trump

Αυτός που σίγουρα δεν ικανοποιήθηκε από την απόφαση της Fed ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση φρόντισε να αναρτήσει μία ακόμη επίθεση ενάντια σε Fed και Powell στο Twitter.
Σε αυτήν αναφέρει ότι: «Ο Jay Powell και η Fed απέτυχαν ξανά.
Δεν έχουν «κότσια», δεν έχουν αίσθηση, δεν έχουν όραμα.
Απαίσιοι στην επικοινωνία»..
Image
H ανακοίνωση της τράπεζας

Όπως αναφέρει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της «οι πληροφορίες που ελήφθησαν μετά την συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιούλιο δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με μέτριο ρυθμό. Τα κέρδη από θέσεις εργασίας ήταν σταθερά κατά μέσο όρο τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Αν και οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξάνονται με έντονους ρυθμούς, οι σταθερές επενδύσεις και οι εξαγωγές των επιχειρήσεων έχουν αποδυναμωθεί.
Σε δωδεκάμηνη βάση, ο συνολικός πληθωρισμός και ο πληθωρισμός για στοιχεία εκτός από τα τρόφιμα και την ενέργεια είναι κάτω από το 2%.
Τα μέτρα αντιστάθμισης του πληθωρισμού που βασίζονται στην αγορά παραμένουν χαμηλά, τα μέτρα που βασίζονται σε έρευνες για τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αλλάζουν πολύ.
Συνεπής με τη θεσμοθετημένη εντολή της, η επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Υπό το πρίσμα των επιπτώσεων των παγκόσμιων εξελίξεων όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές καθώς και τις μειωμένες πιέσεις στον πληθωρισμό, η επιτροπή αποφάσισε να μειώσει το στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 1-3 / 4 έως 2 τοις εκατό.
Η δράση αυτή υποστηρίζει την άποψη της επιτροπής ότι οι πιο πιθανές εξελίξεις είναι η διαρκής επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, οι ισχυρές συνθήκες της αγοράς εργασίας και ο πληθωρισμός κοντά στο συμμετρικό στόχο 2% της επιτροπής, αλλά οι αβεβαιότητες σχετικά με αυτές τις προοπτικές παραμένουν.
Καθώς η διοίκηση εξετάζει τη μελλοντική πορεία του στόχου για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις της εισερχόμενης πληροφόρησης για τις οικονομικές προοπτικές και θα ενεργεί κατάλληλα για να διατηρήσει την επέκταση, με ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στην συμμετρικό στόχο 2%.
Κατά τον καθορισμό του χρονικού ορίζοντα και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών στο στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματοποιημένες και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το μέγιστο στόχο της απασχόλησης και το συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2%.
Η αξιολόγηση αυτή θα λάβει υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, των δεικτών των πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς και αναγνώσεις σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις.
Ψήφισαν ο Jerome H. Powell, πρόεδρος, John C. Williams, Αντιπρόεδρος, Michelle W. Bowman, Lael Brainard, Richard H. Clarida, Charles L. Evans και Randal K. Quarles.
Αντίθετος ήταν ο James Bullard, ο οποίος προτιμούσε σε αυτή τη συνάντηση τα επιτόκια να διαμορφωθούν μεταξύ 1,5% και 1,75% και οι  Esther L. George και Eric S. Rosengren, οι οποίοι προτίμησαν να διατηρήσουν το εύρος στόχων στο 2% έως 2,25%».
Παράλληλα η Fed έδωσε στη δημοσιότητα και τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία, προχωρώντας σε αναβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2019 στο 2,2% από 2,1% που ανέμενε τον Ιούνιο 2019, ενώ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η πρόβλεψη παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,9%.
Αμετάβλητες και οι εκτιμήσεις της τράπεζας για τον πληθωρισμό και την ανεργία
Image

Τι ανέφερε το bankingnews.gr

Συνθήκες ανάλογες με αυτές που αντιμετώπισε ο «συνάδελφός» του Mario Draghi, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed, Jerome Powell, καθώς υπάρχει έντονη διχογνωμία στη διοίκηση της Fed αναφορικά με τη νομισματική πολιτική.
Η Fed ολοκληρώνει σήμερα 18/9 τη διήμερη συνεδρίασή της με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει ότι θα προχωρήσει σε μία ακόμη μείωση επιτοκίων, αν και οι πιθανότητες μειώθηκαν ελαφρώς, μετά το κτύπημα στη Saudi Aramco και τις έντονες αναταραχές στην πετρελαϊκή αγορά.
Ταυτόχρονα, όμως, ο Powell βρίσκεται απέναντι και από τον Donald Trump, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί στον πρόεδρο της Fed και του ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων κατά,25% στο 1,75% με 2% από 2% με 2,25%.
Ενδιαφέρον, επίσης, θα δοθεί και στις εκτιμήσεις της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίες, θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της.
Image

«Γεράκια» εναντίον «περιστεριών» και στη Fed

Η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό της Fed φάνηκε τόσο τον Ιούλιο 2019, όπου η απόφαση για τη μείωση επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη, όσο και από μετέπειτα δηλώσεις κορυφαίων μελών της.
Υπέρ μίας επιθετικής μείωσης επιτοκίων, καθώς θεωρούν ότι το κόστος δανεισμού πρέπει να υποχωρήσει σημαντικά ώστε να αντιμετωπιστεί ο χαμηλός πληθωρισμός αλλά και η αντιστροφή στην καμπύλη των ομολόγων, είναι οι πρόεδροι των Ομοσπονδιακών Τραπεζών St. Louis και Minneapolis, James Bullard και Neel Kaskari αντίστοιχα.
Στην ακριβώς απέναντι όχθη βρίσκονται η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Cleveland, Loretta Mester και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Philadelphia, Patrick Harker, οι οποίοι και στη συνεδρίαση Ιουλίου 2019 τάχθηκαν κατά της μείωσης των επιτοκίων.
«Οι διαφωνίες είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς», τονίζει ο Gregory Daco, οικονομολόγος της Oxford Economics.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει του Fed Watch οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων διαμορφώνονται στο 64%, σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με το 92% που ήταν πριν από δύο εβδομάδες, αλλά αυτή η εντυπωσιακή πτώση αποδίδεται στα γεγονότα με τη Saudi Aramco.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης