Ενέργεια

Γαλλο-γερμανική κοινοπραξία δημιουργεί πιλοτική μονάδα για την κατακευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Γαλλο-γερμανική κοινοπραξία δημιουργεί πιλοτική μονάδα για την κατακευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Η Γαλλία είχε δεσμεύσει 700 εκατομμύρια ευρώ και η Γερμανία θα προσφέρει 1 δισ. ευρώ, για ένα σχέδιο που προέβλεπε τη δημιουργία εργοστασίων και στις δύο χώρες, στα πλαίσια πανευρωπαϊκού project
Η Γαλλία θα φιλοξενήσει μια πιλοτική μονάδα που θα κατασκευάσει μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στα πλαίσια ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου που θα ανταγωνιστεί την κυριαρχία της Ασίας στην αγορά των μπαταριών.
Η Γαλλία είχε δεσμεύσει 700 εκατομμύρια ευρώ και η Γερμανία θα προσφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για ένα σχέδιο που προέβλεπε τη δημιουργία εργοστασίων και στις δύο χώρες στο μέλλον, ανέφερε πηγή του Reuters ενώ υπουργός είπε ότι τα σχέδια θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.
Το project μπαταριών  ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποσκοπεί στην επανάληψη της επιτυχίας της Airbus, η οποία άρχισε να παράγει αεροσκάφη πριν από 50 χρόνια ως πανευρωπαϊκό έργο με δημόσια υποστήριξη.
Ωστόσο, οι προσπάθειες αντικατοπτρισμού της Airbus σε άλλες βιομηχανίες αποδείχθηκαν πιο δύσκολες.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Bruno Le Maire  δήλωσε στο κοινοβούλιο την Τρίτη ότι τα σχέδια για τη βιομηχανία μπαταριών θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, όταν συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Peter Altmaier στο Παρίσι, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.
"Πρώτα θα υπάρξει ένα πιλοτικό εργοστάσιο και στη συνέχεια θα υπάρξουν εργοστάσια και στις δύο χώρες", ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ο πιλοτικός χώρος θα είναι στη Γαλλία.

Ενδεχόμενο και δεύτερης κοινοπραξίας

Η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει κρατικές επιδοτήσεις για μια κοινοπραξία, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας PSA, της γερμανικής θυγατρικής της Opel και της γαλλικής Saft, καθώς και των Siemens και Manz.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων υπό ορισμένους όρους, σύμφωνα με τους κανόνες της, για σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI).
Ο Επίτροπος για την Ενέργεια της ΕΕ, Maros Sefcovic και η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, υπέγραψαν την στήριξη για την πρωτοβουλία για τις κυψέλες μπαταριών.
Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει μια δεύτερη ευρωπαϊκή κοινοπραξία παραγωγής, με προκαταρκτικές συμφωνίες που αναμένονται τους προσεχείς μήνες.
Η Γαλλία και η Γερμανία σχεδιάζουν επίσης κοινή επένδυση δημόσιων κονδυλίων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης δεδομένων για να απομακρύνουν την Ευρώπη από τα ξένα κέντρα και να ωθήσουν τις επενδύσεις τεχνητής νοημοσύνης.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης