Ηλεκτρισμός

Έκτακτη Γ.Σ. της ΕΒΙΚΕΝ την Παρασκευή (20/09) για τις αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια στη μέση τάση

Έκτακτη Γ.Σ. της ΕΒΙΚΕΝ την Παρασκευή (20/09) για τις αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια στη μέση τάση
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τιμή ανά MWh κυμαίνεται πλέον μεταξύ 75 και 80 ευρώ
Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους της εγχώριας βιομηχανίας μετά τις πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ η οποία αυξάνει κατακόρυφα το κόστος για τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη Μέση Τάση.
Οι αυξήσεις που για τις επιχειρήσεις με πολύ μεγάλες καταναλώσεις, άνω των 13.000 GWh ετησίως, ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου, ενώ για τις μικρότερες καταναλώσεις εφαρμόζονται ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνούν το 20%.
Και τούτο διότι οι αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων φθάνουν το 11% ενώ παράλληλα μειώνεται τόσο η έκπτωση συνέπειας στο 5% από 15% που ίσχυε πριν τις αλλαγές, ενώ παράλληλα περικόπτονται και εκπτώσεις όγκου που περιλαμβάνονταν στα προηγούμενα τιμολόγια.   Σύμφωνα με εκτιμήσεις η τιμή ανά MWh με τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ κυμαίνεται μεταξύ 75 και 80 ευρώ.  

Ασαφές αν θα υπάρξει αίτημα του ΥΠΕΝ για παράταση της διακοψιμότητας

Οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές λαμβάνουν ήδη από τη ΔΕΗ σχετικές επιστολές ενημέρωσης για τα νέα τιμολόγια γεγονός που έχει θορυβήσει τις επιχειρήσεις.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου συγκαλείται εκτάκτως η γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και να καθορίσει τη στάση της.
Ειδικά δε τη στιγμή που είναι ασαφές το εάν η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διετή παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα της βιομηχανίας αφού καθυστερεί η εφαρμογή της προθεσμιακής αγοράς στο πλαίσιο του Target Model.  
Ένα επιπλέον στοιχείο προβληματισμού για τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση είναι και η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που, όπως εκτιμούν, περιορίζει τις δυνατότητες των ιδιωτών παρόχων να προσφέρουν ανταγωνιστικά τιμολόγια σε σχέση με τη ΔΕΗ.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης