Επίθεση στην κυβέρνηση για τις μέχρι τώρα επιλογές της, αλλά και για την τακτική της όσο ήταν αντιπολίτευση, εξαπέλυσε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας
Οικονομία και πρωτογενή πλεονάσματα, διάθεση της κυβέρνηση για πώληση «όσο-όσο» της ΔΕΗ, κριτική για την «αμνησία» αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και κάλεσμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ό,τι θέλει για το θέμα της Novartis, ήταν τα βασικά θέματα στα οποία κλήθηκε να απαντήσει στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τη συνέντευξή του με επίθεση στη ΝΔ αλλά και με οριοθέτηση του τρόπου με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι το κόμμα του ως αξιωματική αντιπολίτευση θα ασκήσει μία μαχητική αλλά εποικοδομητική αντιπολίτευση και δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ΝΔ, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν φρόντισε να χρησιμοποιήσει ακόμη και ψέματα.
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «Θα ασκήσουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση.
Θα ακούσετε μια τεκμηριωμένη αντιπολίτευση γιατί η Δημοκρατία δεν είναι κάθε 4 χρόνια αλλά η κοινωνία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πάντα».
Η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει τσάμπα τη ΔΕΗ
Για το ζήτημα της ΔΕΗ, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, αναφέροντας ότι «στο manual του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μια επιχείρηση ώστε να πουληθεί στον ιδιώτη.
Ο κ. Χατζηδάκης το ξέρει καλά αυτό καθώς το έπραξε και στην Ολυμπιακή.
Τα προβλήματα στην ΔΕΗ βεβαίως και δεν προέκυψαν από την κοινωνική πολιτική που ακολούθησε η δική μας διακυβέρνηση.
Προέκυψαν από την πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κυρίως από το 2010 και μετά.
Πολιτική που είχε οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών και αδυναμία πολιτών να ανταπεξέλθουν.
Κατά 60% αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ τότε.
Στη δική μας περίοδο διακυβέρνησης ο δανεισμός της εταιρείας μειώθηκε κατά 1 δις, κάναμε κοινωνική πολιτική και τα τιμολόγια μειώθηκαν κατά 11%.
Είχαμε σχέδιο για τον εξορθολογισμό της ΔΕΗ.
Διατηρήσαμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και φύγαμε από το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την τακτική της απαξίωσης προετοιμάζει πολύ μεθοδικά την πώληση σε ιδιώτες των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ που έχουν αξία όπως ο ΔΕΔΔΗΕ και ενδεχομένως να ξανανοίξει η συζήτηση για τα υδροηλεκτρικά.
Τέλος αδίκως επιβαρύνει τον μέσο καταναλωτή.
Πού είναι η έγνοια για την μεσαία τάξη;
Αυτοί που θα επιβαρυνθούν από τα τιμολόγια τι είναι;».
Η κυβέρνηση κάνει χάρες σε φίλους
Εξαπέλυσε επίθεση, απατώντας σε αντίστοιχη ερώτηση, για την εταιρεία η οποία έχει αναλάβει, πλέον, την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί για τα αρχαία που έχουν βρεθεί κατά τις εργασίες, δηλώνοντας ότι «η ανάδοχος εταιρεία του Μετρό Θεσσαλονίκης είχε χαρακτηριστεί ως ο "εθνικός εργολάβος" με άλλη ιδιοκτησία .
Επί της κυβέρνηση μας δεν χαρίσαμε χρέη στην εν λόγο εταιρεία με αποτέλεσμα την αλλαγή της ιδιοκτησίας της
Συνεργαστήκαμε ωστόσο άψογα με την εν λόγο εταιρεία και "τρέξαμε" το έργο για το Μετρό Θεσσαλονίκης από το 30% στο 70% σήμερα
Η νέα εταιρεία που ανέλαβε το έργο επί κυβέρνησης Μητσοτάκη άρχισε να καθυστερεί το έργο».
Δεχόμενος ερώτηση για την επονομαζόμενη «πράσινη ανάπτυξη» την οποία προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και σημαντικό μέρος αυτής ανέπτυξε στη χθεσινή (14/9) ομιλία του στη ΔΕΘ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της ΔΕΗ, λέγοντας ότι «η ΔΕΗ θα έπρεπε μα έχει προσανατολιστεί εδώ και χρόνια προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά δεν έχει γίνει ακόμη .
Το ότι δεν καταφέραμε να στραφούμε ως κυβέρνηση σε μια πιο πράσινη πολιτική ήταν ένα από τα λάθη μας».
«Θα μπορούσαμε να είμαστε σε ένα πιο πράσινο προσανατολισμό» σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Και προσέθεσε: «Θα ανοίξει στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του μετασχηματισμού του, της ανασυγκρότησης του, μια μεγάλη συζήτηση για το τι σημαίνει πράσινη πολιτική».
Σε ό,τι αφορά το θέμα των εξορύξεων, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι ένα θέμα η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, άρα έπρεπε να γίνουν έρευνες για να δούμε ποια είναι τα κοιτάσματα, ποιος είναι ο φυσικός μας πλούτος, και είναι άλλο θέμα αν θα στραφούμε στην αξιοποίηση του.
Image
Υπόθεση Novartis: «Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν φεύγει ο νοικοκύρης»
Όπως ήταν φυσικό ο κ. Τσίπρας δέχθηκε ερώτηση για το ζήτημα της Novartis και η πρώτη αντίδρασή του ήταν «φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης», ενώ ανέπτυξε την άποψη ότι το ζήτημα του σκανδάλου της εταιρείας έχει διεθνείς διαστάσεις και δεν είναι μόνο ελληνικό.
Μάλιστα δεν δίστασε να καλέσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ό,τι θεωρεί ορθό: «Ας κάνει εξεταστικές, ας κάνει ειδικά δικαστήρια, ας κάνει ό,τι επιθυμεί, καθώς έτσι θα θυμηθεί και ο ελληνικό λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποιοι επλέκονται σε αυτό».
Τάχθηκε, εκ νέου, ενάντια στο προηγούμενο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, τονίζοντας ότι αυτό οδήγησε στην κρίση, το παρομοίασε με το μοντέλο που προωθεί η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα υποστήριξε ότι χρησιμοποιείται ένα «μοντέλο που δίνουμε δουλειές σε φίλους και κολλητούς.
Υπάρχουν και τώρα διατάξεις που έχουν φωτογραφικό χαρακτήρα.
Τα ζήσαμε αυτά και στο παρελθόν, όπου στηρίζαμε κουμπάρους κτλ. και αυτό μας οδήγησε στην κρίση».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε ορισμένα θέματα -όπως αυτά του υπουργείου Περιβάλλοντος- διολισθαίνει σε θεσμικά ατοπήματα.
«Ναι στη διευκόλυνση των επενδύσεων, ναι στην πάταξη της γραφειοκρατίας, εμείς τα κάναμε αυτά», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Σε μία ακόμη ερώτηση για τη Novartis, προσέθεσε «Το φάρμακο στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα (μαζί με τα εξοπλιστικά) που ευθύνονται και για την χρεοκοπία.
Η Novartis εξελίσσεται σε ένα διπλό σκάνδαλο καθώς πρόκειται και για σκάνδαλο συγκάλυψης και ρεβανσισμού.
Εύχομαι στον κ. Μητσοτάκη καλά ξεμπερδέματα και του θυμίζω ότι «είμαι εδώ», «είμαστε εδώ» όπως λέει και το σύνθημα»
Image
Ο αναπτυξιακός νόμος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το Ελληνικό
Προσέθεσε ακόμη ότι: «Ο λεγόμενος αναπτυξιακός νόμος της ΝΔ περνά μέσα από ένα αντι εργατικό νόμο
Βάση αυτού, αντί να χρηματοδοτούμε αναπτυξιακά σχήματα θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και γνωστούς όπως το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου
Υπάρχει μια έντονη απαξίωση σε ότι αφορά τους νόμους για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά».
Ερωτώμενος εάν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του κ. Μητσοτάκη και θα ζητήσει πρόωρες εκλογές εάν φυσικά υπάρξουν τέτοιες συνθήκες, είπε: «Εμένα με λένε Τσίπρα κι όχι Μητσοτάκη.
Καμία κυβέρνηση δεν προχωρά σε εκλογές γιατί το ζητά η αντιπολίτευση
Ο Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση για να δημιουργήσει τοξικό κλίμα και να συσπειρώσει το κόμμα του - εγώ δεν έχω τέτοιες προθέσεις - θα κάνουμε μια έντιμη και μαχητική αντιπολίτευση».
Για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων υπογράμμισε, για μία ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση «αλλάζει στάση» σε σύγκριση με το τι υπόσχονταν προεκλογικά, ενώ τόνισε ότι θα περιμένει με ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δει τι θα αναγράφει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τόσο το 2020 όσο και το 2021, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δική του κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερη μείωση και μάλιστα σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Στο ζήτημα του Ελληνικού υπενθύμισε ότι «το Ελληνικό άδειασε το 2001 όχι το 2015.
Εμείς συνεργαστήκαμε με την εταιρεία.
Υπήρξαν διαφωνίες αλλά όλα προσπαθήσαμε να τα λύσουμε με καλή πίστη.
Θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε επενδυτές, αλλά δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο, η ελληνική πολιτεία να μη σέβεται τα δικά της δικαιώματα».
«Εμείς καταφέραμε να βάλουμε ένα τέλος σε μια μακρά περίοδο από επένδυσης της χώρας
Στο Ελληνικό παραλάβαμε απλά μια σύμφαση και προσπαθήσαμε να την αλλάξουμε προς όφελος του ελληνικού δημοσίου
Στην επένδυση του Ελληνικού προχωρήσαμε με προσοχή σε μια επένδυση που έφτασε στο 90% της ολοκλήρωση της
Σε όλη αυτή τη διαδικασίας δουλέψαμε στενά με τον επενδυτή αλλά προς όφελος του Δημοσίου
Μακρυά από εμάς η αντίληψη οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει επενδύσεις
Επενδύσεις με κανόνες που θα υπερασπίζονται τα δημόσια συμφέροντα - Θέλουμε στρατηγικούς επενδυτές κι όχι αετονύχηδες», δήλωσε.
Επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και απλή αναλογική
Σε ερώτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, την απλή αναλογική, τον Προκόπη Παυλόπουλο και για τις διπλές εκλογές απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας: «Στα 4,5 χρόνια που είχα την τιμή και την ευθύνη να είμαι πρωθυπουργός διαχειρίστηκα κρίσιμα θέματα για τον τόπο.
Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις παραλείψεις ή τα λάθη, στα κρίσιμα ζητήματα που άπτονταν το αύριο δεν τα διαχειρίστηκα με βάση το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος ή κόστος και πήρα δύσκολες αποφάσεις.
Μπορούσα να μην έχω προτείνει τον Προκ. Παυλόπουλο αλλά στέλεχος από την Αριστερά.
Πρότεινα ένα πρόσωπο από την συντηρητική παράταξη και δεν πιστεύω ότι έκανα λάθος γιατί χρειάζεται ευρύτατη συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Συνέχισε τονίζοντας πως «Σε κρίσιμα θέματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο εξουσίας δεν μπορείς να λειτουργείς ανεύθυνα.
Φέραμε πρόταση απεμπλοκής της εκλογής του ΠτΔ από τις εκλογές.
Το Σύνταγμα πρέπει να εκβιάζει την συναίνεση, να την απαιτεί...
Η Ν.Δ. άλλαξε πολλές φορές θέση τότε και σήμερα φέρνει την πρόταση για εκλογή με 151.
Είναι μια αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση αυτή».
Εμφανίστηκε θετικός στην ανανέωση της θητείας του νυν Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται σταθερά υπέρ της απλής αναλογικής.
Είμαι υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι "δύο φορές περήφανος για την Συμφωνία των Πρεσπών" επειδή έλυσε η τότε κυβέρνηση έναν γόρδιο δεσμό ένα άλυτο πρόβλημα δεκαετιών και γιατί δεν υποχώρησα εξαιτίας του πολιτικού κόστους.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πολιτικό κόστος που ανέλαβε και τον πόλεμο που δέχθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε «Είμαστε περήφανοι που αναλάβαμε αυτό το πολιτικό κόστος».
Η στήριξη της μεσαίας τάξης
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα «Από το Σεπτέμβριο του 2018 η μεσαία τάξη άρχισε να βλέπει φοροελαφρύνσεις και εφαρμόστηκαν όλα.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση ενοικίου σε 400.000 νοικοκυριά, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια (που τώρα παίρνετε πίσω από την αύξηση των τιμολογίων), η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά όλα αυτά και πολλές άλλες παρεμβάσεις αφορούσαν την μεσαία τάξη».
Συνέχισε, τονίζοντας ότι «Όταν δώσαμε την 13η σύνταξη μας έλεγαν ότι είναι παροχές και έλεγαν ότι εκτροχιάζουμε τον προϋπολογισμό. Όταν κέρδισαν πάνω άλλαξαν αυτά.
Πάνω από 500.000 ευρώ περιουσία δεν είναι μεσαία τάξη.
Κάποτε πρέπει να καθορίσουμε ποια είναι η μεσαία τάξη.
Το "μαξιλάρι" που είχαμε για να διασφαλίσουμε τον προϋπολογισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν το έδωσε στην μεσαία τάξη.
Πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις για την μεσαία τάξη αντ' αυτού όμως βλέπω όσα καταφέραμε για την μεσαία τάξη, να κατευθύνονται απευθείας στους ισχυρούς.
Θα το δούμε βέβαια στον προϋπολογισμό του 2020.
Μακάρι να διαψευστώ».
Ασφάλεια των πολιτών και Εξάρχεια
Σε ερώτηση για το ζήτημα του «καθαρισμού» των Εξαρχείων και εν γένει του θέματος της ασφάλειας των πολιτών, δήλωσε «Η προσπάθεια παραγωγής επικοινωνίας και όχι ουσίας μπορεί να έχει πρόσκαιρο αποτέλεσμα αλλά δεν έχει βάθος.
Η Ν.Δ. έλεγε ότι μια εβδομάδα μετά την εκλογική της νίκη θα είχαν "καθαρίσει" δύο μήνες μετά και τίποτα, αντ' αυτού βλέπουμε επιχειρήσεις με μωρομάνες.
Δεν είναι η μάνα με το παιδάκι η απειλή αλλά οι "έμποροι" και οι σπείρες ναρκωτικών.
Εμείς είχαμε σημαντικές επιτυχίες όπου η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε 3 σπείρες ναρκωτικών.
Βέβαια ούτε εμείς λύσαμε το πρόβλημα διότι χρειάζονται πολλαπλές παρεμβάσεις που δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη».
Η νέα μορφή του ΣΥΡΙΖΑ
Για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως «Μας αφορά και μας ενδιαφέρει να είμαστε σε συνεννόηση, σύνθεση και συζήτηση με όλες τις δυνάμεις που αναζητούν μια εναλλακτική πρόταση για την κοινωνία απέναντι στην νεοφιλελεύθερη δεξιά που επικρατεί και στην Ευρώπη.
Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει ένα ρόλο καταλύτη και γέφυρα ώστε να υπάρξει συντονισμός δυνάμεων ώστε να υπάρξουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Ένα κόμμα σύγχρονο, προοδευτικό, δυναμικό που θα διεκδικήσει όχι μόνο να έρθει στην εξουσία αλλά θα έχει ως στόχο να αλλάξει την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία»...
Η κυβέρνηση ακολουθεί τις συμβουλές του ΣΕΒ στην αγορά εργασίας
Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί στην αγορά εργασίας, με δεδομένο τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος πάντως βρίσκεται σε διαβούλευση, δήλωσε «Μέσα σε δύο μήνες όλη την προσπάθεια που κάναμε στην εποχή των μνημονίων για να επαναφέρουμε τις ΣΣΕ, την επεκτασιμότητα, πλαίσια κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, να καταγράφονται οι υπερωρίες... κ.α. όλα αυτά καταργούνται μέσα σε δύο μήνες κατ' εντολή του ΣΕΒ.
Θα οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο μνημονιακής πολιτικής χωρίς να υπάρχει μνημόνιο.
Τα μνημόνια αποτέλεσαν ένα μέσο να εφαρμοστεί μια επιλογή ώστε να εφαρμοστούν όλα τα αντεργατικά μέτρα στην Ελλάδα».
Προέβλεψε ότι θα υπάρξουν μειώσεις μισθών και επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, καθώς «Ασυδοσία στον χώρο της εργασίας, συμπίεση των μισθών και πολύ σύντομα η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων θα το καταλάβει αυτό και εδώ θα είναι ένα ιδεολογικό και πρακτικό σημείο που η διαφορά στρατηγικής του νεοφιλελευθερισμού και η δική μας η προοδευτική συγκρούονται κάθετα.
Διότι εμείς θεωρούμε την προστασία της εργασίας, προϋπόθεση για την ανάπτυξη..».
H Τουρκία συνεχίζει να «αλωνίζει» στο Αιγαίο
Για λάθος τακτική αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι αφήνει την Τουρκία να αλωνίζει τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος έχει ενημερώσει εκτενώς τον κ. Μητσοτάκη για το τι ίσχυε όσο ήταν στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ακόμη και όταν προχωρά σε ακραίες κινήσεις.
Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση στο θέμα της οικονομίας
Ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα -κατά τη γνώμη του πάντα- του Κυρ. Μητσοτάκη και δεν πρόκειται να μιλά συνεχώς για καταστροφή, αλλά θα στηρίξει όλα τα θετικά μέτρα και προτάσεις της κυβέρνησης.
«Δεν μπορεί να πει ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι παρέλαβε χάος, καθώς παρέλαβε μια οικονομία σε ράγες...
Δεν θα κάνουμε το άσπρο μαύρο όπως έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Δεν θα πούμε ότι η οικονομία δεν πάει καλά αφού πάει καλά, αλλά στα σημεία που διαπιστώνουμε υποχώρηση στα ζητήματα της Δημοκρατίας θα είμαστε ιδιαίτερα μαχητικοί».
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τη συνέντευξή του με επίθεση στη ΝΔ αλλά και με οριοθέτηση του τρόπου με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι το κόμμα του ως αξιωματική αντιπολίτευση θα ασκήσει μία μαχητική αλλά εποικοδομητική αντιπολίτευση και δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ΝΔ, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν φρόντισε να χρησιμοποιήσει ακόμη και ψέματα.
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «Θα ασκήσουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση.
Θα ακούσετε μια τεκμηριωμένη αντιπολίτευση γιατί η Δημοκρατία δεν είναι κάθε 4 χρόνια αλλά η κοινωνία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πάντα».
Η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει τσάμπα τη ΔΕΗ
Για το ζήτημα της ΔΕΗ, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, αναφέροντας ότι «στο manual του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μια επιχείρηση ώστε να πουληθεί στον ιδιώτη.
Ο κ. Χατζηδάκης το ξέρει καλά αυτό καθώς το έπραξε και στην Ολυμπιακή.
Τα προβλήματα στην ΔΕΗ βεβαίως και δεν προέκυψαν από την κοινωνική πολιτική που ακολούθησε η δική μας διακυβέρνηση.
Προέκυψαν από την πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κυρίως από το 2010 και μετά.
Πολιτική που είχε οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών και αδυναμία πολιτών να ανταπεξέλθουν.
Κατά 60% αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ τότε.
Στη δική μας περίοδο διακυβέρνησης ο δανεισμός της εταιρείας μειώθηκε κατά 1 δις, κάναμε κοινωνική πολιτική και τα τιμολόγια μειώθηκαν κατά 11%.
Είχαμε σχέδιο για τον εξορθολογισμό της ΔΕΗ.
Διατηρήσαμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και φύγαμε από το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την τακτική της απαξίωσης προετοιμάζει πολύ μεθοδικά την πώληση σε ιδιώτες των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ που έχουν αξία όπως ο ΔΕΔΔΗΕ και ενδεχομένως να ξανανοίξει η συζήτηση για τα υδροηλεκτρικά.
Τέλος αδίκως επιβαρύνει τον μέσο καταναλωτή.
Πού είναι η έγνοια για την μεσαία τάξη;
Αυτοί που θα επιβαρυνθούν από τα τιμολόγια τι είναι;».
Η κυβέρνηση κάνει χάρες σε φίλους
Εξαπέλυσε επίθεση, απατώντας σε αντίστοιχη ερώτηση, για την εταιρεία η οποία έχει αναλάβει, πλέον, την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί για τα αρχαία που έχουν βρεθεί κατά τις εργασίες, δηλώνοντας ότι «η ανάδοχος εταιρεία του Μετρό Θεσσαλονίκης είχε χαρακτηριστεί ως ο "εθνικός εργολάβος" με άλλη ιδιοκτησία .
Επί της κυβέρνηση μας δεν χαρίσαμε χρέη στην εν λόγο εταιρεία με αποτέλεσμα την αλλαγή της ιδιοκτησίας της
Συνεργαστήκαμε ωστόσο άψογα με την εν λόγο εταιρεία και "τρέξαμε" το έργο για το Μετρό Θεσσαλονίκης από το 30% στο 70% σήμερα
Η νέα εταιρεία που ανέλαβε το έργο επί κυβέρνησης Μητσοτάκη άρχισε να καθυστερεί το έργο».
Δεχόμενος ερώτηση για την επονομαζόμενη «πράσινη ανάπτυξη» την οποία προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και σημαντικό μέρος αυτής ανέπτυξε στη χθεσινή (14/9) ομιλία του στη ΔΕΘ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της ΔΕΗ, λέγοντας ότι «η ΔΕΗ θα έπρεπε μα έχει προσανατολιστεί εδώ και χρόνια προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά δεν έχει γίνει ακόμη .
Το ότι δεν καταφέραμε να στραφούμε ως κυβέρνηση σε μια πιο πράσινη πολιτική ήταν ένα από τα λάθη μας».
«Θα μπορούσαμε να είμαστε σε ένα πιο πράσινο προσανατολισμό» σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Και προσέθεσε: «Θα ανοίξει στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του μετασχηματισμού του, της ανασυγκρότησης του, μια μεγάλη συζήτηση για το τι σημαίνει πράσινη πολιτική».
Σε ό,τι αφορά το θέμα των εξορύξεων, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι ένα θέμα η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, άρα έπρεπε να γίνουν έρευνες για να δούμε ποια είναι τα κοιτάσματα, ποιος είναι ο φυσικός μας πλούτος, και είναι άλλο θέμα αν θα στραφούμε στην αξιοποίηση του.
Image
Υπόθεση Novartis: «Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν φεύγει ο νοικοκύρης»
Όπως ήταν φυσικό ο κ. Τσίπρας δέχθηκε ερώτηση για το ζήτημα της Novartis και η πρώτη αντίδρασή του ήταν «φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης», ενώ ανέπτυξε την άποψη ότι το ζήτημα του σκανδάλου της εταιρείας έχει διεθνείς διαστάσεις και δεν είναι μόνο ελληνικό.
Μάλιστα δεν δίστασε να καλέσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ό,τι θεωρεί ορθό: «Ας κάνει εξεταστικές, ας κάνει ειδικά δικαστήρια, ας κάνει ό,τι επιθυμεί, καθώς έτσι θα θυμηθεί και ο ελληνικό λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποιοι επλέκονται σε αυτό».
Τάχθηκε, εκ νέου, ενάντια στο προηγούμενο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, τονίζοντας ότι αυτό οδήγησε στην κρίση, το παρομοίασε με το μοντέλο που προωθεί η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα υποστήριξε ότι χρησιμοποιείται ένα «μοντέλο που δίνουμε δουλειές σε φίλους και κολλητούς.
Υπάρχουν και τώρα διατάξεις που έχουν φωτογραφικό χαρακτήρα.
Τα ζήσαμε αυτά και στο παρελθόν, όπου στηρίζαμε κουμπάρους κτλ. και αυτό μας οδήγησε στην κρίση».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε ορισμένα θέματα -όπως αυτά του υπουργείου Περιβάλλοντος- διολισθαίνει σε θεσμικά ατοπήματα.
«Ναι στη διευκόλυνση των επενδύσεων, ναι στην πάταξη της γραφειοκρατίας, εμείς τα κάναμε αυτά», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Σε μία ακόμη ερώτηση για τη Novartis, προσέθεσε «Το φάρμακο στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα (μαζί με τα εξοπλιστικά) που ευθύνονται και για την χρεοκοπία.
Η Novartis εξελίσσεται σε ένα διπλό σκάνδαλο καθώς πρόκειται και για σκάνδαλο συγκάλυψης και ρεβανσισμού.
Εύχομαι στον κ. Μητσοτάκη καλά ξεμπερδέματα και του θυμίζω ότι «είμαι εδώ», «είμαστε εδώ» όπως λέει και το σύνθημα»
Image
Ο αναπτυξιακός νόμος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το Ελληνικό
Προσέθεσε ακόμη ότι: «Ο λεγόμενος αναπτυξιακός νόμος της ΝΔ περνά μέσα από ένα αντι εργατικό νόμο
Βάση αυτού, αντί να χρηματοδοτούμε αναπτυξιακά σχήματα θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και γνωστούς όπως το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου
Υπάρχει μια έντονη απαξίωση σε ότι αφορά τους νόμους για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά».
Ερωτώμενος εάν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του κ. Μητσοτάκη και θα ζητήσει πρόωρες εκλογές εάν φυσικά υπάρξουν τέτοιες συνθήκες, είπε: «Εμένα με λένε Τσίπρα κι όχι Μητσοτάκη.
Καμία κυβέρνηση δεν προχωρά σε εκλογές γιατί το ζητά η αντιπολίτευση
Ο Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση για να δημιουργήσει τοξικό κλίμα και να συσπειρώσει το κόμμα του - εγώ δεν έχω τέτοιες προθέσεις - θα κάνουμε μια έντιμη και μαχητική αντιπολίτευση».
Για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων υπογράμμισε, για μία ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση «αλλάζει στάση» σε σύγκριση με το τι υπόσχονταν προεκλογικά, ενώ τόνισε ότι θα περιμένει με ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δει τι θα αναγράφει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τόσο το 2020 όσο και το 2021, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δική του κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερη μείωση και μάλιστα σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Στο ζήτημα του Ελληνικού υπενθύμισε ότι «το Ελληνικό άδειασε το 2001 όχι το 2015.
Εμείς συνεργαστήκαμε με την εταιρεία.
Υπήρξαν διαφωνίες αλλά όλα προσπαθήσαμε να τα λύσουμε με καλή πίστη.
Θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε επενδυτές, αλλά δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο, η ελληνική πολιτεία να μη σέβεται τα δικά της δικαιώματα».
«Εμείς καταφέραμε να βάλουμε ένα τέλος σε μια μακρά περίοδο από επένδυσης της χώρας
Στο Ελληνικό παραλάβαμε απλά μια σύμφαση και προσπαθήσαμε να την αλλάξουμε προς όφελος του ελληνικού δημοσίου
Στην επένδυση του Ελληνικού προχωρήσαμε με προσοχή σε μια επένδυση που έφτασε στο 90% της ολοκλήρωση της
Σε όλη αυτή τη διαδικασίας δουλέψαμε στενά με τον επενδυτή αλλά προς όφελος του Δημοσίου
Μακρυά από εμάς η αντίληψη οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει επενδύσεις
Επενδύσεις με κανόνες που θα υπερασπίζονται τα δημόσια συμφέροντα - Θέλουμε στρατηγικούς επενδυτές κι όχι αετονύχηδες», δήλωσε.
Επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και απλή αναλογική
Σε ερώτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, την απλή αναλογική, τον Προκόπη Παυλόπουλο και για τις διπλές εκλογές απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας: «Στα 4,5 χρόνια που είχα την τιμή και την ευθύνη να είμαι πρωθυπουργός διαχειρίστηκα κρίσιμα θέματα για τον τόπο.
Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις παραλείψεις ή τα λάθη, στα κρίσιμα ζητήματα που άπτονταν το αύριο δεν τα διαχειρίστηκα με βάση το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος ή κόστος και πήρα δύσκολες αποφάσεις.
Μπορούσα να μην έχω προτείνει τον Προκ. Παυλόπουλο αλλά στέλεχος από την Αριστερά.
Πρότεινα ένα πρόσωπο από την συντηρητική παράταξη και δεν πιστεύω ότι έκανα λάθος γιατί χρειάζεται ευρύτατη συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Συνέχισε τονίζοντας πως «Σε κρίσιμα θέματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο εξουσίας δεν μπορείς να λειτουργείς ανεύθυνα.
Φέραμε πρόταση απεμπλοκής της εκλογής του ΠτΔ από τις εκλογές.
Το Σύνταγμα πρέπει να εκβιάζει την συναίνεση, να την απαιτεί...
Η Ν.Δ. άλλαξε πολλές φορές θέση τότε και σήμερα φέρνει την πρόταση για εκλογή με 151.
Είναι μια αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση αυτή».
Εμφανίστηκε θετικός στην ανανέωση της θητείας του νυν Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται σταθερά υπέρ της απλής αναλογικής.
Είμαι υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι "δύο φορές περήφανος για την Συμφωνία των Πρεσπών" επειδή έλυσε η τότε κυβέρνηση έναν γόρδιο δεσμό ένα άλυτο πρόβλημα δεκαετιών και γιατί δεν υποχώρησα εξαιτίας του πολιτικού κόστους.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πολιτικό κόστος που ανέλαβε και τον πόλεμο που δέχθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε «Είμαστε περήφανοι που αναλάβαμε αυτό το πολιτικό κόστος».
Η στήριξη της μεσαίας τάξης
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα «Από το Σεπτέμβριο του 2018 η μεσαία τάξη άρχισε να βλέπει φοροελαφρύνσεις και εφαρμόστηκαν όλα.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση ενοικίου σε 400.000 νοικοκυριά, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια (που τώρα παίρνετε πίσω από την αύξηση των τιμολογίων), η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά όλα αυτά και πολλές άλλες παρεμβάσεις αφορούσαν την μεσαία τάξη».
Συνέχισε, τονίζοντας ότι «Όταν δώσαμε την 13η σύνταξη μας έλεγαν ότι είναι παροχές και έλεγαν ότι εκτροχιάζουμε τον προϋπολογισμό. Όταν κέρδισαν πάνω άλλαξαν αυτά.
Πάνω από 500.000 ευρώ περιουσία δεν είναι μεσαία τάξη.
Κάποτε πρέπει να καθορίσουμε ποια είναι η μεσαία τάξη.
Το "μαξιλάρι" που είχαμε για να διασφαλίσουμε τον προϋπολογισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν το έδωσε στην μεσαία τάξη.
Πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις για την μεσαία τάξη αντ' αυτού όμως βλέπω όσα καταφέραμε για την μεσαία τάξη, να κατευθύνονται απευθείας στους ισχυρούς.
Θα το δούμε βέβαια στον προϋπολογισμό του 2020.
Μακάρι να διαψευστώ».
Ασφάλεια των πολιτών και Εξάρχεια
Σε ερώτηση για το ζήτημα του «καθαρισμού» των Εξαρχείων και εν γένει του θέματος της ασφάλειας των πολιτών, δήλωσε «Η προσπάθεια παραγωγής επικοινωνίας και όχι ουσίας μπορεί να έχει πρόσκαιρο αποτέλεσμα αλλά δεν έχει βάθος.
Η Ν.Δ. έλεγε ότι μια εβδομάδα μετά την εκλογική της νίκη θα είχαν "καθαρίσει" δύο μήνες μετά και τίποτα, αντ' αυτού βλέπουμε επιχειρήσεις με μωρομάνες.
Δεν είναι η μάνα με το παιδάκι η απειλή αλλά οι "έμποροι" και οι σπείρες ναρκωτικών.
Εμείς είχαμε σημαντικές επιτυχίες όπου η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε 3 σπείρες ναρκωτικών.
Βέβαια ούτε εμείς λύσαμε το πρόβλημα διότι χρειάζονται πολλαπλές παρεμβάσεις που δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη».
Η νέα μορφή του ΣΥΡΙΖΑ
Για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως «Μας αφορά και μας ενδιαφέρει να είμαστε σε συνεννόηση, σύνθεση και συζήτηση με όλες τις δυνάμεις που αναζητούν μια εναλλακτική πρόταση για την κοινωνία απέναντι στην νεοφιλελεύθερη δεξιά που επικρατεί και στην Ευρώπη.
Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει ένα ρόλο καταλύτη και γέφυρα ώστε να υπάρξει συντονισμός δυνάμεων ώστε να υπάρξουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Ένα κόμμα σύγχρονο, προοδευτικό, δυναμικό που θα διεκδικήσει όχι μόνο να έρθει στην εξουσία αλλά θα έχει ως στόχο να αλλάξει την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία»...
Η κυβέρνηση ακολουθεί τις συμβουλές του ΣΕΒ στην αγορά εργασίας
Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί στην αγορά εργασίας, με δεδομένο τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος πάντως βρίσκεται σε διαβούλευση, δήλωσε «Μέσα σε δύο μήνες όλη την προσπάθεια που κάναμε στην εποχή των μνημονίων για να επαναφέρουμε τις ΣΣΕ, την επεκτασιμότητα, πλαίσια κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, να καταγράφονται οι υπερωρίες... κ.α. όλα αυτά καταργούνται μέσα σε δύο μήνες κατ' εντολή του ΣΕΒ.
Θα οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο μνημονιακής πολιτικής χωρίς να υπάρχει μνημόνιο.
Τα μνημόνια αποτέλεσαν ένα μέσο να εφαρμοστεί μια επιλογή ώστε να εφαρμοστούν όλα τα αντεργατικά μέτρα στην Ελλάδα».
Προέβλεψε ότι θα υπάρξουν μειώσεις μισθών και επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, καθώς «Ασυδοσία στον χώρο της εργασίας, συμπίεση των μισθών και πολύ σύντομα η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων θα το καταλάβει αυτό και εδώ θα είναι ένα ιδεολογικό και πρακτικό σημείο που η διαφορά στρατηγικής του νεοφιλελευθερισμού και η δική μας η προοδευτική συγκρούονται κάθετα.
Διότι εμείς θεωρούμε την προστασία της εργασίας, προϋπόθεση για την ανάπτυξη..».
H Τουρκία συνεχίζει να «αλωνίζει» στο Αιγαίο
Για λάθος τακτική αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι αφήνει την Τουρκία να αλωνίζει τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος έχει ενημερώσει εκτενώς τον κ. Μητσοτάκη για το τι ίσχυε όσο ήταν στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ακόμη και όταν προχωρά σε ακραίες κινήσεις.
Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση στο θέμα της οικονομίας
Ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα -κατά τη γνώμη του πάντα- του Κυρ. Μητσοτάκη και δεν πρόκειται να μιλά συνεχώς για καταστροφή, αλλά θα στηρίξει όλα τα θετικά μέτρα και προτάσεις της κυβέρνησης.
«Δεν μπορεί να πει ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι παρέλαβε χάος, καθώς παρέλαβε μια οικονομία σε ράγες...
Δεν θα κάνουμε το άσπρο μαύρο όπως έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Δεν θα πούμε ότι η οικονομία δεν πάει καλά αφού πάει καλά, αλλά στα σημεία που διαπιστώνουμε υποχώρηση στα ζητήματα της Δημοκρατίας θα είμαστε ιδιαίτερα μαχητικοί».
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr