Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Αύξηση 70% το πρώτο μισό του 2019 στις μετακινήσεις σε νέο προμηθευτή ρεύματος

Αύξηση 70% το πρώτο μισό του 2019 στις μετακινήσεις σε νέο προμηθευτή ρεύματος
226.779 καταναλωτές χαμηλής και μέσης τάσης άλλαξαν προμηθευτή έως τον Ιούνιο, έναντι 180.000 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2018
Έστω και με πιο μικρούς ρυθμούς από τους επιθυμητούς, διευρύνεται αργά αλλά σταθερά το άνοιγμα της εγχώριας λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Απόδειξη το γεγονός ότι, ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, 226.779 καταναλωτές χαμηλής και μέσης τάσης στο διασυνδεδεμένο σύστημα άλλαξαν προμηθευτή ρεύματος, ένα νούμερο που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018, όταν οι μετακινήσεις άγγιξαν τις 180.000.
Ο αριθμός των καταναλωτών που επέλεξαν άλλον προμηθευτή στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, παρατέθηκε από την Ευαγγελία Γκότζου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτών & Περιβάλλοντος και Λιανικών Αγορών της ΡΑΕ, στην εσπερίδα που διοργάνωσε η Αρχή τη Δευτέρα (9/09) με θέμα την εγχώρια  λιανική ενεργειακή αγορά.
 
Πιο ανταγωνιστικές χρεώσεις

Σύμφωνα με την κ. Γκότζου, οι 226.779 μετακινήσεις αντιπροσωπεύουν το 3,35% του συνόλου των πελατών χαμηλής και μέσης τάσης του διασυνδεδεμένου συστήματος. Επίσης, η κατανάλωσή τους εκπροσωπεί το 2,11% της συνολικής κατανάλωσης στη χαμηλή και μέση τάση.
Όπως είναι φυσικό, το σημαντικότερο κίνητρο για την αλλαγή παρόχου ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων, μέσω του πιο ανταγωνιστικού τιμολογίου. Ενδεικτικό είναι πως, όπως ανέφερε το στέλεχος της ΡΑΕ, τον Σεπτέμβριο η χρέωση της ΔΕΗ στους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώθηκε στα 89,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα μαζί με την έκπτωση συνέπειας (για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο).
Την ίδια στιγμή, οι χρεώσεις όλων των εναλλακτικών προμηθευτών κινούνται χαμηλότερα.
Μάλιστα, υπήρξε πάροχος που παρείχε χρέωση μόλις 72,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
 
Στη ΔΕΗ το 88,25% των παροχών χαμηλής και μέσης τάσης

Όπως ανέφερε η κ. Γκότζου, ο δρόμος για την προσφορά ανταγωνιστικών τιμολογίων, δίνοντας έτσι σημαντικό οικονομικό κίνητρο για αλλαγή προμηθευτή, άνοιξε με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Παράλληλα, τα προϊόντα ΝΟΜΕ επέτρεψαν στους εναλλακτικούς προμηθευτές να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο της απρόβλεπτης μεταβλητότητας της αγοράς και τις υψηλότερες –κατά κανόνα-τιμές χονδρεμπορικής (ΟΤΣ).
Έτσι, από την έναρξη εφαρμογής των δημοπρασιών, το 2016, το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά υποχώρησε σε αισθητά για τη χώρα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να οι στόχοι που είχαν τεθεί με τη θέσπιση του μέτρου.
Κατά συνέπεια, η ΔΕΗ παρέμεινε ο βασικός Προμηθευτής στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο τέλος του Ά Εξαμ.2019, εκπροσωπώντας το 73,52% της συνολικής κατανάλωσης στη ΧΤ&ΜΤ (το 88,25% του συνολικού αριθμού παροχών).
 
Μετακινήσεις 19.590 καταναλωτών στα νησιά

Κατ’ αναλογία, εμπόδιο στη διείσδυση των εναλλακτικών παρόχων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά αποτελεί το γεγονός ότι σε αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα προϊόντα ΝΟΜΕ.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την κ. Γκότζου, τα ποσοστά μετακινήσεων είναι αξιοσημείωτα, καθώς εντός του πρώτου μισού του 2019 άλλαξαν πάροχο 19.590 καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης.
Ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 2,47% του συνόλου των πελατών ΧT&MT των Μ.Δ.Ν.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worlenergynews.gr

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης