Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε επιτάχυνση συμπράξεων ΔΕΗ - ιδιωτών οδηγεί το πρόβλημα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ - Ολα τα σενάρια

Σε επιτάχυνση συμπράξεων ΔΕΗ - ιδιωτών οδηγεί το πρόβλημα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ - Ολα τα σενάρια
Ανάμεσα στις πιέσεις των δανειστών και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης προσπαθεί να προωθήσει τα σχέδιά της η διοίκηση της ΔΕΗ
Σε κινούμενη άμμο βρίσκεται η ΔΕΗ, καθώς όλα τα σενάρια για το μέλλον της βρίσκονται ανοιχτά στο τραπέζι.
Οι πιέσεις των δανειστών για την πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου, παράλληλα με την υποχρεωτική εκχώρηση του 50% του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος, αλλά και την άμεση ολοκλήρωση του συμφωνημένου σχεδίου ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ έχουν γίνει αφόρητες.
Είναι πλέον σαφές πως η ΔΕΗ αποτελεί το κεντρικότερο από τα ανοιχτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τα σενάρια για την πώληση μονάδων παραγωγής, είτε μεμονωμένων, είτε  μέσω της δημιουργίας περισσότερων από μιας «Μικρών ΔΕΗ», βρίσκονται υπό συζήτηση. 
Η κυβέρνηση δια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη ξορκίζει τη «Μικρή ΔΕΗ» και δηλώνει ότι οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργεια τύπου ΝΟΜΕ είναι η λύση για την απελευθέρωση της αγοράς.
Την ίδια ώρα αγωνιά να ολοκληρωθεί πάση θυσία εντός του χρονοδιαγράμματος (τέλος Μαρτίου) το περίπλοκο και πολλαπλώς προβληματικό σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, ώστε να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε πώληση του 100% του Διαχειριστή όπως έχει δεσμευθεί ότι θα συμβεί σε περίπτωση αποτυχίας.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δια του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, να μιλάει για την ανάγκη σχεδίου διάσωσης και αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ, ενώ ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης υπεραμύνεται του σχεδίου της Μικρής ΔΕΗ επικαλούμενος την επιτυχία του ανάλογου σχεδίου που εφάρμοσε προ δεκαπενταετίας η Ιταλία με την ENEL.

Πυρ ομαδόν κατά των δημοπρασιών ΝΟΜΕ

Σε ότι αφορά το σχέδιο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που σχεδιάστηκε ως εργαλείο για το άνοιγμα της λιανικής ρεύματος δεν φαίνεται να ικανοποιεί κανέναν από τους εμπλεκόμενους.
Οι δανειστές απαιτούν αθροιστικό υπολογισμό των προς δημοπράτηση ποιοτήτων υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το άνοιγμα της αγοράς δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Η ΔΕΗ καταγγέλλει ότι μέσω των ΝΟΜΕ υποχρεούται να πουλάει ενέργεια στο ανταγωνισμό έναντι 40 ευρώ ανά MWh και να αγοράζει από το σύστημα  στην Οριακή Τιμή που φθάνει και τα 130 ευρώ ανά MWh, έχει προσφύγει στα δικαστήρια, ενώ όπως είπε χθες (2/2) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης έχει χαράξει στρατηγική ξεπεράσματος των ΝΟΜΕ στην πράξη.
Οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος από την πλευρά τους μιλάνε ήδη για αποτυχία του μοντέλου των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, υποστηρίζοντας ότι η τιμή όπως διαμορφώθηκε στην τελευταία δημοπρασία είναι υψηλή και δεν αφήνει περιθώρια ανταγωνισμού.

Τα σενάρια για τις μονάδες

Έτσι πλέον η προοπτική της πώλησης περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ προβάλει ως μόνη λύση στον γόρδιο δεσμό της απελευθέρωσης, αν και η κάθε πλευρά παρουσιάζει αυτή τη βασική ιδέα, με το δικό της περιτύλιγμα.
Ο επικεφαλής της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή χθες (2/2) τάχθηκε υπέρ μια βαθύτερης, όπως είπε λύσης για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και πρόσθεσε πως αυτή η λύση είναι η πώληση μονάδων.
Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτάκης απαντά ότι η σημερινή αξία των μονάδων είναι πολύ χαμηλή και δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο.
Αντιπροτείνει τις συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρίες ελληνικές ή ξένες υπό την προϋπόθεση ότι θα περιλαμβάνουν επενδύσεις και προβάλει ως πρότυπο τη συμφωνία με την κινεζική CMEC και ελληνικές επιχειρήσεις, στο project Μελίτη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες η επιτυχία του project Μελίτη θα ανοίξει το δρόμο και για ανάλογες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα αναβαθμίσουν τα asset της ΔΕΗ στην παραγωγή.   
Κάποιοι ερμηνεύουν τις αναφορές αυτές του κ. Παναγιωτάκη ως σχέδιο για δημιουργία περισσότερων από μιας "μικρότερων ΔΕΗ", ενώ δεν λείπουν οι πληροφορίες ότι βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με Έλληνες και ξένους υποψήφιους επενδυτές.
Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι στους σχεδιασμούς αυτούς εντάσσονται μονάδες που είχαν συμπεριληφθεί στο σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ όπως οι λιγνιτικές Αμύνταιο 1 και 2,  τα υδροηλεκτρικά Θησαυρός και Πλατανόβρυση στον ποταμό Νέστο, καθώς και το Πουρνάρι 1 και 2 στον ποταμό Άραχθο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σταθάκης ακούει με προσοχή αυτά τα σχέδια χωρίς να έχει εκφραστεί αρνητικά, ενώ ένα τέτοιο σχέδιο θα κάλυπτε τις απαιτήσεις των δανειστών που ήδη έχουν προβλέψει στο Μνημόνιο ότι εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος της ΔΕΗ μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ τότε θα προχωρήσουν δομικά μέτρα.
Με άλλα λόγια θα πρέπει να πωληθούν μονάδες παραγωγής.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ρίγη ανησυχίας προκαλεί στους εμπλεκόμενους, η εξέλιξη του σχεδίου πλήρους διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
Το περίφημο σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ που καταλήγει σε έλεγχο από το δημόσιο του 51% του Διαχειριστή έχει αναδειχθεί από τον εμπνευστή του, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, σε σημαία της εναλλακτικής μεθόδου ιδιωτικοποιήσεων που μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Εφόσον όμως το σχέδιο δεν ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου επικρέμεται η ρήτρα που επέβαλαν οι δανειστές για πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ.
Χθες ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε για δύσκολους χειρισμούς που απομένει να γίνουν και υπενθύμισε ότι η ΔΕΗ είχε υποβάλει άλλη πρόταση που διασφάλιζε τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ από το κράτος.
Ο κ. Παναγιωτάκης είχε προτείνει στον κ. Σκουρλέτη να διατηρήσει η ΔΕΗ το 49% του ΑΔΜΗΕ, να εκχωρήσει το 2% στο δημόσιο το οποίο θα είχε έτσι τον πλήρη έλεγχο και να ιδιωτικοποιήσει το υπόλοιπο 49%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης