Δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ο κ.Χατζηδάκης
Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για την οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι δεν πρόκειται να μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών, ο κ.Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «εμείς δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την υπόθεση της ΔΕΗ».
Ο κ.Χατζηδάκης υπερασπίστηκε το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ, τονίζοντας πως θα πληρώσουν όλοι και όχι μόνο οι συνεπείς καταναλωτές
«Το πρόβλημα με την ΔΕΗ απαιτεί εμπροσθοβαρείς λύσεις και με το σχέδιο που εκπονήθηκε δεν ελήφθησαν επώδυνα μέτρα για την επιχείρηση.
Αυτά που είχαμε πει προεκλογικά αυτά εφαρμόζουμε.
Είχαμε σοβαρά προετοιμαστεί για την διακυβέρνηση του τόπου» υπογράμμισε ο κ.Χατζηδάκης.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Δ.Ο.: Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.
Κ.Χ.: Καλημέρα. Όλοι είμαστε στεναχωρημένοι σήμερα για αυτό το δυσάρεστο νέο που μάθαμε ξαφνικά για την απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Εμείς όλοι έχουμε μεγαλώσει με τα τραγούδια του, η δική μου γενιά. Τον θυμάμαι από τότε που ήμουν μαθητής και φοιτητής. Πολύ δυσάρεστο.
Δ.Ο.: Έτσι είναι. Τώρα πάμε στα πολιτικά κ. Υπουργέ, να προσγειωθούμε όλοι απότομα. Είδαμε πριν τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος λέει, βρήκαν μία στρωμένη κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία, τα βρήκαν όλα έτοιμα, βρήκαν την οικονομία σε εξαιρετικό επίπεδο, στις πλάτες του Τσίπρα κάνουν λέει μαγκιές στη Νέα Δημοκρατία. Τι λέτε;
Κ.Χ.: Όποτε παίρνουμε κάποιο μέτρο το οποίο είναι δυσάρεστο για ενδεχομένως ορισμένες κοινωνικές ομάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει είναι ανάλγητοι και νεοφιλελεύθεροι, παράδειγμα ΔΕΗ. Αυτό μου λένε εμένα, όλο αυτό τον καιρό. Κάνατε αυξήσεις, τσακίσατε τον κόσμο και τα λοιπά. Όποτε μιλάμε για μειώσεις φόρων, λένε ότι ήταν στρωμένο το έδαφος και, ως εκ τούτου, αυτοί τα προετοίμασαν όλα. Ας διαλέξουν. Τι από τα δύο συμβαίνει. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δυο. Αυτό που συμβαίνει απλώς, είναι ότι ήρθε μια άλλη κυβέρνηση, που δεν έχει τις ιδεοληψίες που είχε η προηγούμενη. Προφανώς τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε και αμέσως όλο το πρόγραμμα της τετραετίας που είχαμε υποσχεθεί. Προχωρήσαμε π.χ. άμεσα με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ- και πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε πει- αλλά δεν μπορούμε να καταργήσουμε αμέσως -το είχαμε ξεκαθαρίσει άλλωστε και προεκλογικά- την εισφορά αλληλεγγύης. Και έχουμε πει ότι θα γίνει σε βάθος τετραετίας. Εμείς είχαμε ένα μετρημένο πρόγραμμα.
Δ.Ο.: Αυτό το είπατε μέχρι το 2023. Να ρωτήσω κάτι κ. Υπουργέ από την αρχή. Είναι κοστολογημένο το πακέτο αυτό;
Κ.Χ.: Τα είχαμε πει και προεκλογικά. Αυτά που είχαμε πει προεκλογικά, αυτά εφαρμόζουμε. Διότι ένα πράγμα δεν είχε αντιληφθεί, μια μερίδα τουλάχιστον της κοινής γνώμης. Ότι είχαμε σοβαρά προετοιμαστεί για τη διακυβέρνηση του τόπου. Δεν κάναμε αντιπολίτευση μόνο στη Βουλή και στα μέσα ενημέρωσης. Είχαμε πρόγραμμα, έτυχε να είμαι ο συντονιστής για την εκπόνηση αυτού του προγράμματος. Είχαμε ομάδες εργασίας. Είχαμε δουλέψει με νομοσχέδια.
Δ.Ο.: Μα αυτό το είχαμε καταλάβει κ. Υπουργέ. Μη λέμε τα ίδια. Εγώ σας ρωτάω αν είναι κοστολογημένο αυτό το πρόγραμμα. Αναρωτιέται κανείς. Αυτά τα χρήματα που θα κοστίσει το πρόγραμμα αυτό, υπάρχουν ή θα βρεθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι δηλαδή υπό την αίρεση του πάμε/δεν πάμε καλά;
Κ.Χ.: Είναι πάρα πολύ απλό. Εδώ υπάρχουν στόχοι συμφωνημένοι με τους δανειστές. Δεν είναι «αλλά παλαιά», που λέγαμε, ας αυξήσουμε τα ελλείμματα για να έχουμε ανάπτυξη και τελικώς η χώρα οδηγήθηκε εδώ που οδηγήθηκε. Υπάρχουν στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων, που είναι υπερβολικοί. Διότι η χώρα έφτασε από το ένα άκρο στο άλλο. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Πάντως υπάρχουν οι στόχοι αυτοί. Και επομένως κινούμαστε με βάση αυτούς τους στόχους. Δεν έχουμε το περιθώριο να ξεφύγουμε. Λοιπόν, με βάση τους τεθέντες δημοσιονομικούς στόχους- από κοινού έχουν τεθεί με τους πιστωτές- προχωρούμε. Τα μέτρα προφανώς έχουν αξιολογηθεί.
Δ.Ο.: Το κόστος ποιο είναι του προγράμματος κ. Υπουργέ, θα μας το πείτε; Το κόστος των μέτρων που εξαγγείλατε χθες ποιο είναι;
Κ.Χ.: Με συγχωρείτε, το κόστος είναι σε βάθος τετραετίας. Δεν μετριέται έτσι. Θα πετυχαίνουμε το στόχο κάθε χρόνο. Αυτό είναι που σας νοιάζει.
Δ.Ο.: Ναι αυτό με νοιάζει. Πόσα χρήματα είναι;
Κ.Χ.: Δεν έχω μπροστά μου ένα κατάλογο να σας λέω μέτρο, μέτρο και να βγάλουμε την άθροιση. Κάθε μέτρο έχει τη δική του επίδραση στον προϋπολογισμό. Και όλα αυτά αποτιμώνται σε ετήσια βάση και σε βάση τετραετίας. Ρωτήστε το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών να σας δώσουν ακριβώς τι κοστίζει το καθένα. Αλλά ξαναλέω, είτε κοστίζει 500 εκατ., είτε κοστίζει 5 δισ. αυτό που σας νοιάζει εσάς και την κοινή γνώμη είναι να βγαίνει ο προϋπολογισμός.
Δ.Ο.: Να υλοποιείται μας νοιάζει εμάς.
Μ.Α.: Είπατε πριν λίγο κ. Υπουργέ ότι προφανώς και δεν είναι όλα ρόδινα. Και θα πει κάποιος ότι τουλάχιστον στο δικό σας κομμάτι, το κομμάτι της ΔΕΗ, καταλάβαμε γρήγορα ότι δεν είναι όλα ρόδινα, γιατί από ό,τι αντιλαμβανόμαστε αυτός που θα πληρώσει για μία ακόμη φορά είναι ο συνεπής. Και ρωτούν πολλοί πολίτες, αυτό γιατί δεν το είχατε πει προεκλογικά και μας προέκυψε μετεκλογικά;
Κ.Χ.: Πρώτον θα πληρώσουν όλοι. Πληρώνουν πρώτα οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ από την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, από τις οποίες είχαν κερδίσει επί ΣΥΡΙΖΑ 600 εκατ. Δεύτερον, πληρώνουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, διότι περιορίζεται το προνομιακό τους τιμολόγιο. Είχαν έκπτωση 75% και πάει στο 30%. Τρίτον διαμαρτύρονται κατά κάποιο τρόπο οι εκπρόσωποι των παραγωγών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διότι περιορίσαμε το ΕΤΜΕΑΡ, αυτό που πληρώνουμε όλοι δηλαδή για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό τους έχει προκαλέσει μία ανησυχία.
Μ.Α.: Πληρώνουν όμως και οι απολύτως τυπικοί με τις υποχρεώσεις τους κ. Υπουργέ, έτσι δεν είναι;
Κ.Χ.: Και ακριβώς επειδή δεν είμαστε ταχυδακτυλουργοί αλλά δυστυχώς και το πρόβλημα αποδείχτηκε χειρότερο από όσο το περιμέναμε- εγώ ο ίδιος είχα μιλήσει για 750 εκατ. στις αρχές Αυγούστου και κάθε μέρα με το μπάχαλο το οποίο κληρονομήσαμε το πρόβλημα, στη ΔΕΗ εννοώ, αποδείχτηκε ακόμα οξύτερο- φτάσαμε σχεδόν στα 950 εκατ. ευρώ. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε και αυτή την παρέμβαση. Η οποία όμως κοστίζει 2,5 ευρώ το μήνα σε κάθε καταναλωτή. Προκειμένου να περάσει η ΔΕΗ απέναντι και να περάσει τις εξετάσεις της 24ης Σεπτεμβρίου.
Δ.Ο.: Κ. Υπουργέ να σας ρωτήσει κάτι ο κ. Φιλιππίδης κάτι.
Ν.Φ.: Είναι κάτι για το οποίο δεν είχαμε πλήρη εικόνα. Γνωρίζουμε ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ. Θωμάς ο υφυπουργός, η κ. Σδούκου η Γενική Γραμματέας, βρέθηκαν στις Βρυξέλλες. Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση; Γιατί σε όλα αυτά που συζητάτε και προωθείτε ως λύση για τη ΔΕΗ, μεγάλο μέρος εναπόκειται και στη θετική κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση που είχατε, δεδομένου ότι έχουμε δημοπρασίες μπροστά μας τον Οκτώβριο που ήταν κανονικά προγραμματισμένες προκειμένου να ανοίξει περισσότερο η αγορά; Και μια σειρά από άλλα πράγματα που άπτονται συμφωνημένων πραγμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης με την Κομισιόν.
Κ.Χ.: Θα σας πω. Για εμάς εδώ, το θέμα της ΔΕΗ απαιτεί εμπροσθοβαρείς λύσεις. Ευτυχώς ή δυστυχώς. Επομένως έχουμε δύο σκοπέλους μπροστά μας. Ο ένας είναι στις 24 Σεπτεμβρίου. Θα βγει η νέα έκθεση του ορκωτού ελεγκτή. Η έκθεση αυτή, μετά τα μέτρα που ανακοινώσαμε, πρέπει να λέει ότι η ΔΕΗ είναι βιώσιμη. Διότι εάν δεν το πει, θα κληθούμε να πάρουμε βίαια μέτρα στη συνέχεια. Προσέξαμε λοιπόν, κινηθήκαμε γρήγορα, έτσι ώστε να περάσουμε αυτό το σκόπελο και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά στις 24 Σεπτεμβρίου.
Μ.Α.: Τα βίαια μέτρα ποια ήταν κ. Υπουργέ;
Κ.Χ.: Θα ξεκινούσαμε από την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, θα πηγαίναμε σε κοκκίνισμα των δανείων της, σε επιπτώσεις στις τράπεζες, και σε επιπτώσεις τελικά σε όλη την οικονομία. Δηλαδή η ΔΕΗ θα μπορούσε να είναι συστημικός κίνδυνος για την οικονομία. Για αυτό τρέξαμε αμέσως και για αυτό μιλούσα κατακαλόκαιρο για το πρόβλημα που είχαμε μπροστά μας. Ένας σκόπελος λοιπόν είναι αυτός, τον οποίο θα τον αποφύγουμε. Και ο δεύτερος σκόπελος είναι 31 Οκτωβρίου/μέσα Νοεμβρίου όταν θα κλείσει η περιβόητη αξιολόγηση με τους Θεσμούς, όπου πρέπει να έχουμε συμφωνήσει και για το πλαίσιο της αγοράς ενέργειας και για τα διαρθρωτικά μέτρα.
Ν.Φ.: Είναι σημαντικό το τελευταίο κ. Υπουργέ γιατί, καλή η συζήτηση για τη διάσωση, την καταλαβαίνουν όλοι και νομίζω ότι όλοι έχουν καταλάβει σε πόσο κρίσιμη κατάσταση βρέθηκε η εταιρεία, αλλά ο καταναλωτής ενδιαφέρεται να μάθει πότε θα ανοίξει ακόμα περισσότερο η αγορά, πότε θα μπορέσει να απολαύσει, μέσω του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, φθηνότερα τιμολόγια. Για όλα αυτά, εκπονείτε ένα παράλληλο σχέδιο- το οποίο προφανώς θα έρθει σε βάθος χρόνου- συμφωνημένο με τους θεσμούς;
Κ.Χ.: Το σχέδιο το έχουμε ανακοινώσει. Και θέλω να σας πω ότι η αγορά αντιδρά θετικά. Η μετοχή της ΔΕΗ όταν έγιναν ευρωεκλογές τον Μάιο ήταν 1,2 ευρώ. Ήταν 7 ευρώ όταν ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός το 2015. Πήγε 1,2 ευρώ από τα 7. Και από το 1,2, σήμερα είναι 3. Ενώ η αντιπολίτευση και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ο Χατζηδάκης με αυτά που λέει κάθε μέρα για τη ΔΕΗ την απαξιώνει. Πώς την απαξιώνω; Έχει σχεδόν τριπλασιαστεί η αξία της μετοχής της! Έχουμε λοιπόν σχέδιο. Ποιο είναι το σχέδιο στο επίπεδο το διαρθρωτικό; Θα πάμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι το δίκτυο διανομής για να βάλει λεφτά η ΔΕΗ στην τσέπη της. Αφού προηγουμένως ξεκαθαρίσουμε τι γίνεται με τα assets γιατι το πράγμα είναι εξαιρετικά μπερδεμένο νομικά. Το δεύτερο που θα κάνουμε είναι να πάμε σε μια σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Βγήκε μια έκθεση του Green Tank- μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης- αυτές τις μέρες που λέει ότι οι λιγνιτικές μονάδες τα τελευταία χρόνια, που υποτίθεται ότι ήταν τα πετράδια της ΔΕΗ, προκάλεσαν ζημιές στη ΔΕΗ, σύμφωνα με αυτή την έκθεση, 683 εκατ. ευρώ. Κάποιες από αυτές τις λιγνιτικές μονάδες, αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν κανονικά οι εργαζόμενοι με τους σημερινούς μισθούς θα μας κόστιζαν φθηνότερα. Έχουμε φτάσει σε τέτοια φαινόμενα, δυστυχώς, παραλογισμού.
Δ.Ο.: Μάλιστα. Δυστυχώς πρέπει να κλείσουμε κ. Υπουργέ.
Κ.Χ.: Από εκεί και πέρα θα βγάλουμε το διοικητικό ζουρλομανδύα που έχει η ΔΕΗ προκειμένου να κινηθεί γρηγορότερα και ανταγωνιστικά απέναντι στις άλλες εταιρείες τις ιδιωτικές. Και θα πάμε και σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους- όχι δώσε και σε μένα μπάρμπα- στοχευμένες έτσι ώστε να περιορισθεί το κόστος της εταιρείας και να προχωρήσει μπροστά.
Μ.Α.: Κλείνουμε και σας ευχαριστούμε κ. Υπουργέ.
Κ.Χ.: Εμείς δεν πρόκειται πάντως να συγκαλύψουμε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να αφήσουμε τους κατηγορούμενους στο συγκεκριμένο θέμα να γίνουν κατήγοροι.
Δ.Ο.: Σαφές. Καλημέρα κ. Υπουργέ και να είστε καλά.
Κ.Χ.: Να είστε καλά.
www.worldenergynews.gr
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι δεν πρόκειται να μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών, ο κ.Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «εμείς δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την υπόθεση της ΔΕΗ».
Ο κ.Χατζηδάκης υπερασπίστηκε το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ, τονίζοντας πως θα πληρώσουν όλοι και όχι μόνο οι συνεπείς καταναλωτές
«Το πρόβλημα με την ΔΕΗ απαιτεί εμπροσθοβαρείς λύσεις και με το σχέδιο που εκπονήθηκε δεν ελήφθησαν επώδυνα μέτρα για την επιχείρηση.
Αυτά που είχαμε πει προεκλογικά αυτά εφαρμόζουμε.
Είχαμε σοβαρά προετοιμαστεί για την διακυβέρνηση του τόπου» υπογράμμισε ο κ.Χατζηδάκης.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Δ.Ο.: Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.
Κ.Χ.: Καλημέρα. Όλοι είμαστε στεναχωρημένοι σήμερα για αυτό το δυσάρεστο νέο που μάθαμε ξαφνικά για την απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Εμείς όλοι έχουμε μεγαλώσει με τα τραγούδια του, η δική μου γενιά. Τον θυμάμαι από τότε που ήμουν μαθητής και φοιτητής. Πολύ δυσάρεστο.
Δ.Ο.: Έτσι είναι. Τώρα πάμε στα πολιτικά κ. Υπουργέ, να προσγειωθούμε όλοι απότομα. Είδαμε πριν τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος λέει, βρήκαν μία στρωμένη κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία, τα βρήκαν όλα έτοιμα, βρήκαν την οικονομία σε εξαιρετικό επίπεδο, στις πλάτες του Τσίπρα κάνουν λέει μαγκιές στη Νέα Δημοκρατία. Τι λέτε;
Κ.Χ.: Όποτε παίρνουμε κάποιο μέτρο το οποίο είναι δυσάρεστο για ενδεχομένως ορισμένες κοινωνικές ομάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει είναι ανάλγητοι και νεοφιλελεύθεροι, παράδειγμα ΔΕΗ. Αυτό μου λένε εμένα, όλο αυτό τον καιρό. Κάνατε αυξήσεις, τσακίσατε τον κόσμο και τα λοιπά. Όποτε μιλάμε για μειώσεις φόρων, λένε ότι ήταν στρωμένο το έδαφος και, ως εκ τούτου, αυτοί τα προετοίμασαν όλα. Ας διαλέξουν. Τι από τα δύο συμβαίνει. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δυο. Αυτό που συμβαίνει απλώς, είναι ότι ήρθε μια άλλη κυβέρνηση, που δεν έχει τις ιδεοληψίες που είχε η προηγούμενη. Προφανώς τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε και αμέσως όλο το πρόγραμμα της τετραετίας που είχαμε υποσχεθεί. Προχωρήσαμε π.χ. άμεσα με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ- και πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε πει- αλλά δεν μπορούμε να καταργήσουμε αμέσως -το είχαμε ξεκαθαρίσει άλλωστε και προεκλογικά- την εισφορά αλληλεγγύης. Και έχουμε πει ότι θα γίνει σε βάθος τετραετίας. Εμείς είχαμε ένα μετρημένο πρόγραμμα.
Δ.Ο.: Αυτό το είπατε μέχρι το 2023. Να ρωτήσω κάτι κ. Υπουργέ από την αρχή. Είναι κοστολογημένο το πακέτο αυτό;
Κ.Χ.: Τα είχαμε πει και προεκλογικά. Αυτά που είχαμε πει προεκλογικά, αυτά εφαρμόζουμε. Διότι ένα πράγμα δεν είχε αντιληφθεί, μια μερίδα τουλάχιστον της κοινής γνώμης. Ότι είχαμε σοβαρά προετοιμαστεί για τη διακυβέρνηση του τόπου. Δεν κάναμε αντιπολίτευση μόνο στη Βουλή και στα μέσα ενημέρωσης. Είχαμε πρόγραμμα, έτυχε να είμαι ο συντονιστής για την εκπόνηση αυτού του προγράμματος. Είχαμε ομάδες εργασίας. Είχαμε δουλέψει με νομοσχέδια.
Δ.Ο.: Μα αυτό το είχαμε καταλάβει κ. Υπουργέ. Μη λέμε τα ίδια. Εγώ σας ρωτάω αν είναι κοστολογημένο αυτό το πρόγραμμα. Αναρωτιέται κανείς. Αυτά τα χρήματα που θα κοστίσει το πρόγραμμα αυτό, υπάρχουν ή θα βρεθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι δηλαδή υπό την αίρεση του πάμε/δεν πάμε καλά;
Κ.Χ.: Είναι πάρα πολύ απλό. Εδώ υπάρχουν στόχοι συμφωνημένοι με τους δανειστές. Δεν είναι «αλλά παλαιά», που λέγαμε, ας αυξήσουμε τα ελλείμματα για να έχουμε ανάπτυξη και τελικώς η χώρα οδηγήθηκε εδώ που οδηγήθηκε. Υπάρχουν στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων, που είναι υπερβολικοί. Διότι η χώρα έφτασε από το ένα άκρο στο άλλο. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Πάντως υπάρχουν οι στόχοι αυτοί. Και επομένως κινούμαστε με βάση αυτούς τους στόχους. Δεν έχουμε το περιθώριο να ξεφύγουμε. Λοιπόν, με βάση τους τεθέντες δημοσιονομικούς στόχους- από κοινού έχουν τεθεί με τους πιστωτές- προχωρούμε. Τα μέτρα προφανώς έχουν αξιολογηθεί.
Δ.Ο.: Το κόστος ποιο είναι του προγράμματος κ. Υπουργέ, θα μας το πείτε; Το κόστος των μέτρων που εξαγγείλατε χθες ποιο είναι;
Κ.Χ.: Με συγχωρείτε, το κόστος είναι σε βάθος τετραετίας. Δεν μετριέται έτσι. Θα πετυχαίνουμε το στόχο κάθε χρόνο. Αυτό είναι που σας νοιάζει.
Δ.Ο.: Ναι αυτό με νοιάζει. Πόσα χρήματα είναι;
Κ.Χ.: Δεν έχω μπροστά μου ένα κατάλογο να σας λέω μέτρο, μέτρο και να βγάλουμε την άθροιση. Κάθε μέτρο έχει τη δική του επίδραση στον προϋπολογισμό. Και όλα αυτά αποτιμώνται σε ετήσια βάση και σε βάση τετραετίας. Ρωτήστε το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών να σας δώσουν ακριβώς τι κοστίζει το καθένα. Αλλά ξαναλέω, είτε κοστίζει 500 εκατ., είτε κοστίζει 5 δισ. αυτό που σας νοιάζει εσάς και την κοινή γνώμη είναι να βγαίνει ο προϋπολογισμός.
Δ.Ο.: Να υλοποιείται μας νοιάζει εμάς.
Μ.Α.: Είπατε πριν λίγο κ. Υπουργέ ότι προφανώς και δεν είναι όλα ρόδινα. Και θα πει κάποιος ότι τουλάχιστον στο δικό σας κομμάτι, το κομμάτι της ΔΕΗ, καταλάβαμε γρήγορα ότι δεν είναι όλα ρόδινα, γιατί από ό,τι αντιλαμβανόμαστε αυτός που θα πληρώσει για μία ακόμη φορά είναι ο συνεπής. Και ρωτούν πολλοί πολίτες, αυτό γιατί δεν το είχατε πει προεκλογικά και μας προέκυψε μετεκλογικά;
Κ.Χ.: Πρώτον θα πληρώσουν όλοι. Πληρώνουν πρώτα οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ από την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, από τις οποίες είχαν κερδίσει επί ΣΥΡΙΖΑ 600 εκατ. Δεύτερον, πληρώνουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, διότι περιορίζεται το προνομιακό τους τιμολόγιο. Είχαν έκπτωση 75% και πάει στο 30%. Τρίτον διαμαρτύρονται κατά κάποιο τρόπο οι εκπρόσωποι των παραγωγών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διότι περιορίσαμε το ΕΤΜΕΑΡ, αυτό που πληρώνουμε όλοι δηλαδή για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό τους έχει προκαλέσει μία ανησυχία.
Μ.Α.: Πληρώνουν όμως και οι απολύτως τυπικοί με τις υποχρεώσεις τους κ. Υπουργέ, έτσι δεν είναι;
Κ.Χ.: Και ακριβώς επειδή δεν είμαστε ταχυδακτυλουργοί αλλά δυστυχώς και το πρόβλημα αποδείχτηκε χειρότερο από όσο το περιμέναμε- εγώ ο ίδιος είχα μιλήσει για 750 εκατ. στις αρχές Αυγούστου και κάθε μέρα με το μπάχαλο το οποίο κληρονομήσαμε το πρόβλημα, στη ΔΕΗ εννοώ, αποδείχτηκε ακόμα οξύτερο- φτάσαμε σχεδόν στα 950 εκατ. ευρώ. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε και αυτή την παρέμβαση. Η οποία όμως κοστίζει 2,5 ευρώ το μήνα σε κάθε καταναλωτή. Προκειμένου να περάσει η ΔΕΗ απέναντι και να περάσει τις εξετάσεις της 24ης Σεπτεμβρίου.
Δ.Ο.: Κ. Υπουργέ να σας ρωτήσει κάτι ο κ. Φιλιππίδης κάτι.
Ν.Φ.: Είναι κάτι για το οποίο δεν είχαμε πλήρη εικόνα. Γνωρίζουμε ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ. Θωμάς ο υφυπουργός, η κ. Σδούκου η Γενική Γραμματέας, βρέθηκαν στις Βρυξέλλες. Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση; Γιατί σε όλα αυτά που συζητάτε και προωθείτε ως λύση για τη ΔΕΗ, μεγάλο μέρος εναπόκειται και στη θετική κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση που είχατε, δεδομένου ότι έχουμε δημοπρασίες μπροστά μας τον Οκτώβριο που ήταν κανονικά προγραμματισμένες προκειμένου να ανοίξει περισσότερο η αγορά; Και μια σειρά από άλλα πράγματα που άπτονται συμφωνημένων πραγμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης με την Κομισιόν.
Κ.Χ.: Θα σας πω. Για εμάς εδώ, το θέμα της ΔΕΗ απαιτεί εμπροσθοβαρείς λύσεις. Ευτυχώς ή δυστυχώς. Επομένως έχουμε δύο σκοπέλους μπροστά μας. Ο ένας είναι στις 24 Σεπτεμβρίου. Θα βγει η νέα έκθεση του ορκωτού ελεγκτή. Η έκθεση αυτή, μετά τα μέτρα που ανακοινώσαμε, πρέπει να λέει ότι η ΔΕΗ είναι βιώσιμη. Διότι εάν δεν το πει, θα κληθούμε να πάρουμε βίαια μέτρα στη συνέχεια. Προσέξαμε λοιπόν, κινηθήκαμε γρήγορα, έτσι ώστε να περάσουμε αυτό το σκόπελο και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά στις 24 Σεπτεμβρίου.
Μ.Α.: Τα βίαια μέτρα ποια ήταν κ. Υπουργέ;
Κ.Χ.: Θα ξεκινούσαμε από την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, θα πηγαίναμε σε κοκκίνισμα των δανείων της, σε επιπτώσεις στις τράπεζες, και σε επιπτώσεις τελικά σε όλη την οικονομία. Δηλαδή η ΔΕΗ θα μπορούσε να είναι συστημικός κίνδυνος για την οικονομία. Για αυτό τρέξαμε αμέσως και για αυτό μιλούσα κατακαλόκαιρο για το πρόβλημα που είχαμε μπροστά μας. Ένας σκόπελος λοιπόν είναι αυτός, τον οποίο θα τον αποφύγουμε. Και ο δεύτερος σκόπελος είναι 31 Οκτωβρίου/μέσα Νοεμβρίου όταν θα κλείσει η περιβόητη αξιολόγηση με τους Θεσμούς, όπου πρέπει να έχουμε συμφωνήσει και για το πλαίσιο της αγοράς ενέργειας και για τα διαρθρωτικά μέτρα.
Ν.Φ.: Είναι σημαντικό το τελευταίο κ. Υπουργέ γιατί, καλή η συζήτηση για τη διάσωση, την καταλαβαίνουν όλοι και νομίζω ότι όλοι έχουν καταλάβει σε πόσο κρίσιμη κατάσταση βρέθηκε η εταιρεία, αλλά ο καταναλωτής ενδιαφέρεται να μάθει πότε θα ανοίξει ακόμα περισσότερο η αγορά, πότε θα μπορέσει να απολαύσει, μέσω του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, φθηνότερα τιμολόγια. Για όλα αυτά, εκπονείτε ένα παράλληλο σχέδιο- το οποίο προφανώς θα έρθει σε βάθος χρόνου- συμφωνημένο με τους θεσμούς;
Κ.Χ.: Το σχέδιο το έχουμε ανακοινώσει. Και θέλω να σας πω ότι η αγορά αντιδρά θετικά. Η μετοχή της ΔΕΗ όταν έγιναν ευρωεκλογές τον Μάιο ήταν 1,2 ευρώ. Ήταν 7 ευρώ όταν ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός το 2015. Πήγε 1,2 ευρώ από τα 7. Και από το 1,2, σήμερα είναι 3. Ενώ η αντιπολίτευση και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ο Χατζηδάκης με αυτά που λέει κάθε μέρα για τη ΔΕΗ την απαξιώνει. Πώς την απαξιώνω; Έχει σχεδόν τριπλασιαστεί η αξία της μετοχής της! Έχουμε λοιπόν σχέδιο. Ποιο είναι το σχέδιο στο επίπεδο το διαρθρωτικό; Θα πάμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι το δίκτυο διανομής για να βάλει λεφτά η ΔΕΗ στην τσέπη της. Αφού προηγουμένως ξεκαθαρίσουμε τι γίνεται με τα assets γιατι το πράγμα είναι εξαιρετικά μπερδεμένο νομικά. Το δεύτερο που θα κάνουμε είναι να πάμε σε μια σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Βγήκε μια έκθεση του Green Tank- μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης- αυτές τις μέρες που λέει ότι οι λιγνιτικές μονάδες τα τελευταία χρόνια, που υποτίθεται ότι ήταν τα πετράδια της ΔΕΗ, προκάλεσαν ζημιές στη ΔΕΗ, σύμφωνα με αυτή την έκθεση, 683 εκατ. ευρώ. Κάποιες από αυτές τις λιγνιτικές μονάδες, αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν κανονικά οι εργαζόμενοι με τους σημερινούς μισθούς θα μας κόστιζαν φθηνότερα. Έχουμε φτάσει σε τέτοια φαινόμενα, δυστυχώς, παραλογισμού.
Δ.Ο.: Μάλιστα. Δυστυχώς πρέπει να κλείσουμε κ. Υπουργέ.
Κ.Χ.: Από εκεί και πέρα θα βγάλουμε το διοικητικό ζουρλομανδύα που έχει η ΔΕΗ προκειμένου να κινηθεί γρηγορότερα και ανταγωνιστικά απέναντι στις άλλες εταιρείες τις ιδιωτικές. Και θα πάμε και σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους- όχι δώσε και σε μένα μπάρμπα- στοχευμένες έτσι ώστε να περιορισθεί το κόστος της εταιρείας και να προχωρήσει μπροστά.
Μ.Α.: Κλείνουμε και σας ευχαριστούμε κ. Υπουργέ.
Κ.Χ.: Εμείς δεν πρόκειται πάντως να συγκαλύψουμε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να αφήσουμε τους κατηγορούμενους στο συγκεκριμένο θέμα να γίνουν κατήγοροι.
Δ.Ο.: Σαφές. Καλημέρα κ. Υπουργέ και να είστε καλά.
Κ.Χ.: Να είστε καλά.
www.worldenergynews.gr