Ηλεκτρισμός

Η εναλλακτική χρωματιστή οροφή των ηλιακών πάνελ στα οχήματα της Fraunhofer ISE

Η εναλλακτική χρωματιστή οροφή των ηλιακών πάνελ στα οχήματα της Fraunhofer ISE
Τα ηλιακά στοιχεία είναι εντελώς κρυμμένα με ειδική χρωματιστή επικάλυψη και επομένως είναι αόρατα
Όλο και αυξάνεται ο αριθμός μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών που στρέφονται στο συνδυασμό της ηλεκτροκίνησης με την ηλιακή ενέργεια. Μέχρι στιγμής, τα ηλιακά πάνελ προσφέρουν αυτονομία που κυμαίνεται μεταξύ 10-60 χλμ.
Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το pv-europe, το Ινστιτούτο Fraunhofer για Ηλιακά Ενεργειακά Συστήματα ISE έχει αναπτύξει μια ηλιακή οροφή αυτοκινήτου με υψηλής απόδοσης ηλιακά κύτταρα.
Η οροφή μπορεί να επικαλυφθεί σε οποιοδήποτε χρώμα, με τα ηλιακά κύτταρα να ενσωματώνονται αόρατα στην προσχηματισμένη ηλιακή οροφή.
«Για να επιτευχθεί μια ενεργειακή παροχή χωρίς τα CO2 σε όλους τους τομείς, πρέπει να επεκταθούν τα φωτοβολταικά. Στο μέλλον, τα ηλιακά πάνελ θα ενσωματωθούν ακόμη περισσότερο στις ζωές μας και ειδικά στον τομέα των μεταφορών» εξηγεί ο Andreas Bett, Διευθυντής του Ινστιτούτου Fraunhofer ISE.

59


Επισημαίνεται πως, σε μια ηλιόλουστη μέρα του καλοκαιριού τα ηλιακά πάνελ εξασφαλίζουν αυτονομία της τάξεως των 10χλμ.
Αυτό ωστόσο που έχει ιδιαίτερη σημασία, αφορά την λειτουργία που ονομάζεται ηλιακή οροφή. Τα ηλιακά στοιχεία είναι εντελώς κρυμμένα με ειδική χρωματιστή επικάλυψη και επομένως είναι αόρατα.
Η σχετική απώλεια απόδοσης λόγω της επίστρωσης γυαλιού Morpho-Color είναι μόνο 7%. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος της Fraunhofer ISE, Martin Heinrich, η «λειτουργικότητα της ηλιακής οροφής αντιστοιχεί σε εκείνη της συμβατικής μεταλλικής οροφής αυτοκινήτου. Τα ηλιακά κύτταρα μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία συμβάλλει στη μείωση της υπερθέρμανσης του αυτοκινήτου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης