Περιβάλλον

H Eυρώπη υπερθερμαίνεται ταχύτερα από ό,τι έδειχναν τα μοντέλα - Ποιο θα είναι το φυσιολογικό καλοκαίρι

H Eυρώπη υπερθερμαίνεται ταχύτερα από ό,τι έδειχναν τα μοντέλα - Ποιο θα είναι το φυσιολογικό καλοκαίρι
Οι θερμοκρασίες στη νότια Γαλλία αυτό το καλοκαίρι έφτασαν στους 46 βαθμούς Κελσίου
Τις τελευταίες επτά δεκαετίες, ο αριθμός των ακραίων ημερών θερμότητας στην Ευρώπη αυξήθηκε σταθερά, ενώ ο αριθμός των ακραίων κρύων ημερών μειώθηκε, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ανησυχητικό είναι όμως ότι αυτή η τάση συμβαίνει με ρυθμούς ταχύτερους από εκείνους που προτείνονται από τα κλιματικά μοντέλα.
Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, αυτή η νέα μελέτη δύσκολα θα αποτελέσει έκπληξη. Αυτό το καλοκαίρι, για παράδειγμα, οι θερμοκρασίες στη νότια Γαλλία έφτασαν στους 46 βαθμούς Κελσίου, με παρόμοιες θερμοκρασίες και σε άλλα μέρη της Ηπείρου.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ανησυχία και όπως επισημαίνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Geophysical Research Letters, αυτή η τάση αύξησης της θερμοκρασίας συμβαίνει ταχύτερα από τις προβολές που αναδύονται από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κλιματολογικά μοντέλα.
«Αυτή η τάση αύξησης της θερμοκρασίας, είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο» αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.
Ο Ruth Lorenz, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης και κλιματικός επιστήμονας στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη της Ελβετίας, και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα ακραία θερμοκρασιακά φαινόμενα στην Ευρώπη από το 1950 έως το 2018.
Κατά μέσο όρο, ο αριθμός των ημερών με υπερβολική θερμότητα υπερτριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του αναλυόμενου χρονοδιαγράμματος, ενώ η θερμοκρασία των ακραίων θερμοκρασιών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου.
"Εξετάσαμε περαιτέρω την πιο ζεστή μέρα ή τη πιο κρύα νύχτα το χρόνο, έτσι για κάθε χρόνο ψάχναμε για τη μέγιστη / ελάχιστη τιμή και πώς αυτές άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου", δήλωσε ο Lorenz σε ένα δελτίο τύπου της AGU.

721


Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι παρατηρήθηκαν διαφορές στις τάσεις της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτέλεσμα των τοπικών συνθηκών, αλλά η γενική τάση της αύξησης της θερμοκρασίας ήταν αναμφισβήτητη.

Αυτό που προέκυψε ωστόσο, είναι το εξής:

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, αποδεικνύεται ότι: «Η πλειοψηφία των μοντέλων EURO-CORDEX [Περιφερειακά κλιματικά μοντέλα], τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί σχετικά με τις τάσεις των ακραίων θερμοκρασιών, τείνουν να υποτιμούν την ένταση των καυτών ακραίων", ενώ ταυτόχρονα υπερεκτιμούν την υπερθέρμανση των ακραίων ψυχρών θερμοκρασιών.
«Από την άλλη πλευρά, τα καυτά κύματα καύσωνα, χαρακτηρίζονται σιωπηλοί δολοφόνοι, αν και για τους περισσότερους ανθρώπους, το κύμα καύσωνα έχει άλλη μετάφραση στο μυαλό τους. Μερικές ζεστές μέρες στο γραφείο ή μια ωραία μέρα στην παραλία. Υπάρχουν όμως ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν», τόνισε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Twente, κάνοντας λόγο για τις τεράστιες ανθρωπιστικές συνέπειες του καύσωνα.
Για παράδειγμα, ο van Aalst επεσήμανε το κύμα καύσωνα του Ιουλίου στην Ολλανδία, το οποίο προκάλεσε 400 "υπερβολικούς" θανάτους, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Αν υπήρχαν 400 θάνατοι εξαιτίας των πλημμυρών, είπε, θα υπήρχε μια «εθνική κατακραυγή».
Σε μια θετική σημείωση, μπορούν να γίνουν πολλά για να μετριαστούν οι κίνδυνοι υπερβολικής ζέστης. Πρόσφατα, η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου εξέδωσε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για να βοηθήσει τους αξιωματούχους της πόλης να προετοιμαστούν για κύματα καύσωνα.
"Φυσικά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να δημιουργήσουμε πόλεις βιώσιμες με αστικό πράσινο χώρο και σπίτια προσαρμοσμένα στη ζέστη", δήλωσε ο van Aalst στο Earther.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης