Ενέργεια

Σ. Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): Έως 13% η επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ – Πλήγμα 500 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά

Σ. Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): Έως 13% η επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ – Πλήγμα 500 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά
Σε μισό δισ. ευρώ υπολογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόσθετο βάρος για τα νοικοκυριά από τη ΔΕΗ
Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τον Σωκράτη Φάμμελος να αναφέρεται στις επιβαρύνσεις που θα έχουν νοικοκυριά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, με το κόστος να υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ.
Επίσης, o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι 12%, ενώ γενικά οι επιβαρύνσεις μπορεί να κυμαίνονται από 5% έως 13%.
Όπως εκτιμάται, τα 300 εκατ. που εκτιμάται πως χρειάζονται σε αυτή τη φάση θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από την εφαρμογή όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλά και από την απόδοση των περίπου 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για τις οφειλές Υ.Κ.Ω.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται πως δεν δίνονται αυτά τα χρήματα γιατί δεν βγαίνουν οι οικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης, δηλαδή είναι δημοσιονομικό θέμα.
Κερδισμένοι από όλες αυτές τις κινήσεις θα είναι οι ιδιώτες πάροχοι.
Παράλληλα, επεσήμανε πως δεν πρέπει να «φαγωθεί» το αποθεματικό και να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ.

Η τοποθέτηση Σ.Φάμελλου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τη ΔΕΗ

"Καλωσορίσαμε την απόφαση του κυρίου Χατζηδάκη, να φέρει το ζήτημα της ΔΕΗ στη Βουλή και περιμέναμε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, σε στρατηγικό επίπεδο, για το μέλλον της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας και αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, αλλά μας διέψευσε.Σήμερα, γίναμε θεατές της επέκτασης της καταστροφολογίας και της κινδυνολογίας στην οποία επιδίδεστε το τελευταίο διάστημα. Φτάσατε ακόμη και στο σημείο να απειλείτε με κίνδυνο εξόδου της ΔΕΗ από το Χρηματιστήριο, με ρευστοποίηση της εταιρείας, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας ότι τα παραπάνω ζητήματα αφορούν και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη δική σας θεσμική θέση. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι, η συζήτηση για τη ΔΕΗ χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καθώς ο στόχος μας πρέπει να είναι να την στηρίξουμε και όχι να την ζημιώσουμε. Είναι φανερό ότι, τελικός στόχος της καταστροφολογίας είναι να δικαιολογήσετε τις προαποφασισμένες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ" δήλωσε ο Τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σωκράτης Φάμελλος, στη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σήμερα για το θέμα της ΔΕΗ.
Και συμπλήρωσε "Χαρακτηριστικές, της στάσης σας, είναι οι δηλώσεις σας ότι η ΔΕΗ τη βγάζει, δεν τη βγάζει. Με μία επικοινωνιακή πλημμυρίδα, έχετε προσπαθήσει να καλύψετε την ανεπάρκεια σας να διαχειριστείτε τα δημοσιονομικά της χώρας και την αδυναμία να στηρίξετε ουσιαστικά τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μεταφέρετε στους πολίτες το κόστος της δικής σας ανεπάρκειας, με μία επιβάρυνση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Επειδή δεν έχετε τη δημοσιονομική δυνατότητα να δώσετε τα 200 εκατ. ευρώ που οφείλει η πολιτεία στη ΔΕΗ, μεταφέρετε το κόστος στους πολίτες. Με τη ψευδή σας δήλωση πως τάχα δεν θα επιβαρυνθεί κανείς με μία τριπλή αύξηση κόστους, μας θυμίσατε το 0+0=14% του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη".
Τόνισε ότι, το αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τη ΔΕΗ είναι να επιβληθεί το "χαράτσωμα" των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, οι οποίες θα επιβαρυνθούν στο πραγματικό κόστος της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου και της μικρομεσαίας βιοτεχνίας με ποσοστά άνω του 12%. Αυτό καθότι, θα επιβαρυνθούν με την κατά 5%  μείωση της έκπτωσης συνέπειας, καθώς και το 7% αύξησης του ΦΠΑ. Τα νοικοκυριά επίσης δεν θα επωφεληθούν της μείωσης του ΦΠΑ από 13% στο 6% στην ενέργεια που αποφάσισε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Υπογράμμισε στη συνέχεια, ότι αποκαλύφθηκε το τελικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που είναι η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, η ιδιωτικοποίηση δηλαδή του δικτύου, ενός φυσικού μονοπωλίου και σημαντικού παγίου για τη ΔΕΗ. Με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα των εναλλακτικών, ιδιωτών παρόχων, χωρίς κόστος, ρίσκο και επενδύσεις. Και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινής" που περιγράφει την ανακούφιση των ιδιωτών εναλλακτικών παρόχων από τα μέτρα της κυβέρνησης και την προετοιμαζόμενη αύξηση των τιμολογίων τους.
Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι δεν ακούστηκε τίποτα για το μέλλον της ΔΕΗ, για το αγροτικό και παραγωγικό κόστος, για την ενεργειακή φτώχεια και την ανάγκη προσαρμογής της εταιρείας στην κλιματική αλλαγή. Καλωσόρισε την απομάκρυνση της Νέας Δημοκρατίας από το σχέδιο της "Μικρής ΔΕΗ" και συνεπώς, την υιοθέτηση της πολιτικής γραμμής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι δεν πρέπει να πουληθούν τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Διέψευσε τα λεγόμενα ότι δήθεν η ΔΕΗ θα λάμβανε 2 δισ. ευρώ από την πώληση της "Μικρής ΔΕΗ" , καθώς το EBITDA από τα υδροηλεκτρικά είναι 150 εκατ. ευρώ και δεν είναι ποτέ δυνατόν κάποιος να αγοράσει 15 φορές πάνω από το EBITDA.
Ο Τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ξεκαθάρισε στη συνέχεια, τι πραγματικά ισχύει για τα ΝΟΜΕ. Τα ΝΟΜΕ ήταν εργαλεία της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που συμπεριλαμβάνονταν στην τέταρτη αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου, έγγραφο το οποίο και κατέθεσε στην Επιτροπή. Απέρριψε ακόμη ευθύνες στις διαχρονικές κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας που δεν έκαναν τίποτα για την υποχρέωση απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας της χώρας, ήδη από το 2003.
Σχετικά με τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν αυτή που αποδέχτηκε, το 2014, η Ελλάδα να μην λάβει δωρεάν δικαιώματα, μία επιλογή που επιβαρύνει σημαντικά σήμερα τη ΔΕΗ.
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατάφερε να κρατήσει σταθερά τα τιμολόγια ρεύματος, την περίοδο 2015-2018, και να μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 12%, χωρίς πώληση δικτύων ή μονάδων, να μειωθεί ο δανεισμός της ΔΕΗ κατά 1 δισ. ευρώ και να προχωρήσει το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας. Κατάφερε επιπλέον, να εξορθολογήσει το Κοινωνικό Τιμολόγιο προς όφελος των πιο αδύναμων και να αναμορφώσει την αγορά ενέργειας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δήλωσε ότι αυτά είναι τα δεδομένα με τα οποία πρέπει να αναμετρηθεί η νέα κυβέρνηση.
Αντιθέτως, το μόνο που προτείνει, επί της ουσίας, ο κύριος Χατζηδάκης είναι η αξιοποίηση των πλεονασμάτων που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, καθώς αναγνώρισε ότι εκμεταλλεύεται το ποσό μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια και το πλεόνασμα του λογαριασμού για τις ΑΠΕ, δύο επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο Σ. Φάμελλος ζήτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, έναν λογαριασμό που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παρέλαβε ελλειμματικό κατά 800 εκατ. ευρώ και παρέδωσε πλεονασματικό, καθώς και ζήτησε, από την ηγεσία του ΥΠΕΝ και τη Διοίκηση της ΔΕΗ, να δεσμευτεί ότι δεν θα αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ για τους καταναλωτές το 2019 και το 2020.
Κλείνοντας σημείωσε ότι το δημοσιονομικό σενάριο της ΝΔ αποτυγχάνει διαρκώς και για αυτό δεν προχωράει στην απόδοση των 200 εκατ. ευρώ που η πολιτεία οφείλει στη ΔΕΗ για τα Υ.Κ.Ω. της περιόδου 2007-2011, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που απέδωσε 360 εκατ. ευρώ για οφειλές της περιόδου 2012-2016 από το πλεόνασμα του 2017.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης