Οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Αργεντινής να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της σε δολάρια αυξήθηκαν από τις 11 Αυγούστου
Η Αργεντινή θα παρατείνει τις λήξεις των ομολόγων αλλά και το χρέος προς ΔΝΤ ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών της χώρας Lacunza
Το σχέδιο παράτασης λήξεων – που ουσιαστικά ισοδυναμεί με default με επιλεκτική χρεοκοπία – εκτοξεύει τα CDS τα Credit Default Swaps στις 3.518 μονάδες βάσης....εκτοξεύοντας τον κίνδυνο γενικευμένης χρεοκοπίας σε 58%.
Για 9η φορά η Αργεντινή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της και επιλέγει την λύση της επιμήκυνσης εξέλιξη που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία.
Η Αργεντινή θα διαπραγματευτεί με τους κατόχους των κρατικών ομολόγων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να παρατείνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποπληρωθεί το χρέος.
Να σημειωθεί ότι η Αργεντινή έλαβε δάνειο 57 δισεκ. δολαρίων από το ΔΝΤ.
Η πρόταση τηςε κυβέρνησης είναι ότι η Αργεντινή θα καθυστερήσει τις πληρωμές στο βραχυπρόθεσμο χρέος ύψους 7 δισ. δολαρίων
-Η Αργεντινή θα πληρώσει το 15% του χρέους της κατά τη λήξη της
-Θα καταβάλει το 25% του χρέους της τρεις μήνες μετά τη λήξη της
-Το τελικό 60% του χρέους θα καταβληθεί έξι μήνες μετά τη λήξη
-Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει τόκους επί του βραχυπρόθεσμου χρέους
- Θα ζητήσει έγκριση για την έναρξη εκούσιας αναπροσαρμογής του χρέους που λήγει μεταξύ 2020 και 2023 βάσει της τοπικής νομοθεσίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής ανέφερε ότι οι τόκοι και οι βασικές πληρωμές για τα ομόλογα που εκδίδονται βάσει του διεθνούς και του τοπικού δικαίου δεν θα αλλάξουν κατά την αναπροσαρμογή.
Η προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα, διότι είναι άχρηστο να ενεργοποιηθούν μέτρα για επιμήκυνση του χρέους εάν δεν υπάρχει σταθερότητα.
Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων της Αργεντινής κατέρρευσαν μετά τις προκριματικές εκλογές στις 11 Αυγούστου που έδειξαν ότι ο πρόεδρος Mauricio Macri, ο οποίος είναι φιλικός προς τις επιχειρήσεις, χάνει την υποστήριξη των πολιτών.
Ο κεντροαριστερός Alberto Fernandez, προηγείται με μεγάλη διαφορά.
"Ο Πρόεδρος Macri μου ανέθεσε να επιλύσω το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα για να διασφαλίσω την εκλογική σταθερότητα, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ώστε να μην αφήσουμε κάποιο πρόβλημα για τον επόμενο, ανέφερε ο Lacunza.
Το Pesos της Αργεντινής έκλεισε κατά 3,1% χαμηλότερα στα 58,1 δολάρια, ακόμη και όταν η κεντρική τράπεζα πούλησε 367 εκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της για δεύτερη συνεχή ημέρα παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος.
Οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Αργεντινής να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της σε δολάρια αυξήθηκαν από τις 11 Αυγούστου.
Το pesos έχει χάσει σχεδόν το 22% της αξίας του έναντι του δολαρίου.
Η αδυναμία του νομίσματος προκάλεσε ανησυχίες στις αγορές σχετικά με την ικανότητα της Αργεντινής να πληρώσει τις υποχρεώσεις της σε δολάρια.
Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια «περιοριστική νομισματική πολιτική» και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος για να ενισχύσει το pesos.
Τι ανέφερε το 2014 σε ανάλυση της η Washington Post για την Αργεντινή
Προφανώς κάθε μέρα η Αργεντινή δεν θα χρεοκοπεί αλλά ας δούμε ορισμένες πτυχές της νέας χρεοκοπίας της χώρας όπως τις σχολιάζει η Washington Post
Μετά από 13 χρόνια η Αργεντινή χρεοκόπησε εκ νέου.
Αυτή η νέα εξέλιξη δεν είναι τόσο κακή για την Αργεντινή, η οποία έχει χρεοκοπήσει 8 φορές στα τελευταία….200 χρόνια.
Η Αργεντινή δεν χρεοκόπησε, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει τους ομολογιούχους της.
Χρεοκόπησε επειδή ένας δικαστής της Νέας Υόρκης δεν επιτρέπει να πληρώσει τους ομολογιούχους αν πρώτα δεν αποπληρωθούν τα hedge funds που δεν συμμετείχαν στην παλαιά διαπραγμάτευση του χρέους της Αργεντινής.
Ναι: Η Αργεντινή αναγκάστηκε να χρεοκοπήσει τώρα, γιατί δεν θα πληρώσει τα ομόλογα που δεν είχε πληρώσει το 2001 Μπερδευτήκατε;
Για να βοηθήσουμε λίγο.
1)Μια φορά και έναν χρόνο πριν από 100 χρόνια, για να είμαστε ακριβείς η Αργεντινή είχε την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Αλλά δεκαετίες κακής πολιτικής και μια γενική ανικανότητα μετέτρεψε την Αργεντινή σε μια εν δυνάμει χρεοκοπημένη χώρα. Από τη δεκαετία του 1990, όμως, η Αργεντινή σκέφτηκε ότι είχε βρει επιτέλους τη θεραπεία για τον πληθωρισμό.
Να συνδέσει το Pesos το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής με το δολάριο.
Ο πληθωρισμός έπεσε και το ξένο κεφάλαιο ήρθε, αλλά υπήρχαν και προβλήματα.
Έτσι, αν ένα μεγάλο σοκ χτυπούσε την οικονομία της Αργεντινής, δεν θα ήταν σε θέση να μειώσει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα – λόγω της πρόσδεσης με το δολάριο - για να μετριαστούν οι επιπτώσεις.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής ήταν εξαρτημένη από την FED.
Αυτό δημιούργησε το εξής πρόβλημα.
Οι εξαγωγές της Αργεντινής ξαφνικά μετετράπησαν σε υψηλού κόστους…..
Η Αργεντινή χρειάζεται ένα ασθενέστερο pesos, αλλά δεν μπορούσε να το πετύχει χωρίς να εγκαταλείψει την πρόσδεση με το δολάριο.
Αντ 'αυτού, αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές μέσω της μείωσης των μισθών.
Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι αυτό ώθησε τα φορολογικά έσοδα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Η Αργεντινή έπρεπε να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες για να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με το έλλειμμα, αλλά όλα αυτά οδήγησαν σε ύφεση.
Με άλλα λόγια, η λιτότητα ήταν θεραπεία και ασθένεια μαζί.
Μέχρι τα τέλη του 2001, ήταν δύσκολα τα πράγματα.
Η ανεργία έφθασε στο 20% ενώ πολλοί πολίτες της Αργεντινής είχαν μετατρέψει τα pesos σε δολάρια.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να σταματήσει την πορεία περιορίζοντας τις αναλήψεις και εντάθηκε όταν ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις.
Έτσι, τελικά, η Αργεντινή έκανε αυτό που κάνει πάντα: χρεοκόπησε και υποτίμησε το peos.
Η Αργεντινή αποκλείστηκε από τις αγορές μεν αλλά η οικονομία της Αργεντινής έχει βελτιωθεί αρκετά καλά τα τελευταία 12 χρόνια, παρά την υποτροπιάζοντα σε διψήφιο ποσοστό πληθωρισμό.
2. Η επιστροφή στον συνήθη ρόλο ως οικονομικό παρία, έπληξε μεν την Αργεντινή αλλά ήταν μια ευκαιρία να διευθετήσει μερικώς τις υποχρεώσεις της.
Το 2005 και το 2010, προσέφερε στους κατόχους του χρέους της Αργεντινής νέα ομόλογα στο 35% της ονομαστικής αξίας.
Ήταν μια προσφορά που δεν μπορούσε να αποφύγει ήταν υποχρεωμένη να κάνει μια προσφορά στους κατόχους ομολόγων. Το 93% των παλαιών ομολογιούχων αποδέχτηκε τους νέους όρους.
3. Ποιοι αποτελούν το υπόλοιπο 7%.
Λοιπόν, αυτά ήταν κυρίως hedge funds που είχαν αγοράσει φθηνά ομόλογα της Αργεντινής και σκέφτηκαν ότι αν καταφύγουν στα διεθνή δικαστήρια θα μπορούσαν να πετύχουν καλά κέρδη….
Υποστήριξαν ότι μέσω της ρήτρας pari passu θα έπρεπε η Αργεντινή να πληρώσει στο ακέραιο τα ομόλογα σε όσους επενδυτές δεν συμμετείχαν στην ανταλλαγή.
Όπως εξηγεί ο Joseph Cotterill, ρήτρες pari passu υποχρεώνουν την χώρα εκδότη των ομολόγων να αντιμετωπίζει όλους τους ομολογιούχους με τον ίδιο τρόπο.
Τα hedge funds είπαν με απλά λόγια δεν συμμετέχουμε στο σχέδιο ανταλλαγής της Αργεντινής για το χρέος στο παρελθόν και για τον λόγο αυτό φέρε όλα τα λεφτά που επενδύσαμε πίσω…..
4. Είναι ένα έξυπνο επιχείρημα των hedge funds, αλλά η ευφυΐα δεν είναι αρκετή για να υποχρεώσει μια χώρα που πληρώσει αν δεν θέλει.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η νομική διαμάχη έχει καταστεί παράλογη..
Το Elliott Management, το πιο επιθετικό hedge funds, για 10 χρόνια μηνύει την Αργεντινή στοχεύοντας να πιάσει την καλή.
Πίσω στο 2012, το Elliott εκμεταλλεύτηκε την Γκάνα και τώρα το ίδιο κάνει και με την Αργεντινή.
5. Ένας δικαστής της Νέας Υόρκης πήρε πάνω του την υπόθεση της…Αργεντινής.
Το 2012, ο δικαστής Thomas Griesa αποφάνθηκε ότι το pari passu ισχύει:
Η Αργεντινή όμως δεν μπορούσε να πληρώσει τα ομόλογα της περιόδου ανταλλαγής χωρίς να αποπληρώσει τα hedge funds.
O Griesa δήλωσε επίσης ότι αν η Αργεντινή δεν αρχίσει να πληρώνει τα hedge funds, κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που βοήθησε την Αργεντινή θα υποστεί συνέπειες.
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν την Αργεντινή με μια επιλογή:
Θα μπορούσε είτε να πληρώσει τα funds, ή να χρεοκοπήσει μη πληρώνοντας τα hedge funds.
6. Αργεντινή επέλεξε την χρεοκοπία. Υπήρχαν δισεκατομμύρια λόγοι για να προβεί η Αργεντινή στην χρεοκοπία.
Οφείλει στα hedge funds συνολικά περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια και αν τους πλήρωνε τότε θα υποχρεωνόταν σε αποπληρωμές δεκάδων δισεκ.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα ομόλογα ανταλλαγής διέπονται από την συμφωνία "rufo" που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην Γερμανία του Χίτλερ.
Τα hedge funds ακόμη διαμαρτύρονται επειδή ακόμα δεν έχουν αποπληρωθεί.
Οι ομολογιούχοι που συμμετείχαν στην ανταλλαγή του χρέους επίσης δεν είναι ικανοποιημένοι γιατί δεν αποπληρώνονται.
Η Αργεντινή επίσης δεν είναι ικανοποιημένη, επειδή αναγκάστηκε σε χρεοκοπία που δεν ήθελε καθώς πλήττεται η φήμη της.
7. Υπάρχουν δύο τρόποι για να καταλήξει η υπόθεση της Αργεντινής:
Μια συμφωνία με τους κακούς τα hedge funds ή μια συμφωνία με τους καλούς, τους ομολογιούχους που συμμετείχαν στην ανταλλαγή.
Στην πρώτη περίπτωση, τα funds θα κερδίσουν και οι ομολογιούχοι της ανταλλαγή θα συμφωνήσουν να παραιτηθούν από τα δικαιώματά που απορρέουν από την συμφωνία rufo, που ορισμένοι έχουν προαναγγείλει ότι θα ενεργοποιήσουν.
Στη δεύτερη περίπτωση, τα hedge funds δεν θα πάρουν τίποτε και οι ομολογιούχοι της παλαιάς ανταλλαγήε θα συμφωνήσουν με μια νέα ανταλλαγή.
Η χρεοκοπία της Αργεντινής ήταν η πιο χαζή στην ιστορία.
Όπως Felix Salmon μπορεί πράγματι η χρεοκοπία να κάνει τα ομόλογα ανταλλαγής να αξίζουν περισσότερο.
Το συμπέρασμα ποιο είναι ότι η Αργεντινή θα μπορούσε να χρεοκοπεί κάθε μέρα….
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Το σχέδιο παράτασης λήξεων – που ουσιαστικά ισοδυναμεί με default με επιλεκτική χρεοκοπία – εκτοξεύει τα CDS τα Credit Default Swaps στις 3.518 μονάδες βάσης....εκτοξεύοντας τον κίνδυνο γενικευμένης χρεοκοπίας σε 58%.
Για 9η φορά η Αργεντινή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της και επιλέγει την λύση της επιμήκυνσης εξέλιξη που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία.
Η Αργεντινή θα διαπραγματευτεί με τους κατόχους των κρατικών ομολόγων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να παρατείνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποπληρωθεί το χρέος.
Να σημειωθεί ότι η Αργεντινή έλαβε δάνειο 57 δισεκ. δολαρίων από το ΔΝΤ.
Η πρόταση τηςε κυβέρνησης είναι ότι η Αργεντινή θα καθυστερήσει τις πληρωμές στο βραχυπρόθεσμο χρέος ύψους 7 δισ. δολαρίων
-Η Αργεντινή θα πληρώσει το 15% του χρέους της κατά τη λήξη της
-Θα καταβάλει το 25% του χρέους της τρεις μήνες μετά τη λήξη της
-Το τελικό 60% του χρέους θα καταβληθεί έξι μήνες μετά τη λήξη
-Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει τόκους επί του βραχυπρόθεσμου χρέους
- Θα ζητήσει έγκριση για την έναρξη εκούσιας αναπροσαρμογής του χρέους που λήγει μεταξύ 2020 και 2023 βάσει της τοπικής νομοθεσίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής ανέφερε ότι οι τόκοι και οι βασικές πληρωμές για τα ομόλογα που εκδίδονται βάσει του διεθνούς και του τοπικού δικαίου δεν θα αλλάξουν κατά την αναπροσαρμογή.
Η προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα, διότι είναι άχρηστο να ενεργοποιηθούν μέτρα για επιμήκυνση του χρέους εάν δεν υπάρχει σταθερότητα.
Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων της Αργεντινής κατέρρευσαν μετά τις προκριματικές εκλογές στις 11 Αυγούστου που έδειξαν ότι ο πρόεδρος Mauricio Macri, ο οποίος είναι φιλικός προς τις επιχειρήσεις, χάνει την υποστήριξη των πολιτών.
Ο κεντροαριστερός Alberto Fernandez, προηγείται με μεγάλη διαφορά.
"Ο Πρόεδρος Macri μου ανέθεσε να επιλύσω το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα για να διασφαλίσω την εκλογική σταθερότητα, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ώστε να μην αφήσουμε κάποιο πρόβλημα για τον επόμενο, ανέφερε ο Lacunza.
Το Pesos της Αργεντινής έκλεισε κατά 3,1% χαμηλότερα στα 58,1 δολάρια, ακόμη και όταν η κεντρική τράπεζα πούλησε 367 εκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της για δεύτερη συνεχή ημέρα παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος.
Οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Αργεντινής να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της σε δολάρια αυξήθηκαν από τις 11 Αυγούστου.
Το pesos έχει χάσει σχεδόν το 22% της αξίας του έναντι του δολαρίου.
Η αδυναμία του νομίσματος προκάλεσε ανησυχίες στις αγορές σχετικά με την ικανότητα της Αργεντινής να πληρώσει τις υποχρεώσεις της σε δολάρια.
Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια «περιοριστική νομισματική πολιτική» και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος για να ενισχύσει το pesos.
Τι ανέφερε το 2014 σε ανάλυση της η Washington Post για την Αργεντινή
Προφανώς κάθε μέρα η Αργεντινή δεν θα χρεοκοπεί αλλά ας δούμε ορισμένες πτυχές της νέας χρεοκοπίας της χώρας όπως τις σχολιάζει η Washington Post
Μετά από 13 χρόνια η Αργεντινή χρεοκόπησε εκ νέου.
Αυτή η νέα εξέλιξη δεν είναι τόσο κακή για την Αργεντινή, η οποία έχει χρεοκοπήσει 8 φορές στα τελευταία….200 χρόνια.
Η Αργεντινή δεν χρεοκόπησε, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει τους ομολογιούχους της.
Χρεοκόπησε επειδή ένας δικαστής της Νέας Υόρκης δεν επιτρέπει να πληρώσει τους ομολογιούχους αν πρώτα δεν αποπληρωθούν τα hedge funds που δεν συμμετείχαν στην παλαιά διαπραγμάτευση του χρέους της Αργεντινής.
Ναι: Η Αργεντινή αναγκάστηκε να χρεοκοπήσει τώρα, γιατί δεν θα πληρώσει τα ομόλογα που δεν είχε πληρώσει το 2001 Μπερδευτήκατε;
Για να βοηθήσουμε λίγο.
1)Μια φορά και έναν χρόνο πριν από 100 χρόνια, για να είμαστε ακριβείς η Αργεντινή είχε την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Αλλά δεκαετίες κακής πολιτικής και μια γενική ανικανότητα μετέτρεψε την Αργεντινή σε μια εν δυνάμει χρεοκοπημένη χώρα. Από τη δεκαετία του 1990, όμως, η Αργεντινή σκέφτηκε ότι είχε βρει επιτέλους τη θεραπεία για τον πληθωρισμό.
Να συνδέσει το Pesos το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής με το δολάριο.
Ο πληθωρισμός έπεσε και το ξένο κεφάλαιο ήρθε, αλλά υπήρχαν και προβλήματα.
Έτσι, αν ένα μεγάλο σοκ χτυπούσε την οικονομία της Αργεντινής, δεν θα ήταν σε θέση να μειώσει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα – λόγω της πρόσδεσης με το δολάριο - για να μετριαστούν οι επιπτώσεις.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής ήταν εξαρτημένη από την FED.
Αυτό δημιούργησε το εξής πρόβλημα.
Οι εξαγωγές της Αργεντινής ξαφνικά μετετράπησαν σε υψηλού κόστους…..
Η Αργεντινή χρειάζεται ένα ασθενέστερο pesos, αλλά δεν μπορούσε να το πετύχει χωρίς να εγκαταλείψει την πρόσδεση με το δολάριο.
Αντ 'αυτού, αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές μέσω της μείωσης των μισθών.
Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι αυτό ώθησε τα φορολογικά έσοδα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Η Αργεντινή έπρεπε να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες για να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με το έλλειμμα, αλλά όλα αυτά οδήγησαν σε ύφεση.
Με άλλα λόγια, η λιτότητα ήταν θεραπεία και ασθένεια μαζί.
Μέχρι τα τέλη του 2001, ήταν δύσκολα τα πράγματα.
Η ανεργία έφθασε στο 20% ενώ πολλοί πολίτες της Αργεντινής είχαν μετατρέψει τα pesos σε δολάρια.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να σταματήσει την πορεία περιορίζοντας τις αναλήψεις και εντάθηκε όταν ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις.
Έτσι, τελικά, η Αργεντινή έκανε αυτό που κάνει πάντα: χρεοκόπησε και υποτίμησε το peos.
Η Αργεντινή αποκλείστηκε από τις αγορές μεν αλλά η οικονομία της Αργεντινής έχει βελτιωθεί αρκετά καλά τα τελευταία 12 χρόνια, παρά την υποτροπιάζοντα σε διψήφιο ποσοστό πληθωρισμό.
2. Η επιστροφή στον συνήθη ρόλο ως οικονομικό παρία, έπληξε μεν την Αργεντινή αλλά ήταν μια ευκαιρία να διευθετήσει μερικώς τις υποχρεώσεις της.
Το 2005 και το 2010, προσέφερε στους κατόχους του χρέους της Αργεντινής νέα ομόλογα στο 35% της ονομαστικής αξίας.
Ήταν μια προσφορά που δεν μπορούσε να αποφύγει ήταν υποχρεωμένη να κάνει μια προσφορά στους κατόχους ομολόγων. Το 93% των παλαιών ομολογιούχων αποδέχτηκε τους νέους όρους.
3. Ποιοι αποτελούν το υπόλοιπο 7%.
Λοιπόν, αυτά ήταν κυρίως hedge funds που είχαν αγοράσει φθηνά ομόλογα της Αργεντινής και σκέφτηκαν ότι αν καταφύγουν στα διεθνή δικαστήρια θα μπορούσαν να πετύχουν καλά κέρδη….
Υποστήριξαν ότι μέσω της ρήτρας pari passu θα έπρεπε η Αργεντινή να πληρώσει στο ακέραιο τα ομόλογα σε όσους επενδυτές δεν συμμετείχαν στην ανταλλαγή.
Όπως εξηγεί ο Joseph Cotterill, ρήτρες pari passu υποχρεώνουν την χώρα εκδότη των ομολόγων να αντιμετωπίζει όλους τους ομολογιούχους με τον ίδιο τρόπο.
Τα hedge funds είπαν με απλά λόγια δεν συμμετέχουμε στο σχέδιο ανταλλαγής της Αργεντινής για το χρέος στο παρελθόν και για τον λόγο αυτό φέρε όλα τα λεφτά που επενδύσαμε πίσω…..
4. Είναι ένα έξυπνο επιχείρημα των hedge funds, αλλά η ευφυΐα δεν είναι αρκετή για να υποχρεώσει μια χώρα που πληρώσει αν δεν θέλει.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η νομική διαμάχη έχει καταστεί παράλογη..
Το Elliott Management, το πιο επιθετικό hedge funds, για 10 χρόνια μηνύει την Αργεντινή στοχεύοντας να πιάσει την καλή.
Πίσω στο 2012, το Elliott εκμεταλλεύτηκε την Γκάνα και τώρα το ίδιο κάνει και με την Αργεντινή.
5. Ένας δικαστής της Νέας Υόρκης πήρε πάνω του την υπόθεση της…Αργεντινής.
Το 2012, ο δικαστής Thomas Griesa αποφάνθηκε ότι το pari passu ισχύει:
Η Αργεντινή όμως δεν μπορούσε να πληρώσει τα ομόλογα της περιόδου ανταλλαγής χωρίς να αποπληρώσει τα hedge funds.
O Griesa δήλωσε επίσης ότι αν η Αργεντινή δεν αρχίσει να πληρώνει τα hedge funds, κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που βοήθησε την Αργεντινή θα υποστεί συνέπειες.
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν την Αργεντινή με μια επιλογή:
Θα μπορούσε είτε να πληρώσει τα funds, ή να χρεοκοπήσει μη πληρώνοντας τα hedge funds.
6. Αργεντινή επέλεξε την χρεοκοπία. Υπήρχαν δισεκατομμύρια λόγοι για να προβεί η Αργεντινή στην χρεοκοπία.
Οφείλει στα hedge funds συνολικά περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια και αν τους πλήρωνε τότε θα υποχρεωνόταν σε αποπληρωμές δεκάδων δισεκ.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα ομόλογα ανταλλαγής διέπονται από την συμφωνία "rufo" που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην Γερμανία του Χίτλερ.
Τα hedge funds ακόμη διαμαρτύρονται επειδή ακόμα δεν έχουν αποπληρωθεί.
Οι ομολογιούχοι που συμμετείχαν στην ανταλλαγή του χρέους επίσης δεν είναι ικανοποιημένοι γιατί δεν αποπληρώνονται.
Η Αργεντινή επίσης δεν είναι ικανοποιημένη, επειδή αναγκάστηκε σε χρεοκοπία που δεν ήθελε καθώς πλήττεται η φήμη της.
7. Υπάρχουν δύο τρόποι για να καταλήξει η υπόθεση της Αργεντινής:
Μια συμφωνία με τους κακούς τα hedge funds ή μια συμφωνία με τους καλούς, τους ομολογιούχους που συμμετείχαν στην ανταλλαγή.
Στην πρώτη περίπτωση, τα funds θα κερδίσουν και οι ομολογιούχοι της ανταλλαγή θα συμφωνήσουν να παραιτηθούν από τα δικαιώματά που απορρέουν από την συμφωνία rufo, που ορισμένοι έχουν προαναγγείλει ότι θα ενεργοποιήσουν.
Στη δεύτερη περίπτωση, τα hedge funds δεν θα πάρουν τίποτε και οι ομολογιούχοι της παλαιάς ανταλλαγήε θα συμφωνήσουν με μια νέα ανταλλαγή.
Η χρεοκοπία της Αργεντινής ήταν η πιο χαζή στην ιστορία.
Όπως Felix Salmon μπορεί πράγματι η χρεοκοπία να κάνει τα ομόλογα ανταλλαγής να αξίζουν περισσότερο.
Το συμπέρασμα ποιο είναι ότι η Αργεντινή θα μπορούσε να χρεοκοπεί κάθε μέρα….
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr